ΑρχικήYoutubeΝέα φωτογραφία ενός τεράστιου παγωμένου κρατήρα στον Άρη

Νέα φωτογραφία ενός τεράστιου παγωμένου κρατήρα στον Άρη

Το ExoMars Trace Gas Orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εντόπισε έναν τεράστιο παγωμένο κρατήρα στην επιφάνεια του Άρη, που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση αρχαίου αστεροειδούς.

Ο κρατήρας βρίσκεται στην περιοχή Utopia Planitia του Άρη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γνωστή περιοχή πρόσκρουσης σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, με διάμετρο περίπου 3.300 χιλιόμετρα. Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο κρατήρα να ξεχωρίζει είναι τα στοιχεία πάγου που εντοπίζονται πάνω και κάτω από την επιφάνειά του, δίνοντας μια εικόνα για το υδάτινο παρελθόν του Άρη. Η παρουσία νερού στον Κόκκινο Πλανήτη έχει διερευνηθεί πολλές φορές.

Δείτε επίσης: ESA: Νέα εικόνα με τις “αράχνες” στην επιφάνεια του Άρη

παγωμένος κρατήρας Άρης νερό

Αυτό το απομεινάρι μιας αρχαίας πρόσκρουσης είναι μόνο ένα από τα πολλά σημάδια που έχουν προκαλέσει οι αστεροειδείς στον Κόκκινο Πλανήτη“, ανέφεραν αξιωματούχοι της ESA. “Το νερό, τα ηφαίστεια και οι κρούσεις από αστεροειδείς διαμόρφωσαν την επιφάνεια του Άρη στο παρελθόν“.

Οι ειδικοί είπαν ότι ο Άρης είναι τώρα μια κρύα, ξηρή έρημος, γι’ αυτό είναι ενδιαφέρον να ανακαλύπτουμε πράγματα που μας δίνουν στοιχεία για το πώς ήταν ο πλανήτης στο μακρινό παρελθόν.

Η πρόσφατη φωτογραφία του παγωμένου κρατήρα στον Άρη τραβήχτηκε από το όργανο CaSSIS του ExoMars από απόσταση 400 χλμ. πάνω από τον κρατήρα. Από αυτό το σημείο, ο παγωμένος κρατήρας του Άρη, φαίνεται αρκετά καθαρά, γεμίζοντας σχεδόν ολόκληρο το οπτικό πεδίο της κάμερας. Η ESA μοιράστηκε μια νέα πανοραμική εικόνα με επίκεντρο τον κρατήρα στις 15 Μαΐου.

Δείτε επίσης: Άρης: 2 δισ. κρατήρες μετά από πρόσκρουση ουράνιου σώματος

Η περιοχή Utopia Planitia παρουσιάζει παγωμένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του παγετού στην επιφάνειά της κατά τη διάρκεια του Αρειανού χειμώνα. Ο κρατήρας, που εκτείνεται περίπου 8 χλμ σε διάμετρο, παρουσιάζει επίσης σημάδια υλικού, που εκτοξεύτηκε με τρόπο που υποδηλώνει ότι υπήρχε παγωμένο νερό όταν ο αστεροειδής χτύπησε την περιοχή. Η τεράστια θερμότητα που παράγεται από την κρούση θα είχε λιώσει τότε τον πάγο, αναγκάζοντας το μείγμα υγρού νερού και σκόνης να εκτοξευτεί προς τα πάνω.

Η ομαλή όψη του κρατήρα είναι σύμφωνη με άλλα χαρακτηριστικά της περιοχής που έχουν στοιχεία ιστορίας νερού-πάγου“, δήλωσαν αξιωματούχοι της ESA. “Μεγεθύνοντας τον κρατήρα είναι δυνατόν να δούμε ραβδώσεις στα τοιχώματα του κρατήρα, που δείχνουν ενδείξεις κατολισθήσεων και κυματισμούς που σμιλεύονται από τον άνεμο“.

Δείτε επίσης: Αμμόλοφοι και παγωμένοι βράχοι στο βόρειο πόλο του Άρη

Η ανακάλυψη του παγωμένου κρατήρα στον Άρη έχει τεράστια σημασία για την επιστήμη, καθώς παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την γεωλογική ιστορία του πλανήτη. Η παρουσία πάγου υποδηλώνει για άλλη μια φορά ότι ο Άρης είχε κάποτε συνθήκες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, κάτι που είναι κρίσιμο για την κατανόηση της δυνατότητας ύπαρξης ζωής στον πλανήτη.

Η ανακάλυψη αυτή επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα το κλίμα του Άρη και τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συμβεί στον πλανήτη κατά τη διάρκεια των εκατομμυρίων ετών. Η ανάλυση του πάγου μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και τις μεταβολές στη θερμοκρασία του πλανήτη.

Η μελέτη του παγωμένου κρατήρα στον Άρη μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών που σχηματίζουν και διατηρούν τον πάγο σε πλανήτες και δορυφόρους στο ηλιακό μας σύστημα. Αυτό μπορεί να έχει ευρύτερες εφαρμογές στην πλανητική επιστήμη και να συμβάλει στην κατανόηση των παρόμοιων φαινομένων σε άλλα ουράνια σώματα.

Πηγή: www.space.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS