ΑρχικήyoutubeΈρημος Σαχάρα: Γεμίζει πράσινο κάθε 21.000 χρόνια!

Έρημος Σαχάρα: Γεμίζει πράσινο κάθε 21.000 χρόνια!

Φαίνεται ότι η έρημος της Σαχάρας αποκτά βλάστηση, περίπου κάθε 21.000 χρόνια. Παρά τη σπανιότητά της, αυτή η περιοδική “πράσινη” εποχή της Σαχάρας παρέχει αρκετές ευκαιρίες για μια πραγματικά διαφορετική αντίληψη της έρημου.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να φτιάξουν δρόμους στο φεγγάρι

Έρημος Σαχάρα

Υπάρχουν ευρέως αποδεκτά στοιχεία ότι η έρημος Σαχάρα ήταν περιοδικά καλυμμένη με βλάστηση στο παρελθόν, με την ευημερία ποταμών, λιμνών και ζώων που εξαρτώνται από το νερό, όπως ιπποπόταμοι, πριν γίνει αυτό που είναι τώρα, δήλωσε ο Edward Armstrong, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σε ανακοίνωση τύπου. “Η κυκλική μεταμόρφωση της Ερήμου της Σαχάρας σε οικοσυστήματα σαβάνας και δασών είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές περιβαλλοντικές μεταβολές στον πλανήτη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Communications” και καταγράφει τις υγρές φάσεις στην Σαχάρα. Αυτές περιλαμβάνουν και την πιο πρόσφατη πράσινη περίοδο, η οποία συνέβη μόλις πριν από 5.000 χρόνια (ή έως 15.000 χρόνια πριν).

Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες μελέτες μοντελοποίησης του κλίματος που προσομοιώνει τις Αφρικανικές Υγρές Περίοδους σε συγκρίσιμο μέγεθος με αυτό που υποδεικνύουν οι παλαιοκλιματικές παρατηρήσεις“, δήλωσε ο Armstrong, “αποκαλύπτοντας τον λόγο και τον χρόνο που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα.

Οι αλλαγές στη Σαχάρα μπορούν να αποδοθούν στις μεταβαλλόμενες τροχιές της Γης – ειδικά στο πόσο ασταθής είναι η Γη στον άξονά της. Αυτή η αστάθεια επηρεάζει την εποχική αντίθεση επηρεάζοντας την ποσότητα της ενέργειας που η Γη λαμβάνει από τον Ήλιο σε διάφορες εποχές, καθώς και τη δύναμη φαινομένων όπως ο Αφρικανικός Μουσώνας.

Δείτε ακόμα: Θα μπορούσαν να υπάρχουν φυτά σε εξωγήινους πλανήτες;

πράσινο

Η έρευνα της ομάδας υποστηρίζει ότι τα προηγούμενα κλιματικά μοντέλα δεν ήταν κατάλληλα για την προσομοίωση της έντασης των υγρών περιόδων. Πιστεύουν ότι η νέα τους μελέτη, με ένα πρόσφατα αναπτυγμένο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την προσομοίωση των υγρών περιόδων στη Βόρεια Αφρική, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο υγρή ήταν η έρημος Σαχάρα.

Σύμφωνα με το μοντέλο, οι περίοδοι υγρασίας στη Βόρεια Αφρική συμβαίνουν κάθε 21.000 χρόνια τα τελευταία 800.000 χρόνια, χάρη στα ζεστά καλοκαίρια στο Βόρειο ημισφαίριο που ενισχύουν τη δύναμη του συστήματος του Δυτικού Αφρικανικού Μουσώνα και επιφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων στην Σαχάρα. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη βλάστησης τύπου σαβάνας σε όλη την περιοχή.

Η ανάπτυξη βλάστησης δεν συνέβη κατά τη διάρκεια των παγετώνων, διότι τα υψηλά γεωγραφικά πλάτη, καλύπτονταν από πάγο που βοήθησε να ψύξει την ατμόσφαιρα και να καταστείλει τις μουσώνες.

Αν και η ανάπτυξη μιας κατανόησης της χλωρίδας της Σαχάρας είναι από μόνη της συναρπαστική, οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η γνώση της χρονικής ακολουθίας αυτών των πρασίνων γεγονότων μπορεί να μας βοηθήσει να παρακολουθούμε καλύτερα την κίνηση των ζώων στην περιοχή.

Δείτε επίσης: Σπάνιο φαινόμενο πάνω από τις ΗΠΑ επηρεάζεται από τον Ήλιο

Η περιοχή της Σαχάρας λειτουργεί ως ένα είδος πύλης που ελέγχει τη διάσπαση των ειδών ανάμεσα στη Βόρεια και την υποσαχάρια Αφρική, καθώς και την εισροή και εξόδο τους από την ήπειρο“, δήλωσε ο Miikka Tallavaara, βοηθός καθηγητής περιβαλλοντικών παραγόντων στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και συν-συγγραφέας της μελέτης, σε ανακοίνωση τύπου. “Η πύλη ήταν ανοικτή όταν η Σαχάρα ήταν πράσινη και έκλεισε όταν εμφανίστηκε η έρημος“.

Πηγή: popularmechanics

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS