ΑρχικήBusinessΟ συνιδρυτής της OpenAI Ilya Sutskever αποχωρεί από την εταιρεία

Ο συνιδρυτής της OpenAI Ilya Sutskever αποχωρεί από την εταιρεία

Ο Ilya Sutskever ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) την αποχώρησή του από την OpenAI, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της.

OpenAI Ilya Sutskever

Είναι σαφές, ότι υπό τη διεύθυνση του Sam Altman ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, του Greg Brockman ως Πρόεδρο, και της Mira Murati ως CTO, η OpenAI θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας [τεχνητής γενικής νοημοσύνης] που θα είναι ταυτόχρονα ασφαλής και επωφελής.

Διαβάστε επίσης: OpenAI: Κυκλοφορεί το νέο AI μοντέλο GPT-4o σε όλους τους χρήστες

Στην ανακοίνωση της αποχώρησης του Ilya Sutskever από την OpenAI, ο Altman τον περιέγραψε ως «ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της γενιάς μας», εκθειάζοντας τον για την αφοσίωση και τις συνεισφορές του στην εταιρεία. Ο Jakub Pachocki, προηγούμενος Διευθυντής Έρευνας της OpenAI, με επίκεντρο την ανάπτυξη του GPT-4 και του OpenAI Five, διαδέχτηκε τη θέση του Sutskever ως επικεφαλής επιστήμονας.

Καθώς ο Sutskever και ο Altman επαινούσε ο ένας τον άλλον στα αποχαιρετιστήρια μηνύματά τους, ενεπλάκησαν στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η εταιρεία τους το προηγούμενο έτος. Τον Νοέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI έλαβε την απρόσμενη απόφαση να απολύσει τον Altman και τον Πρόεδρο της εταιρείας, Greg Brockman, δηλώνοντας ότι «έχασε την εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Altman να ηγηθεί της OpenAI». Ο Sutskever, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, πήρε ενεργό ρόλο στην απόφαση αυτή, ζητώντας από τον Altman και τον Brockman να διαχωρίσουν τις συναντήσεις όπου ειδοποιήθηκαν για την απόλυσή τους. Εκείνη την περίοδο, δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι ο Altman και ο Sutskever είχαν εκφράσει ανησυχίες για τον εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης των προηγμένων AI τεχνολογιών από την OpenAI.

Ο Altman και ο Brockman, μόλις πέντε ημέρες μετά την απόλυσή τους, επαναφέρθηκαν στις θέσεις τους, ενώ το αρχικό διοικητικό συμβούλιο διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα καινούργιο. Λίγο πριν από αυτή την εξέλιξη, ο Sutskever δήλωσε μέσω X ότι «μετάνιωσε πολύ για τη συμμετοχή του στις πράξεις του συμβουλίου» και υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια «για την επανένωση της εταιρείας». Ακολούθησε η παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο, και παρόλο που διατήρησε τη θέση του ως επικεφαλής επιστήμονας, οι New York Times αναφέρουν ότι δεν επέστρεψε ποτέ πραγματικά στα καθήκοντά του.

Δείτε περισσότερα: OpenAI: Θα επιτρέπει τη δημιουργία πορνογραφίας μέσω AI;

Ο Sutskever αποκάλυψε ότι ασχολείται με ένα νέο έργο το οποίο του προσφέρει “μεγάλη προσωπική ικανοποίηση”, αν και δεν έχει ακόμα αποκαλύψει λεπτομέρειες γι’ αυτό. Από την πλευρά του, η OpenAI παρουσίασε πρόσφατα το GPT-4, το οποίο διαθέτει την ικανότητα να αναγνωρίζει συναισθήματα και να επεξεργάζεται, καθώς και να παράγει περιεχόμενο σε μορφή κειμένου, ήχου και εικόνας.

Πηγή: engadget

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS