ΑρχικήinetΟθόνη OLED γεμίζει με υγρό και σχηματίζει απτικά κουμπιά

Οθόνη OLED γεμίζει με υγρό και σχηματίζει απτικά κουμπιά

Η σάρωση και η αφή σε επίπεδες οθόνες είναι πράγματα που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε σε smartphone, tablet και άλλες οθόνες αφής. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο η χρήση ενός πληκτρολογίου ή ενός φυσικού χειριστηρίου παιχνιδιού. Οι ερευνητές Craig Shultz και Chris Harrison, μαζί με την ομάδα Future Interfaces Group (FIG) στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, δημιούργησαν μια οθόνη OLED που μπορεί να επισημάνει περιοχές της οθόνης σε διαφορετικές διαμορφώσεις. Έχουμε δει αυτήν την ιδέα στο παρελθόν, αλλά αυτή η εκδοχή είναι πιο λεπτή, ελαφριά και ευέλικτη.

Δείτε επίσης: Το iPadOS 17 θα προετοιμάσει το tablet για μια οθόνη OLED

Οθόνη OLED

Η τεχνολογία “Flat Panel Haptics” της FIG μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από ένα πάνελ OLED οθόνης, έτσι ώστε να δημιουργήσει προεξοχές που φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν με τη χρήση υγρού που μπορεί να εφαρμοστεί κατά παραγγελία. Αυτό θα μπορούσε να προσθέσει μια νέα διάσταση στην αλληλεπίδραση με την τεχνολογία, ειδικά σε πράγματα όπως τα στοιχεία ελέγχου αναδυόμενων μέσων, τα πληκτρολόγια και τα εικονικά χειριστήρια παιχνιδιών που θα μπορείτε να βρείτε χωρίς να τα αναζητήσετε στην οθόνη. Όπως αναφέρει το Gizmodo, το Taptic Engine της Apple παράγει δονήσεις που φαίνονται φυσικές, αλλά δεν σας βοηθούν να αναζητήσετε πληροφορίες στην οθόνη μόνο με την αφή. Για δραστηριότητες όπως η πληκτρολόγηση και η αναπαραγωγή παιχνιδιών που απαιτούν γρήγορη ανταπόκριση, μια οθόνη με ταχεία αναδυόμενα στοιχεία θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία χρήσης.

Οι ηλεκτροωσμωτικές αντλίες που είναι ενσωματωμένες (EEOP) αποτελούνται από αντλίες υγρών που ενεργοποιούνται και ενσωματώνονται σε μια συσκευή με οθόνη αφής, όπως ένα smartphone ή μια οθόνη αυτοκινήτου. Όταν η οθόνη αναγνωρίζει ότι ένα στοιχείο χρειάζεται ένα αναδυόμενο κουμπί, το εν λόγω στοιχείο γεμίζει ένα τμήμα του στρώματος EEOP και το πλαίσιο OLED στην κορυφή κάμπτεται ώστε να πάρει το ανάλογο σχήμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα κουμπί που ξεχωρίζει από την επίπεδη επιφάνεια κατά 1,5 χιλιοστό, έτσι ώστε να μπορείτε να το αντιληφθείτε. Όταν το λογισμικό απορρίπτει κάτι, εξαφανίζεται από την οθόνη του υπολογιστή. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η διαδικασία γεμίσματος μιας περιοχής απαιτεί περίπου ένα δευτερόλεπτο και η αφή της επιφάνειας είναι σταθερή.

Δείτε ακόμα: Samsung: Νέα σειρά OLED τηλεοράσεων

Η ιδέα μπορεί να σας θυμίσει την Tactus, μια τεχνολογία πληκτρολογίου οθόνης αφής που μετατρέπεται σε ογκώδη θήκη για το iPad mini. Η ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι το πρωτότυπο της FIG μπορεί να αλλάξει σε πιο δυναμικά σχήματα και μεγέθη και υπογραμμίζει ότι αυτό το κάνει να ξεχωρίζει από παρόμοια προγράμματα, λόγω της λεπτότερης έκδοσής του. Η FIG είπε στην αφήγησή της για ένα βίντεο επίδειξης ότι το βασικό πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι η συμπαγής και λεπτή μορφή ολόκληρου του μηχανικού συστήματος. “Οι στοίβες των συσκευών μας έχουν πάχος κάτω από 5 χιλιοστά, ενώ εξακολουθούν να προσφέρουν μετατόπιση 5 χιλιοστών. Επιπλέον, τα αυτόνομα συστήματα λειτουργούν μόνο με ένα ζευγάρι ηλεκτρικών καλωδίων και ηλεκτρονικά στοιχεία ελέγχου. Αυτή η συσκευή είναι ελαφριά, ζυγίζοντας λιγότερο από 40 γραμμάρια, και έχει αρκετή ισχύ για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του χρήστη κατά τη χρήση της.

Δείτε επίσης: Legend of Zelda: Tears of the Kingdom: Φήμες για θεματικό OLED Switch

Τα κουμπιά που εμφανίζονται στην οθόνη έχουν περιορισμένη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, οπότε δεν είναι τόσο ευέλικτα. Αν μπορέσουν να εφαρμόσουν την ίδια αρχή σε ένα επίπεδο με λιγότερα ή περισσότερα κουμπιά, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες δυνατότητες για την αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Αυτές περιλαμβάνουν ευκολότερη πληκτρολόγηση στην οθόνη, παιχνίδια, χρήση χειριστηρίων στο αυτοκίνητο καθώς και λειτουργίες προσβασιμότητας όπως το braille.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS