Σύμφωνα με στοιχεία της F-Secure, παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια Βρετανοί έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, εξακολουθούν να μην χρησιμοποιούν κανένα έλεγχο ασφαλείας για την προστασία της ψηφιακής τους δραστηριότητας.
Η εταιρεία ασφάλειας πραγματοποίησε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.000 Βρετανοί. Η έρευνα έγινε για να αποκτήσει η εταιρεία μια εικόνα της ευαισθητοποίησης και της συμπεριφοράς των Βρετανών όσον αφορά στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Περίπου το ένα πέμπτο των Βρετανών είχε πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης στο παρελθόν (π.χ. θύμα phishing επίθεσης). Οι απάτες αυτές οδήγησαν σε κλοπή στοιχείων ταυτότητας, κλοπή δεδομένων και κωδικών πρόσβασης. Επίσης, οδήγησαν σε κλοπή χρημάτων.
Δείτε επίσης: Χάκερ έχουν διεισδύσει στα κέντρα δεδομένων των Apple και Microsoft
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Το ανησυχητικό είναι ότι πολλοί Βρετανοί εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν μέτρα προστασίας, παρόλο που ξοδεύουν κατά μέσο όρο οκτώ ώρες κάθε μέρα το Διαδίκτυο. Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό, είναι η αντίληψη ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για την ασφάλεια. Το 60% των ερωτηθέντων είπε ότι θεωρεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πολύ περίπλοκη.
Είναι ενδιαφέρον ότι η έκθεση αποκάλυψε μια αναντιστοιχία μεταξύ των αναφερόμενων γνώσεων των ερωτηθέντων και του πραγματικού επιπέδου ανησυχίας τους. Ενώ οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν την απάτη (77%), σχεδόν τα δύο τρίτα εξέφρασαν ανησυχία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο για τους ίδιους και τους αγαπημένους τους. Επιπλέον, οι μισοί παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν επαρκείς γνώσεις σχετικά με το αν οι συσκευές τους ήταν ασφαλείς ή όχι.
Δείτε επίσης: Νέο Stealc malware εμφανίζεται με ένα ευρύ σύνολο δυνατοτήτων κλοπής
“Παρά το γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί συχνά αισθάνονται μη ασφαλείς στο διαδίκτυο, εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Στον φυσικό κόσμο δεν θα δίνατε πρόθυμα κωδικούς πρόσβασης και προσωπικά δεδομένα σε αγνώστους, οπότε γιατί να μπείτε στο διαδίκτυο και να το κάνετε και να κινδυνεύετε να γίνετε στόχος εγκληματιών;“, υποστήριξε ο CEO της F-Secure, Timo Laaksonen.
Το phishing ήταν ο νούμερο ένα τύπος εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (σε αριθμό, με βάση τις αναφορές) το 2021. Το phishing είναι μια προσπάθεια των κυβερνοεγκληματιών να κλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών και τραπεζικά στοιχεία, στέλνοντας ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου. Αυτά τα κακόβουλα μηνύματα εμφανίζονται συνήθως να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, όπως τράπεζες ή ακόμη και από τον ίδιο σας τον εργοδότη. Συχνά περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλους ιστότοπους σχεδιασμένους να μοιάζουν με νόμιμους ιστότοπους με σκοπό τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών ή την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας. Σύμφωνα με το FBI, στο top 10 βρίσκονται και η κλοπή ταυτότητας, τα romance scams, οι απάτες με τεχνική υποστήριξη και οι επενδυτικές απάτες.
Δείτε επίσης: HardBit ransomware: Ενημερώθηκε στην έκδοση 2.0
Η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι οι επενδυτικές απάτες και τα romance scams προσέφεραν στους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Τα ευρήματα της έκθεσης F-Secure δείχνουν ότι και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο, εάν οι εργαζόμενοι επιδεικνύουν τα ίδια χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια όπως κάνουν και στο σπίτι.
Πηγή: www.infosecurity-magazine.com