ΑρχικήyoutubeΠώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν το εσωτερικό της Γης;

Πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν το εσωτερικό της Γης;

Είναι γνωστό ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σημαντικά τη Γη, και τις περισσότερες φορές με αρνητικό τρόπο. Και ενώ ο αντίκτυπος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην επιφάνεια της Γης, έχει μελετηθεί καλά, δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται στο εσωτερικό του πλανήτη μας, στο υπέδαφος. Ή μήπως ξέρουμε;

Ερευνητές υδρολογίας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (συνεργάστηκαν και με άλλα Πανεπιστήμια) ερεύνησαν πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν τη Γη, βαθιά μέσα της, σε μια ζώνη που βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα έως αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους ρυθμούς παραγωγής ρευστών, όπως το πετρέλαιο, με τη φυσική κυκλοφορία του νερού και έδειξαν πώς οι άνθρωποι επηρεάζουν την κυκλοφορία των υγρών στο υπέδαφος.

Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, το υπέδαφος είναι εκτός οπτικού πεδίου και γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται καν. Ωστόσο, υπάρχουν και εκεί περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής πέρασε πιο κοντά στη Γη από ορισμένους δορυφόρους

ανθρώπινες δραστηριότητες υπέδαφος εσωτερικό γης

Η μελέτη λέει ότι στο μέλλον, οι προκαλούμενες από τον άνθρωπο ροές υγρών προβλέπεται να αυξηθούν, με στρατηγικές που προτείνονται ως λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Τέτοιες στρατηγικές περιλαμβάνουν: τη γεωλογική δέσμευση άνθρακα, η οποία δεσμεύει και αποθηκεύει ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα σε υπόγεια πορώδη πετρώματα, την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την κυκλοφορία του νερού μέσω θερμών πετρωμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πολλά άλλα.

Η υπεύθυνη διαχείριση του υπεδάφους είναι κεντρική σε κάθε προσπάθεια για μια πράσινη μετάβαση, για ένα βιώσιμο μέλλον και για τη διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω από συγκεκριμένους βαθμούς“, δήλωσε σχετικά με τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο υπέδαφος, ο Peter Reiners, καθηγητής στο UArizona Department of Geosciences και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπάρχει πάντα κάποια ποσότητα νερού, συνήθως αλατούχου, που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Το υπόγειο νερό είναι συχνά εκατομμυρίων ετών και αποκτά την “αλατότητά” του είτε από την εξάτμιση του αρχαίου θαλασσινού νερού είτε από την αντίδραση με πετρώματα και ορυκτά. Για πιο αποτελεσματική ανάκτηση πετρελαίου, περισσότερο νερό, από πηγές κοντά στην επιφάνεια, προστίθεται στο αλμυρό νερό για να αναπληρωθεί η ποσότητα του πετρελαίου που αφαιρέθηκε και να διατηρηθούν οι πιέσεις της δεξαμενής. Το αναμεμειγμένο αλατούχο νερό στη συνέχεια εγχέεται ξανά στην επιφάνεια. Έτσι, μιλάμε για έναν κύκλο παραγωγής υγρών και επανέγχυσής τους στο υπέδαφος.

Δείτε επίσης: Ηλιακή καταιγίδα χτυπάει τη Γη – ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Η ίδια διαδικασία συμβαίνει στην εξόρυξη λιθίου, την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας και τη γεωλογική δέσμευση άνθρακα.

“Δείχνουμε ότι οι ρυθμοί έγχυσης υγρού ή οι ρυθμοί επαναφόρτισης από αυτές τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μεγαλύτεροι από αυτό που συμβαίνει φυσικά”, είπε ερευνητής.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από διάφορες πηγές, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι τρέχοντες ρυθμοί κίνησης ρευστών, που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι υψηλότεροι σε σύγκριση με τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν τα υγρά με φυσικό τρόπο.

Καθώς αυξάνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι ερευνητές προβλέπουν πώς αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να καταγραφούν στο γεωλογικό αρχείο, το οποίο είναι η ιστορία της Γης όπως καταγράφεται στους βράχους που αποτελούν τον φλοιό της. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν, όχι μόνο τα βαθιά υπόγεια υγρά, αλλά και τα μικρόβια που ζουν εκεί. Καθώς τα υγρά κυκλοφορούν, τα μικροβιακά περιβάλλοντα μπορεί να αλλοιωθούν από αλλαγές στη χημεία του νερού ή μέσω της εισαγωγής νέων μικροβίων από την επιφάνεια της Γης.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο υπέδαφος της Γης, αλλά είναι σημαντικό να τα μάθουμε.

Δείτε επίσης: Νεκροί δορυφόροι αποδυναμώνουν το μαγνητικό πεδίο της Γης

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στη γεωλογική δομή και στην σύνθεση των πετρωμάτων. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην σταθερότητα του εδάφους και να προκαλέσει γεωλογικά φαινόμενα. Επιπλέον, όπως είπαμε, επηρεάζεται η κατανομή και η κίνηση του υπόγειου νερού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ποιότητα και στη διαθεσιμότητα του νερού για ανθρώπινη χρήση, ενώ μπορεί να επηρεάζει και τους υδροβιότοπους.

Πηγή: phys.org

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS