ΑρχικήyoutubeΜεταμόσχευση νεφρού: Πέθανε ο πρώτος άνδρας που έλαβε νεφρό χοίρου

Μεταμόσχευση νεφρού: Πέθανε ο πρώτος άνδρας που έλαβε νεφρό χοίρου

Ο πρώτος άνδρας που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, πέθανε δύο μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Την είδηση έκανε γνωστή το νοσοκομείο, που είχε αναλάβει την επέμβαση.

Ο Richard “Rick” Slayman έχασε τη ζωή του σε ηλικία 62 ετών και έπασχε από νεφρική νόσο τελικού σταδίου, πριν υποβληθεί στη μεταμόσχευση νεφρού τον Μάρτιο. Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα της επέμβασης.

Οι μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων από γενετικά τροποποιημένους χοίρους απέτυχαν στο παρελθόν, αλλά η επέμβαση στον κ. Slayman, με το νεφρό χοίρου, θεωρήθηκε σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων.

Δείτε επίσης: Τρίτο άτομο θεραπεύεται από HIV με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

νεφρό χοίρου Μεταμόσχευση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική κατάσταση της υγείας του κ. Slayman δεν ήταν καλή. Εκτός από νεφρική νόσο, έπασχε επίσης από διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση. Το 2018, υποβλήθηκε, επίσης, σε μεταμόσχευση ανθρώπινου νεφρού, αλλά άρχισε να αντιμετωπίζει ξανά προβλήματα μετά από πέντε χρόνια.

Η μεταμόσχευση του νεφρού χοίρου έγινε στις 16 Μαρτίου 2024 και σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν θα υπήρχε πια ανάγκη για αιμοκάθαρση, αφού το νέο όργανο λειτουργούσε καλά.

Ο κ. Slayman θα θεωρείται για πάντα ένας φάρος ελπίδας για τους αμέτρητους ασθενείς που κάνουν μεταμοσχεύσεις σε όλο τον κόσμο και είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη και την προθυμία του να προωθήσει τον τομέα της ξενομεταμόσχευσης“, ανέφερε το νοσοκομείο.

Με τον όρο ξενομεταμόσχευση αναφερόμαστε στη μεταμόσχευση ζωντανών κυττάρων, ιστών ή οργάνων από ένα είδος σε ένα άλλο.

Δείτε επίσης: Έγινε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

Οι συγγενείς του κ. Slayman είπαν ότι η ιστορία του ήταν έμπνευση.

Ο Ρικ είπε ότι ένας από τους λόγους που υποβλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία ήταν για να δώσει ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν“, είπαν. “Ο Ρικ πέτυχε αυτόν τον στόχο και η ελπίδα και η αισιοδοξία του θα διαρκέσουν για πάντα“.

Ο κ. Slayman ήταν ο πρώτος ασθενής που έλαβε νεφρό χοίρου, αλλά αυτό δεν ήταν το πρώτο όργανο χοίρου που χρησιμοποιήθηκε σε διαδικασία μεταμόσχευσης. Δύο άλλοι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς χοίρου, αλλά αυτές οι διαδικασίες ήταν ανεπιτυχείς καθώς πέθαναν λίγες εβδομάδες αργότερα.

Σε μια περίπτωση, υπήρχαν ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς είχε απορρίψει το όργανο, κάτι που αποτελεί συνηθισμένο κίνδυνο στις μεταμοσχεύσεις.

Δείτε επίσης: Εταιρεία θέλει να δημιουργήσει “συνθετικά” ανθρώπινα έμβρυα για συλλογή οργάνων

Πέθανε άνδρας με νεφρό χοίρου
Μεταμόσχευση: Πέθανε ο πρώτος άνδρας που έλαβε νεφρό χοίρου

Οι απώλειες αυτές είναι σημαντικές για την επιστημονική κοινότητα. Ενώ δεν είναι αποδεδειγμένο ότι ο θάνατος του κ. Slayman προέκυψε από τη μεταμόσχευση, οι δύο προηγούμενες επεμβάσεις αναδεικνύουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με τη μεταμόσχευση οργάνων από ζώα σε ανθρώπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Επιπλέον, οι απώλειες αυτές μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και την αντίληψη για την ξενομεταμόσχευση οργάνων. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές στη ρύθμιση και την πολιτική για τη μεταμόσχευση οργάνων. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να αναθεωρήσουν τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις για τέτοιες διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των ασθενών.

Πηγή: www.bbc.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS