ΑρχικήYoutubeΗφαιστειακός εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε 66 έτη φωτός μακριά

Ηφαιστειακός εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε 66 έτη φωτός μακριά

Ηφαιστειακός εξωπλανήτης, καλυμμένος από άπειρα ηφαίστεια, που η λιωμένη επιφάνειά του ακτινοβολεί ένα φλογερό κόκκινο χρώμα, ανακαλύφθηκε να περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι 66 έτη φωτός από τη Γη.

Δείτε επίσης: Αυτός ο εξωπλανήτης έχει αστραφτερά μεταλλικά σύννεφα

Ο ηφαιστειακός εξωπλανήτης, ο οποίος είναι μια σούπεργαια 30% μεγαλύτερη από τη δική μας Γη, και ονομάζεται TOI-6713.01, περιφέρεται γύρω από το αστέρι του HD 104067 κάθε 2,2 ημέρες σε απόσταση 4,57 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ενώνεται με δύο άλλους κόσμους: ο ένας είναι ένας βραχώδης πλανήτης που βρίσκεται περίπου 15,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το αστέρι και ο άλλος ένας γίγαντας αερίου που βρίσκεται περίπου 40 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Στο δικό μας ηλιακό σύστημα, ο κοντινότερος πλανήτης στον ήλιο μας είναι ο Ερμής, ο οποίος έχει μια ελλειπτική ή μη κυκλική τροχιά που κυμαίνεται μεταξύ 46 και 69,82 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο του πλανητικού συστήματος που περιστρέφεται γύρω από το HD Το 104067 θα μπορούσε να χωρέσει μέσα στην τροχιά του Ερμή.

Ηφαιστειακός εξωπλανήτης

Όπως ο Ερμής, η τροχιά του ηφαιστειακού εξωπλανήτη TOI-6713.01 είναι εξαιρετικά ελλειπτική. Στην περίπτωση του Ερμή, ο πλανήτης είναι αρκετά μακριά από τον ήλιο μας ώστε να μην αισθάνεται πραγματικά καμία επίδραση από αυτή την απαγορευμένη εποχιακή θέρμανση. Το TOI-6713.01 ωστόσο, βρίσκεται σχεδόν σε απόσταση αγγίγματος από το αστέρι του. Έλκεται επίσης σε μια ελλειπτική τροχιά λόγω της βαρύτητας των δύο γειτονικών πλανητών του, αναγκάζοντας το TOI-6713.01 να βιώσει βαρυτικές παλίρροιες, οι οποίες τεντώνουν και συστρέφουν το λιωμένο, εύπλαστο εσωτερικό του πλανήτη καθώς ο πλανήτης περιφέρεται τακτικά πιο κοντά και στη συνέχεια μακρύτερα από το αστέρι του. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «παλιρροϊκή καταιγίδα».

Δείτε ακόμα: Exoplanet Watch: Πώς να βοηθήσετε τη NASA να βρει εξωπλανήτες;

Οι παλιρροϊκές δυνάμεις της καταιγίδας, με τη σειρά τους, θερμαίνουν το εσωτερικό του TOI-6713.01, παρέχοντάς του αρκετή ενέργεια για να προκαλέσει τις εκρήξεις των ηφαιστείων ολόκληρης της επιφάνειάς του.

Αυτό εξαναγκάζει τον ηφαιστειακό εξωπλανήτη, σε μια κατάσταση όπου τα ηφαίστεια στην επιφάνειά του εκρήγνυνται συνεχώς. Έτσι, η λιωμένη επιφάνεια του πλανήτη ακτινοβολεί με θερμοκρασία έως και 2.327 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία πιο καυτή από μερικά αστέρια μικρής μάζας!

Ο γιγαντιαίος πλανήτης HD 104067, ο οποίος είναι το ένα πέμπτο της μάζας του Δία, ανακαλύφθηκε το 2011 από το HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher), ένα όργανο εύρεσης πλανητών στο Παρατηρητήριο La Silla στη Χιλή. Το HARPS μετρά την «ταλάντευση» ενός άστρου σε σχέση με τον περιστροφικό του άξονα, καθώς το αστέρι περιστρέφεται γύρω από ένα κέντρο μάζας που μοιράζεται με τους πλανήτες του. Ο δεύτερος πλανήτης του συστήματος βρέθηκε επίσης από το HARPS, καθώς και το αντίστοιχό του HIRES (High Resolution Echelle Spectrometer), στο Παρατηρητήριο W. M. Keck στη Χαβάη. Ο τρίτος πλανήτης – TOI-6713.01 – εντοπίστηκε αργότερα, από τις παρατηρήσεις του αστεριού που έγιναν από την αποστολή TESS της NASA.

Δείτε επίσης: Hubble NASA: Εξερευνά εξωπλανήτη όπου βρέχει πολύτιμους λίθους

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 25 Απριλίου στο The Astronomical Journal.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS