ΑρχικήsecurityΠρώην υπάλληλος της NSA φυλακίζεται επειδή έδωσε απόρρητα στοιχεία σε "Ρώσο"

Πρώην υπάλληλος της NSA φυλακίζεται επειδή έδωσε απόρρητα στοιχεία σε “Ρώσο”

Ένας πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) καταδικάστηκε σε περίπου 22 χρόνια φυλάκισης, επειδή προσπάθησε να στείλει απόρρητες πληροφορίες σε κάποιον που νόμιζε ότι ήταν Ρώσος κατάσκοπος. Ωστόσο, ο Ρώσος κατάσκοπος ήταν στην πραγματικότητα πράκτορας του FBI.

Πρώην υπάλληλος NSA φυλάκιση

Ο κατηγορούμενος Jareh Sebastian Dalke εργαζόταν ως Information Systems Security Designer στην NSA το 2022. Κάποια στιγμή, άρχισε να επικοινωνεί με τον μυστικό πράκτορα του FBI, ο οποίος του παρουσιάστηκε ως Ρώσος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ότι στις 26 Αυγούστου 2022, ο Dalke ζήτησε 85.000 δολάρια από τον υποτιθέμενο Ρώσο για να του δώσει απόρρητες πληροφορίες της NSA. Ο Dalke έστειλε με email ορισμένα αποσπάσματα από τα έγγραφα, μέσω ενός κρυπτογραφημένου παρόχου email.

Δείτε επίσης: Πρώην μηχανικός της Amazon φυλακίζεται για το hacking δύο crypto exchanges

Αφού επήλθε συμφωνία, ο Dalke συνάντησε τον υποτιθέμενο Ρώσο κατάσκοπο στο σταθμό Union Station στο κέντρο του Ντένβερ. Εκεί, ο πρώην υπάλληλος της NSA παρέδωσε τέσσερα έγγραφα που έφεραν την ένδειξη Top Secret NDI. Επρόκειτο για άκρως απόρρητες πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική άμυνα. Λίγο αργότερα, ο Dalke συνελήφθη.

Ο Dalke είχει στείλει στον μυστικό πράκτορα του FBI μια διεύθυνση crypto για να γίνει η πληρωμή και κατέθεσε παρόμοιο ποσό, με αυτό που έλαβε, στο crypto exchange Kraken με το πραγματικό του όνομα. Επίσης, η NSA παρακολουθεί κάθε έγγραφο που εκτυπώνεται στις εγκαταστάσεις της, κάτι που διευκόλυνε τη σύνδεση αυτών των εγγράφων με τον Dalke.

Δείτε επίσης: LockBit ransomware: Φυλακίζεται hacker-μέλος της ομάδας

Ο 32χρονος κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του τον Οκτώβριο του 2023 και εξήγησε ότι ήταν χρεωμένος. Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Dalke κήρυξε πτώχευση το 2017 οφείλοντας περίπου 90.000 $ σε διάφορους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30.000 $ σε φοιτητικά δάνεια.

Jareh Sebastian Dalke

Αλλά μάλλον δεν ήταν μόνο τα οικονομικά προβλήματα που έκαναν τον πρώην υπάλληλο της NSA να απευθυνθεί σε έναν Ρώσο κατάσκοπο. Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Dalke μπορεί να είχε κάποια σχέση με τη Ρωσία, ενώ είχε πει ότι έκανε αίτηση για να εργαστεί στην NSA επειδή “αμφισβήτησε τον ρόλο μας στη ζημιά στον κόσμο και λόγω της περιέργειας για μυστικά και της επιθυμίας να φέρουμε αλλαγή“.

Τέτοιες υποθέσεις προκαλούν ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες. Το γεγονός ότι ένας πρώην υπάλληλος της NSA προσπάθησε να στείλει εμπιστευτικές πληροφορίες σε κάποιον που νόμιζε ότι ήταν Ρώσος κατάσκοπος, προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των εθνικών πληροφοριών.

Δείτε επίσης: Πρώην μηχανικός της CIA καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση

Επίσης, η κοινή γνώμη αναρωτιέται για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και των διαδικασιών που ακολουθούνται για την πρόσληψη και την εκπαίδευση του προσωπικού σε τέτοιου είδους θέσεις. Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί;

Τέλος, μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες για την απόφαση του δικαστηρίου. Παρόλο που η ποινή φαίνεται αυστηρή, κάποιοι θεωρούν ότι η προδοσία των εθνικών μυστικών είναι ένα αδίκημα που θα έπρεπε να τιμωρείται ακόμα πιο σκληρά.

Πηγή: gizmodo.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS