ΑρχικήinetWearable συσκευή βοηθά τους σκύλους στην πρόβλεψη ενός σεισμού

Wearable συσκευή βοηθά τους σκύλους στην πρόβλεψη ενός σεισμού

Μπορούν οι σκύλοι να βοηθήσουν στην πρόβλεψη ενός σεισμού;

πρόβλεψη σεισμού

Η εταιρεία που κατασκεύασε το βιομετρικό κολάρο PetPace ισχυρίζεται, ότι τα δεδομένα υγείας που παρακολουθεί ενδέχεται να έχουν επίσης τη δυνατότητα πρόβλεψης ενός σεισμού.

Ο παλμός, η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, η θερμοκρασία, η αναπνοή και η δραστηριότητα ενός σκύλου καταγράφονται και αποστέλλονται στο cloud του PetPace σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τον Asaf Dagan, επικεφαλής επιστήμονα και συνιδρυτή της PetPace, της μητρικής εταιρείας Animal Alerts, στο ABC News. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος AI καθορίζει το συνολικό επίπεδο άγχους του σκύλου.

Διαβάστε επίσης: Εξερευνώντας τον κόσμο των wearable συσκευών

«Η ιδέα είναι ότι αν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά και τα επίπεδα άγχους των ζώων… τότε χρησιμοποιούμε προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για να το συσχετίσουμε με γεωφυσικά δεδομένα όπως σεισμοί διαφορετικών μεγεθών», είπε ο Dagan.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια έναν σεισμό.

Η γεωλόγος Wendy Bohon εξέφρασε, ότι ένα έξυπνο κολάρο για σκύλους θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των σεισμών.

«Δεν έχω δει ποτέ μια πειστική μελέτη που να δείχνει ότι τα ζώα μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς ή ότι τα ζώα γνωρίζουν ότι θα συμβεί σεισμός», είπε ο Bohon στο ABC News, προσθέτοντας ότι οι σεισμοί είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Η παλαιότερη αναφορά σε ασυνήθιστη συμπεριφορά ζώων πριν από έναν σημαντικό σεισμό έγινε το 373 π.Χ. στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Διάφορα είδη – όπως αρουραίοι, νυφίτσες, φίδια και σαρανταποδαρούσες – φέρεται να άφησαν τα σπίτια τους και κατευθύνθηκαν για ασφάλεια αρκετές ημέρες πριν από έναν καταστροφικό σεισμό πλήξει την περιοχή, σύμφωνα με το USGS.

Μια μελέτη του 2012 βρήκε ότι το 49% των σκύλων παρουσίασε σημαντική αύξηση στο άγχος την ημέρα πριν από έναν σεισμό 6,8 Ρίχτερ που έπληξε τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό τον Φεβρουάριο του 2001. Τα σκυλιά μπορεί να είχαν δεχτεί προκαταλήψεις, τους μικρότερους σεισμούς που συμβαίνουν πριν από έναν μεγαλύτερο ή ακουστικά κύματα που δημιουργούνται από την κίνηση των τεκτονικών πλακών.

Δείτε περισσότερα: Humane Ai Pin: Ένα Πρωτοποριακό Wearable με Τεχνητή Νοημοσύνη

«Μερικές φορές τα ζώα μπορεί να αισθανθούν την άφιξη των κυμάτων από μακριά που είναι πολύ μικρά για να τα αισθανθούμε», είπε ο Bohon. «Και επομένως δεν παρατηρούμε να φτάνουν εκείνα τα πρώτα μικρά κύματα… μπορεί να φαίνεται ότι τα ζώα προβλέπουν τον σεισμό, ενώ στην πραγματικότητα αντιδρούν στις πρώτες αφίξεις των κυμάτων στα οποία απλά δεν είμαστε συντονισμένοι. “

wearable σκύλοι πρόβλεψη σεισμού

Αυτά τα πρωτεύοντα κύματα, ή “P”, ταξιδεύουν με ρυθμό πολλών μιλίων ανά δευτερόλεπτο από το επίκεντρο, γεγονός που θα μπορούσε να τα κάνει πιο αισθητά στα ζώα, σύμφωνα με το USGS.

Πολύ λίγοι άνθρωποι παρατηρούν τα μικρότερα κύματα “P”, τα οποία φτάνουν πριν από τα μεγαλύτερα κύματα “S”, είπε το USGS.

Σε μια μελέτη του 2020, ερευνητές στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Συμπεριφορά των Ζώων και στο Πανεπιστήμιο της Konstanz στη Γερμανία έγραψαν ότι μέτρησαν με ακρίβεια την αύξηση της δραστηριότητας σε μια ομάδα ζώων φάρμας πριν από τη σεισμική δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τη δραστηριότητα πολλών αγελάδων, σκύλων και προβάτων σε μια φάρμα κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 6,6 Ρίχτερ που έπληξε τη Norcia στην κεντρική Ιταλία τον Οκτώβριο του 2016 και παρατήρησαν έντονες αντιδράσεις των ζώων πριν από έναν σεισμό μεγέθους 3,8 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Πριν από τον σεισμό, τα ζώα ήταν εξοπλισμένα με αισθητήρες GPS, εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα που καταγράφουν κινήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ζώα της φάρμας φάνηκε να αναμένουν δονήσεις οπουδήποτε από μία έως 20 ώρες πριν. Αντέδρασαν νωρίτερα όταν ήταν πιο κοντά στην προέλευση, είπαν οι ερευνητές.

Οι σκύλοι είναι κατάλληλοι για παρατήρηση συμπεριφοράς. Μπορούν να μυρίσουν μυρωδιές και να ακούσουν ήχους υψηλής έντασης που δεν ανιχνεύονται από τον άνθρωπο, δίνοντάς τους την ικανότητα να αισθάνονται πράγματα έξω από την ανθρώπινη αντίληψη, σύμφωνα με το American Kennel Club.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι τα ζώα συμπεριφέρονταν παράξενα τις ώρες πριν από έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023, που έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι. Η συμπεριφορά που αναφέρθηκε περιελάμβανε πουλιά που πετούσαν περίεργα και σκύλους που ουρλιάζουν, ανέφερε η Washington Post.

Το 2015, οι ερευνητές παρατήρησαν αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων τρεις εβδομάδες πριν από έναν σεισμό 7,0 Ρίχτερ σε μια περιοχή του Αμαζονίου του Περού το 2011, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physics and Chemistry of the Earth.

σκύλοι πρόβλεψη σεισμού

Διαβάστε ακόμη: Πάνω από 60 εκατομμύρια αρχεία fitness wearables εκτέθηκαν

Η PetPace, κατασκευαστής του βιομετρικού περιλαίμιου σκύλου, διεξάγει μια μελέτη στη Λίμα του Περού, η οποία βιώνει το 90% της συνολικής σεισμικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο λόγω της θέσης της κατά μήκος του Δακτυλίου της Φωτιάς του Ειρηνικού.

Πηγή: abcnews.go.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS