ΑρχικήinetScarlett Johansson: Η OpenAI μιμήθηκε τη φωνή της (χωρίς άδεια);

Scarlett Johansson: Η OpenAI μιμήθηκε τη φωνή της (χωρίς άδεια);

Η γνωστή ηθοποιός Scarlett Johansson κατηγορεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI, Sam Altman, για χρήση μιας φωνής, παρόμοιας με τη δική της στο ChatGPT. Ουσιαστικά, η Scarlett Johansson λέει ότι η OpenAI μιμήθηκε τη φωνή της, ενώ η ίδια είχε απορρίψει την πρόταση της εταιρείας για χρήση της φωνής της.

Η είδηση έγινε γνωστή, αφού η OpenAI είπε ότι θα αποσύρει τη φωνή ChatGPT AI με την ονομασία «Sky», η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Η απόσυρση γίνεται λόγω μιας διαμάχης σχετικά με την ομοιότητα με τη φωνή της Johansson στην ταινία «Her».

Η Johansson είπε ότι ο Altman την προσέγγισε τον περασμένο Σεπτέμβριο για να δανείσει τη φωνή της στο νέο σύστημα AI της εταιρείας. Στις 13 Μαΐου του τρέχοντος έτους, δηλαδή δύο ημέρες πριν ανακοινώσει το νέο μοντέλο ChatGPT-4o, επικοινώνησε ξανά μαζί της για να το ξανασκεφτεί. Αλλά αμέσως μετά κυκλοφόρησε το νέο AI μοντέλο.

Δείτε επίσης: Η Scarlett Johansson κινείται νομικά εναντίον του Lisa AI app επειδή μιμήθηκε τη φωνή της

Scarlett Johansson φωνή OpenAI Sam Altman
Η Scarlett Johansson λέει ότι η OpenAI μιμήθηκε τη φωνή της

«Μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους, αρνήθηκα την προσφορά», είπε η Johansson σε δήλωση στο CNBC. Ωστόσο, πολλοί παρατήρησαν ότι το σύστημα με το όνομα «Sky» μοιάζει πολύ με τη φωνή της ηθοποιού.

Ο Altman διέψευσε τις κατηγορίες, αν και στις 13 Μαΐου είχε κάνει μια ανάρτηση στο Twitter-X με τη λέξη her. «Η φωνή Sky δεν είναι της Scarlett Johansson και ποτέ δεν είχε σκοπό να μοιάζει με τη δική της. Είχαμε επικοινωνήσει με τον voice actor που βρίσκεται πίσω από τη φωνή Sky, πριν από οποιαδήποτε επαφή με την κα Johansson», είπε ο Altman. «Από σεβασμό προς την κα Johansson, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή Sky στα προϊόντα μας. Λυπούμαστε για την κα Johansson και που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα».

Η ηθοποιός έγραψε τη Δευτέρα ότι έχει προσλάβει νομικό σύμβουλο για την υπόθεση.

Δείτε επίσης: Ο συνιδρυτής της OpenAI Ilya Sutskever αποχωρεί από την εταιρεία

Η Scarlett Johansson λέει ότι η OpenAI μιμήθηκε τη φωνή της (χωρίς την άδειά της)

«Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα και θύμωσα που ο κύριος Altman επέλεξε μια φωνή που ακουγόταν τόσο ίδια με τη δική μου, που οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά μέσα δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά», είπε η Johansson. «Ο κ. Altman υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter τη λέξη her».

Η OpenAI έκανε και μια επίσημη ανάρτηση στο X, όπου αρνείται ότι μιμήθηκε τη φωνή της Scarlett Johansson. «Έχουμε ακούσει ερωτήσεις σχετικά με το πώς επιλέγαμε τις φωνές στο ChatGPT, ειδικά το Sky», ανάρτησε στο X η OpenAI. «Η φωνή Sky δεν είναι μίμηση της Scarlett Johansson, αλλά ανήκει σε μια διαφορετική επαγγελματία ηθοποιό που χρησιμοποιεί τη δική της φυσική φωνή», έγραψε η εταιρεία. «Για να προστατεύσουμε το απόρρητό τους, δεν μπορούμε να μοιραστούμε τα ονόματα των voice actors μας».

Η Scarlett Johansson είπε ότι έγραψε δύο επιστολές στον Altman και στην OpenAI, ζητώντας τους να αναφέρουν λεπτομερώς τη διαδικασία δημιουργίας της φωνής Sky.

«Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της εμφάνισής μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια», αναφέρει η δήλωσή της. «Ανυπομονώ για την ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα ατομικά δικαιώματα προστατεύονται».

Δείτε επίσης: OpenAI: Θα επιτρέπει τη δημιουργία πορνογραφίας μέσω AI;

Αυτό το περιστατικό εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ηθική της χρήσης φωνών διασημοτήτων για τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς την άδειά τους. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια αβλαβής χρήση της τεχνολογίας, εγείρει ζητήματα απορρήτου και ιδιοκτησίας.

Πριν από μερικούς μήνες, η Scarlett Johansson κινήθηκε νομικά εναντίον ενός άλλου προγραμματιστή AI εφαρμογής, επειδή χρησιμοποίησε το όνομα, την εικόνα και τη φωνή της σε μια διαδικτυακή διαφήμιση. Η διαφήμιση ήταν για ένα AI πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, που ονομάζεται Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar, και χρησιμοποιούσε τη φωνή της Johansson, δημιουργημένη από τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: www.cnbc.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS