ΑρχικήyoutubeMυστηριώδες πλάσμα γύρω από τον Ερμή τραγουδάει!

Mυστηριώδες πλάσμα γύρω από τον Ερμή τραγουδάει!

Γύρω από πλανήτες που έχουν μαγνητόσφαιρα, συμβαίνει κάτι μαγικό. Αν ακούσετε με τα κατάλληλα όργανα, μπορείτε να διακρίνετε κελαριστούς και σφυρίζοντες ήχους, σαν το τραγούδι των πουλιών την αυγή και το ηλιοβασίλεμα. Αυτά τα κύματα ήχου έχουν καταγραφεί στη Γη, τον Δία και τον Κρόνο. Έχουν παρατηρηθεί επίσης στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα και προέρχονται από το πλάσμα.

Δείτε επίσης: Πλανήτης παρόμοιος με τη Γη κρύβεται σε κοινή θέα στο Ηλιακό Σύστημα

πλάσμα

Τώρα, υπό την καθοδήγηση του αστρονόμου Mitsunori Ozaki από το Πανεπιστήμιο Καναζάβα της Ιαπωνίας και με τη συνεργασία επιστημόνων από την Γαλλία, ανιχνεύτηκαν ήχοι γύρω από τον Ερμή, έναν ερημικό πλανήτη που πλανιέται γύρω από τον Ήλιο.

Αυτό είναι ενδιαφέρον, καθώς οι άλλοι πλανήτες έχουν μερικά πράγματα που ο Ερμής δεν έχει: πυκνές, καταπράσινες ατμόσφαιρες και μόνιμες ζώνες ακτινοβολίας, όπου τα ηλιακά σωματίδια παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο ενός πλανήτη. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να φωτίσει το μαγνητικό περιβάλλον γύρω από τον Ερμή και πώς γενικά τα μαγνητικά πεδία των πλανητών διαμορφώνονται από τον ηλιακό άνεμο.

Ο Ερμής δεν διαθέτει ένα ιδιαίτερα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Είναι ένας σχετικά γυμνός βραχώδης πλανήτης, με σχεδόν ανύπαρκτη ατμόσφαιρα και πολύ κοντά στον Ήλιο. Εκτίθεται συνεχώς σε ακτινοβολία και στον ηλιακό άνεμο. Ωστόσο αυτός ο κόσμος κρύβει μυστικά. Μόλις φέτος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο Ερμής, παρά το σχεδόν ανύπαρκτο μαγνητικό του πεδίο και την ατμόσφαιρά του, έχει σέλας, με τον δικό του παράξενο τρόπο.

Δείτε ακόμα: Αυτός ο εξωπλανήτης έχει αστραφτερά μεταλλικά σύννεφα

Ερμή

Πολλά χρόνια πριν από αυτή την ανακάλυψη, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι ο Ερμής μπορεί να είχε ηχητικά κύματα. Αυτά συμβαίνουν όταν ενεργητικά ηλεκτρόνια παγιδεύονται στη μαγνητόσφαιρα ενός πλανήτη, συρρικνώνοντας κατά μήκος τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου και δημιουργώντας κύματα στο πλάσμα. Αυτά τα κύματα μπορούν να καταγραφούν και να μετατραπούν σε ήχους που ποικίλλουν ανάλογα με το πώς και πού κινούνται τα ηλεκτρόνια.

Η έρευνα του Ερμή δεν είναι πλήρης, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανόηση του διαστημικού του περιβάλλοντος είναι ελλιπής. Γνωρίζουμε για το μαγνητικό του πεδίο από τις παρατηρήσεις που έκανε το Mariner 10 στη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, οι επιστήμονες προσπαθούν να αντισταθμίσουν αυτήν την έλλειψη γνώσεων με την αποστολή Mercury BepiColombo, που εκτοξεύθηκε το 2018, είναι αφιερωμένη στη μελέτη της μαγνητοσφαίρας του Ερμή.

Στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το MIO, οι ερευνητές ανακάλυψαν σαφή αποδεικτικά στοιχεία περί υπερήχων στη μαγνητόσφαιρα του Ερμή. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τον Ερμή, υπήρχε κάτι παράξενο: εμφανίζονταν μόνο σε ένα μικρό μέρος της μαγνητόσφαιρας του πλανήτη, σε έναν τομέα που ονομάζεται ανατολική πλευρά της ημέρας.

Δείτε επίσης: Άρης: Μήπως η ζωή τελικά ξεκίνησε από τον κόκκινο πλανήτη;

Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιος φυσικός μηχανισμός που είτε προάγει τα ηχητικά κύματα σε εκείνη την περιοχή, είτε τα καταστέλλει αλλού. Η ομάδα πραγματοποίησε μοντελοποίηση και προσομοιώσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά ενέργειας από τα ηλεκτρόνια στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι πιο αποδοτική στον ανατολικό ορίζοντα, οδηγώντας στη δημιουργία των ήχων.

Πηγή: sciencealert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnewsgr.kinsta.cloud
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS