ΑρχικήyoutubeΝερό διαρρέει από την επιφάνεια της Γης στον πυρήνα του πλανήτη

Νερό διαρρέει από την επιφάνεια της Γης στον πυρήνα του πλανήτη

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον πυρήνα του πλανήτη μας – αλλά πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι νερό διαρρέει αργά εκεί, από την επιφάνεια.

Δείτε επίσης: Ο αστεροειδής 2007 FT3 θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2024

Η διαδρομή δεν είναι απλή. Το υγρό στάζει κατά μήκος των τεκτονικών πλακών πριν φτάσει τελικά στον πυρήνα, μετά από ένα ταξίδι 2.900 χιλιομέτρων. Και ενώ η διαδικασία είναι αργή, μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια δημιουργήθηκε μια νέα επιφάνεια ανάμεσα στο λιωμένο μέταλλο του εξωτερικού μέρους του πυρήνα και του εξωτερικού μανδύα της Γης.

Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αναφέρουν ότι το νερό προκαλεί μια χημική αντίδραση, δημιουργώντας μια νέα στρώση, η οποία είναι “μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα σε πάχος”. Αυτό θεωρείτεαι “λεπτό” όταν πρόκειται για τις εσωτερικές στρώσεις της Γης.

νερό

Επί χρόνια, πίστευαν ότι η υλική ανταλλαγή μεταξύ του πυρήνα της Γης και του μανδύα ήταν μικρής κλίμακας. Ωστόσο, οι πρόσφατες πειραματικές μας ανακαλύψεις υπό υψηλή πίεση αποκαλύπτουν μια διαφορετική ιστορία.

Δείτε ακόμα: Πλανήτης παρόμοιος με τη Γη κρύβεται σε κοινή θέα στο Ηλιακό Σύστημα

Ανακαλύψαμε ότι όταν το νερό φτάνει στο όριο μεταξύ πυρήνα και μανδύα, αντιδρά με το πυρίτιο στον πυρήνα, δημιουργώντας διοξείδιο του πυριτίου,” έγραψε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ. Dan Shim.

Αυτή η ανακάλυψη, μαζί με την προηγούμενη παρατήρησή μας για το σχηματισμό διαμαντιών από το νερό που αντιδρά με άνθρακα σε υγρό σίδηρο υπό ακραία πίεση, υποδεικνύει μια πολύ πιο δυναμική αλληλεπίδραση πυρήνα-μανδύα, υποδηλώνοντας σημαντική ανταλλαγή υλικού.

Πώς όμως επιηρεάζει όλο αυτό, εμάς που βρισκόμαστε στην επιφάνεια της Γης;

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ανέφερε: “Αυτό το εύρημα προάγει την κατανόησή μας για τις εσωτερικές διεργασίες της Γης, υποδηλώνοντας έναν πιο εκτεταμένο παγκόσμιο κύκλο του νερού από ό, τι προηγουμένως είχε αναγνωριστεί.

Δείτε επίσης: Ο καυτός εξωπλανήτης WASP-189b μοιάζει λίγο με τη Γη

Το τροποποιημένο “φιλμ” του πυρήνα έχει βαθιές επιπτώσεις στους γεωχημικούς κύκλους που συνδέουν τον κύκλο του επιφανειακού νερού με τον βαθύ μεταλλικό πυρήνα.

Πηγή: indy100

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS