ΑρχικήinvestigationsR00TK1T: Παραβίαση δεδομένων στην Qatar Airways!

R00TK1T: Παραβίαση δεδομένων στην Qatar Airways!

Η hacking ομάδα R00TK1T απειλεί να δημοσιοποιήσει ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες της Qatar Airways τα οποία έχουν κλαπεί μέσω παραβίασης των πληροφοριακών συστημάτων της Idea Solutions, προμηθευτή λογισμικού παρακολούθησης της αεροπορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο Χ από τον λογαριασμό “HackManac“, οι hackers της ομάδας ROOTK1T μετά τον ισχυρισμό τους στις 27 Δεκεμβρίου ότι παραβίασαν τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, σήμερα δηλώνει την πρόθεσή της να δημοσιεύσει το λογισμικό ADOC N@vigator για τον έλεγχο του #Airbus 350 που ανήκει στην Qatar Airwaysκαι διαθέτει ένα αρχείο 1,8 GB με ευαίσθητα δεδομένα.

Δείτε Ακόμα: Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας διακόπηκε προσωρινά μετά από Κυβερνοεπίθεση

Επιπλέον, οι hackers προειδοποιούν ότι έχουν ακόμη περισσότερα από 400 GB δεδομένων στην διάθεσή τους, καλώντας την Qatar Airways να επικοινωνήσει μαζί τους άμεσα για να αποτρέψει περαιτέρω δημοσιεύσεις.

Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Qatar Airways δεν έχει απαντήσει επίσημα στις απειλές που δέχεται, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας τις εικασίες των hackers.

Η ROOTK1T δεν έχει μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των βάσεων δεδομένων που έχει υποκλέψει και τι στοιχεία μπορεί να εμπεριέχονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όταν αναφερόμαστε σε hack ενάντια αεροπορικών εταιρειών τίθενται θέματα κρατικής ασφάλειας και το επίπεδο επικινδυνότητας είναι στα ύψη.

Δείτε Ακόμα: Χάκερς κατάφεραν να κλέψουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023

ROOTK1T Qatar Airways hack: Το χρονικό της αποκάλυψης

Σύμφωνα με έρευνα του SecNews, η hacking ομάδα στις 23 Δεκεμβρίου 2023 δήλωσε πως έχει παραβιάσει τα συστήματα της Ideal Solutions Company, πάροχο λύσεων πληροφορικής με έδρα το Κατάρ, προμηθευτή και συνεργάτη της Qatar Airways. Οι ROOTK1T, μάλιστα δεν δίστασαν να αφήσουν και το ηχηρό τους μήνυμα προειδοποιώντας ότι «επέρχεται το χάος». Συγκεκριμένα, έγραψαν:

ROOTK1T Qatar Airways hack

 «Προσοχή, συνάδελφοι! Είμαστε η R00TK1T που προκαλεί φόβο στις καρδιές των εταιρειών. Σήμερα, βάλαμε στο μάτι την Ideal Solutions, μια εταιρεία τεχνολογίας που πίστευε ότι ήταν ασφαλής από εμάς. Ideal Solutions, τα μέτρα ασφαλείας σας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό εμπόδιο για εμάς. Έχουμε διεισδύσει στα δίκτυά σας, παρακάμψαμε τα τείχη προστασίας σας και αποκτήσαμε πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων σας. Σύντομα, θα εκθέσουμε την εταιρεία σας! Προετοιμάστε τις λύσεις σας για την πιο σκοτεινή σας μάχη.»

Σε συνέχεια, στις 24 Δεκεμβρίου 2023, οι hackers ξαναχτυπούν με νέο μήνυμα. «Πρόσφατα αποκαλύψαμε τα μυστικά της Ideal Solutions. Τώρα έχουμε κάτι επιπλέον ξεχωριστό για εσάς. Δημοσιεύουμε ένα αρχείο που περιέχει την πλήρη λίστα των οχημάτων που είναι συνδεδεμένα στο λογισμικό παρακολούθησης που παρέχει η Idea Solutions. Μεταξύ των εταιρειών που εκτίθενται οι πληροφορίες τους είναι οι DolphinEnergy, Fifa Arab Cup, QatarAirways, Woqod και Hayya. Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις, καθώς ξετυλίγεται το χάος.»

Αξίζει να τονίσουμε ότι η R00TK1T δεν έχει παράσχει αποδεικτικά στοιχεία ή τεκμηρίωση που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της για παραβίαση των συστημάτων της Qatar, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για την hacking επίθεση. Από την άλλη, η σιγή ιχθύος που επικρατεί από την πλευρά της αεροπορικής εταιρείας, δεν μπορεί παρά να προβληματίσει τους συνεργάτες και πελάτες του κολοσσού για την ακεραιότητα των προσωπικών τους δεδομένων και αν έχουν πέσει στα χέρια των hackers.

Το περιστατικό ασφαλείας βρίσκεται σε εξέλιξη, με το SecNews να παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.

Ποια είναι η Idea Solutions;

 Η Ideal Solutions Company είναι πάροχος λύσεων πληροφορικής με έδρα το Κατάρ που ιδρύθηκε το 1998. Η Ideal Solutions αποτελείται από πολλές επιχειρηματικές μονάδες που συνεργάζονται για να παρέχουν συντονισμένες υπηρεσίες στους πελάτες της παγκοσμίως. Δηλώνουν ότι διατηρούν συνεπή προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν την εργασία και αυτό το πετυχαίνουν δεσμευόμενοι σε ένα σύνολο αρχών που μπορούν να συνοψιστούν σε 3-γράμματα (DTQ=ΕΠΠ) που σημαίνει Έγκαιρη Παράδοση με Ποιότητα σε όλες τις λειτουργίες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS