ΑρχικήinetChromebooks: Μύθοι και Αλήθειες

Chromebooks: Μύθοι και Αλήθειες

Τα Chromebooks, δηλαδή φορητοί υπολογιστές που λειτουργούν με το ChromeOS της Google, υπάρχουν για πάνω από μια δεκαετία και έχουν εξελιχθεί από απλά εργαλεία πρόσβασης στο διαδίκτυο σε εξαιρετικούς φορητούς για προσωπική ή επαγγελματική χρήση. Παρόλο που τα Chromebooks έχουν ημερομηνία λήξης, μετά την οποία σταματούν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας και λειτουργιών, η εύκολη χρήση τους τα καθιστά καλή επιλογή για σχολεία, επιχειρήσεις και για ανθρώπους που δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Chromebooks

Ωστόσο, πολλές αρνητικές απόψεις για τα Chromebooks έχουν κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, συμπεριλαμβανομένου του μύθου ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός σύνδεσης και ότι οι συσκευές είναι υποδεέστερες. Ορισμένες από αυτές τις κριτικές ίσως ήταν αληθινές όταν τα Chromebooks κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά, αλλά έκτοτε έχουν διορθωθεί ή βελτιωθεί.

Εδώ είναι οκτώ παρανοήσεις για τα Chromebook που πρέπει να αγνοήσετε όταν ψάχνετε για ένα νέο laptop.

1. Τα Chromebooks δεν έχουν ισχυρές επιδόσεις

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος παρανόηση που χρονολογείται από την εποχή της κυκλοφορίας των Chromebook, όταν κυρίως χρησιμοποιούνταν για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του περιηγητή Chrome. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα Chromebook, συμπεριλαμβανομένων σχολικών και επαγγελματικών χρήσεων, η Google αύξησε τη λειτουργικότητα του λειτουργικού συστήματος και οι κατασκευαστές Chromebook βελτίωσαν την απόδοσή τους για να εκμεταλλευτούν τα νέα χαρακτηριστικά. Τώρα, όπως και με άλλα laptops, με ένα Chromebook παίρνεις αυτό για το οποίο πληρώνεις.

To ChromeOS, το λειτουργικό σύστημα των Chromebooks, διατηρεί ακόμα χαμηλές απαιτήσεις hardware. Αυτό σημαίνει ότι τα Chromebooks μπορούν να προσφέρουν βασικές λειτουργίες με λιγότερα χρήματα. Παρά τις χαμηλές απαιτήσεις hardware, τα Chromebooks μπορούν να παρέχουν επιδόσεις ισάξιες ή και καλύτερες σε σύγκριση με Windows laptops παρόμοιας τιμής.

2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τον Chrome σε Chromebooks

Είναι κατανοητό, αλλά λανθασμένο, να πιστεύει κανείς ότι τα Chromebooks, τα οποία λειτουργούν με ChromeOS, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τον περιηγητή Chrome. Μπορείτε να τρέξετε και άλλους περιηγητές, όπως ο Brave και ο Firefox, στο Chromebook σας.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους περιηγητές, πρέπει να κατεβάσετε τις εφαρμογές από το Google Play Store. Ενώ αυτές οι εφαρμογές προορίζονται για κινητά με λειτουργικό Android, θα λειτουργήσουν και στο Chromebook σας. Μερικές εφαρμογές υποστηρίζουν tablet, έτσι φαίνονται πιο καθαρές και χρησιμοποιούν τον επιπλέον χώρο στην οθόνη του Chromebook σας. Τα παράθυρά τους μπορούν επίσης να αλλάξουν μέγεθος όπως το παραδοσιακό λογισμικό επιφάνειας εργασίας.

3. Τα Chromebooks δεν είναι ασφαλή για χρήση

Τα Chromebooks διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα προστασίας για την ασφάλεια των δεδομένων σας. Για παράδειγμα, λαμβάνετε αυτόματες ενημερώσεις από τη Google ώστε η συσκευή σας να διατηρεί πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας. Επίσης, τα Chromebooks εκτελούν ιστοσελίδες και εφαρμογές σε απομονωμένα περιβάλλοντα (sandboxes) για να περιορίζουν τις απειλές.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας καθιστούν τα Chromebooks πιο ασφαλή από πολλά άλλα laptops. Σύμφωνα με το CVE Details, μια πηγή δεδομένων για ευπάθειες ασφαλείας, το ChromeOS έχει περίπου 50 ευπάθειες ασφαλείας από το 2010. Σε σύγκριση, τα Windows 10 έχουν σχεδόν 3.000 ευπάθειες από το 2013.

4. Τα Chromebooks δε λειτουργούν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο

Ενώ τα πρώτα μοντέλα σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται μόνο online, η Google άλλαξε αυτό πριν από πολύ καιρό, ώστε πολλές εφαρμογές Chromebook να λειτουργούν με ή χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Chromebook σας για να σημειώνετε σημειώσεις, να παρακολουθείτε ταινίες και να ακούτε μουσική εκτός σύνδεσης. Μπορείτε ακόμα να ελέγχετε και να απαντάτε σε emails ή να προβάλλετε, να επεξεργάζεστε ή να δημιουργείτε έγγραφα στο Google Drive. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ό,τι emails στέλνετε ή αλλαγές κάνετε σε έγγραφα δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι να συνδεθείτε ξανά στο διαδίκτυο.

5. Δεν μπορείς να παίξεις παιχνίδια σε Chromebooks

Πριν από χρόνια, μπορούσατε να παίζετε μόνο παιχνίδια βασισμένα στο διαδίκτυο στο Chromebook σας, αλλά από το 2016, μπορείτε να παίξετε πολλά από τα παιχνίδια που υπάρχουν στο Google Play Store. Αυτό περιλαμβάνει παιχνίδια όπως το Roblox και το Apex Legends Mobile. Μπορείτε επίσης να παίξετε παιχνίδια από το Steam, το GeForce Now της Nvidia, το Amazon Luna και το Xbox Cloud Gaming στο Chromebook σας.

Η Google πουλάει πλέον Chromebooks σχεδιασμένα για cloud gaming. Τα Acer Chromebook 516 GE, Asus Chromebook Vibe CX55 Flip και Lenovo Ideapad Gaming Chromebook είναι τα τρία πρώτα gaming Chromebooks που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να παίζει παιχνίδια υπολογιστών AAA χωρίς έναν υψηλών προδιαγραφών gaming PC μέσω υπηρεσιών cloud.

6. Τα Chromebooks δεν είναι καλά για επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο

Για βασικές επεξεργασίες, το Google Play Store διαθέτει αρκετές εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών της Adobe για Android και του LumaFusion, τα οποία είναι συμβατά με Chromebook. Η Google αποκάλυψε επίσης έναν νέο επεξεργαστή βίντεο και δημιουργό ταινιών στο Google Photos τον Ιούλιο.

Εάν είστε επαγγελματίας και χρειάζεστε πιο προχωρημένες δυνατότητες επεξεργασίας φωτογραφιών ή βίντεο, όπως το Adobe InDesign ή το Photoshop, θα πρέπει ακόμα να προτιμήσετε έναν υπολογιστή με Windows, Mac ή Linux. Ωστόσο, αν συνθέτετε ένα οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών ή ένα βίντεο για μια οικογενειακή επανένωση, τα Chromebooks έχουν όλα όσα χρειάζεστε.

7. Τα Chromebooks δεν μπορούν να τρέξουν το Microsoft Office

Ναι, μπορείτε να τρέξετε το Microsoft Office στο Chromebook σας. Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιείτε το πακέτο λογισμικού που έχει δημιουργηθεί για Windows ή MacOS, θα χρησιμοποιήσετε τις προοδευτικές ιστοσελίδες εφαρμογών, ή PWAs, του Microsoft Office.

Τα PWAs είναι σαν τις κινητές εκδόσεις των ιστοσελίδων, αλλά προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες, όπως χρήση χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και push ειδοποιήσεις. Υπάρχουν PWAs για το Microsoft Office 365 που λειτουργούν εξαιρετικά στα Chromebooks. Εκτός από το κατέβασμα των PWAs, η χρήση τους είναι ίδια με τη χρήση των διαδικτυακών εκδόσεων του Office 365. Οι πιο έμπειροι χρήστες του Microsoft Office μπορεί να βρουν ότι τα Office PWAs δεν είναι τόσο ισχυρά όσο το λογισμικό για επιφάνεια εργασίας, αλλά τα PWAs πιθανότατα θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS