ΑρχικήyoutubeΝερό στον Άρη: Ανακαλύφθηκε τεράστια ποσότητα πάγου

Νερό στον Άρη: Ανακαλύφθηκε τεράστια ποσότητα πάγου

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική εξερεύνηση του Άρη για την αναζήτηση σημαδιών που θα μπορούσαν να δείχνουν ότι κάποτε ο κόκκινος πλανήτης φιλοξενούσε ζωή. Αν και η επιφάνεια του Άρη φαίνεται άγονη και χωρίς νερό, δεν συμβαίνει το ίδιο με το εσωτερικό του, όπου βρέθηκαν τεράστιες πλάκες πάγου.

Μια νέα έρευνα με ραντάρ στην περιοχή του ισημερινού του Άρη αποκάλυψε αυτό που φαίνεται να είναι τεράστιες στρώσεις παγωμένου νερού, πάχους πολλών χιλιομέτρων. Είναι το περισσότερο νερό που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το σημείο του κόκκινου πλανήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το θαμμένο νερό είναι τόσο πολύ όσο αυτό στην Ερυθρά Θάλασσα της Γης. Αν έβγαινε στην επιφάνεια και έλιωνε, θα δημιουργούσε έναν ρηχό ωκεανό βάθους μεταξύ 1,5 και 2,7 μέτρων που θα κάλυπτε τον Άρη.

Δείτε επίσης: NASA Curiosity rover: Ανακαλύφθηκαν υπολείμματα ποταμών στον Άρη – Υπήρχε τελικά ζωή;

Άρης νερό πάγος

Υποδείξεις για τα θαμμένα κοιτάσματα πάγου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2007, αλλά οι επιστήμονες δεν ήξεραν τι ήταν. Νέα δεδομένα και νέα εργαλεία για την ανάλυση αυτών των δεδομένων, έχουν αποκαλύψει πολύ περισσότερα.

Με τη νέα τεχνολογία ραντάρ, οι επιστήμονες είδαν ότι τα κοιτάσματα είναι ακόμη πιο παχιά από ό,τι πιστεύαμε (πάχος έως και 3,7 χιλιόμετρα).

Δεν είναι γνωστό τι δημιούργησε τα κοιτάσματα σε αυτό το σημείο στον ισημερινό του Άρη, αλλά είναι τεράστια.

Επειδή η περιοχή δεν έχει αναλυθεί επαρκώς, οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτήν. Το 2007, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα ραντάρ που έδειχναν την ξεκάθαρη παρουσία κάποιου αντικειμένου, θαμμένου κάτω από το έδαφος. Αλλά τότε δεν ήξεραν ότι ήταν παγωμένο νερό. Θα μπορούσε να είναι θαμμένη σκόνη ή ηφαιστειακό υλικό.

Έτσι, οι ερευνητές συνέλεξαν νέα δεδομένα από την περιοχή, ανέλυσαν τα αποτελέσματα και πραγματοποίησαν μοντελοποίηση για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι είναι θαμμένο κάτω από την σκόνη και τις πέτρες. Και το μόνο που ταίριαζε καλά στα δεδομένα ήταν ο πάγος.

Δείτε επίσης: Solar sails: Μικροσκοπικά διαστημόπλοια θα φτάνουν ταχύτατα στον Άρη

Πολλές έρευνες μέχρι τώρα έχουν βρει στοιχεία για την ύπαρξη νερού στον Άρη στο παρελθόν. ‘Έχουν βρεθεί στοιχεία για την ύπαρξη λιμνών και ποταμιών. Τώρα, φυσικά, δεν υπάρχει υγρό νερό στον Άρη. Το πού πήγε όλο αυτό το νερό παραμένει μυστήριο: εξαφανίστηκε ως ατμός, ή είναι εγκλωβισμένο βαθιά μέσα στον πλανήτη; Η νέα ανακάλυψη στον ισημερινό μπορεί να δίνει μια απάντηση. Ίσως το νερό του Άρη βρίσκεται παγωμένο βαθιά μέσα του.

Η ανακάλυψη των τεράστιων αποθεμάτων πάγου στον Άρη, κάτω από τον ισημερινό, ανοίγει νέες προοπτικές για την έρευνα ζωής στον πλανήτη. Το νερό είναι ένας βασικός παράγοντας για την ύπαρξη ζωής όπως την γνωρίζουμε, οπότε η ύπαρξη νερού στον Άρη ενισχύει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής εκεί.

Δείτε επίσης: NASA Perseverance rover: Βίντεο από τον κρατήρα Belva στον Άρη

Επιπλέον, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζουμε τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Η παρουσία νερού μπορεί να διευκολύνει την ανθρώπινη εξερεύνηση και την εγκατάσταση στον πλανήτη, καθώς το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ζωής, την παραγωγή καυσίμων και άλλες εφαρμογές. Το νερό που βρέθηκε τώρα δεν είναι κατάλληλο. Είναι θαμμένο κάτω από αρκετές εκατοντάδες μέτρα αρειανής σκόνης, ενώ και η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη. Ωστόσο, η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί ελπίδες ότι υπάρχει νερό και κάπου αλλού.

Τέλος, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να προσφέρει νέες πληροφορίες για την κλιματική ιστορία και την γεωλογική εξέλιξη του Άρη. Η μελέτη του πάγου και της διαδικασίας με την οποία σχηματίστηκε και αποθηκεύτηκε μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στον πλανήτη στο παρελθόν.

Πηγή: www.sciencealert.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS