ΑρχικήrapidalertAI: Αναγνωρίζει τις πολιτικές σας πεποιθήσεις από τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας

AI: Αναγνωρίζει τις πολιτικές σας πεποιθήσεις από τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Psychologist αποκαλύπτει ότι η εξέλιξη της αναγνώρισης προσώπου σε συνδυασμό με το AI (τεχνητή νοημοσύνη) μπορεί να αναλύσει με εντυπωσιακή ακρίβεια τις πολιτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου, αναλύοντας τις λεπτομερείς και ασυνείδητες εκφράσεις του προσώπου του.

AI πολιτικές πεποιθήσεις

Η έρευνα διεξήχθη από ειδικούς στη Graduate School of Business του Πανεπιστημίου Stanford. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν διεξαχθεί το πείραμα, 591 συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα πολιτικό ερωτηματολόγιο, αποκαλύπτοντας έτσι τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Εν συνεχεία, οι ίδιοι συμμετέχοντες αναλύθηκαν με έναν AI αλγόριθμο που ανέπτυξαν οι ερευνητές, ο οποίος επιχείρησε να καθορίσει τη θέση τους στο πολιτικό φάσμα.

Διαβάστε ακόμη: Η ταινία με τη Jennifer Lopez μας διδάσκει να εκτιμάμε το AI

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας αλγόριθμος μπορεί να προσδιορίσει με υψηλή ακρίβεια τον πολιτικό προσανατολισμό ενός ατόμου, ακόμα και όταν οι πληροφορίες που συνδέονται με το άτομο περιορίζονται σε ηλικία, φύλο και εθνικότητα. Η δυνατότητα πρόβλεψης του αλγορίθμου βελτιώνεται ακόμη περισσότερο με την πρόσβαση σε αυτές τις δημογραφικές λεπτομέρειες. Η ακρίβεια αυτού του εργαλείου αναλύθηκε υπό διάφορες συνθήκες και συγκρίθηκε με την ακρίβεια που έχουν οι συνεντεύξεις εργασίας στην πρόβλεψη της επαγγελματικής επιτυχίας ή το πόσο το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην επιθετικότητα.

Πριν από τη διεξαγωγή αυτού του πειράματος, οι ερευνητές διερεύνησαν τις διαφορές στα μέσα χαρακτηριστικά του προσώπου μεταξύ «πιο φιλελεύθερων» και «πιο συντηρητικών» ανδρών και γυναικών, και τα ευρήματα αυτής της έρευνας ενσωματώθηκαν στην ανάλυσή τους. Η έρευνα αποκαλύπτει, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη μορφολογία του προσώπου μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών. Συγκεκριμένα, οι φιλελεύθεροι έχουν «μικρότερα πρόσωπα», «χείλη και μύτη που κλίνουν προς τα κάτω» και «μικρότερα πηγούνια» σε σύγκριση με τους συντηρητικούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με την εν λόγω θεωρία, η διάσταση του προσώπου μπορεί να αποκαλύψει πολιτικές προτιμήσεις: ένα λεπτό πρόσωπο συχνά συνδέεται με προοδευτικές απόψεις, ενώ ένα πλατύ πρόσωπο μπορεί να υποδηλώνει την υποστήριξη προς τον Donald Trump. Αυτή η ανάλυση βασίζεται στην ιδέα ότι το πρόσωπο και το κεφάλι διαμορφώνουν το πεπρωμένο, προβάλλοντας την έννοια ότι η κοινωνική αντίληψη της εμφάνισης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία υποδεικνύοντας πώς οι κοινωνικές προσδοκίες σχετικά με την εμφάνιση μπορεί να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και τις πεποιθήσεις ενός ατόμου.

Αφού οι ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν μια υποθετική συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του προσώπου και πολιτικών πεποιθήσεων, δημιούργησαν μια βάση δεδομένων με πρόσωπα που αντιστοιχούν σε αυτές τις κατηγορίες. Στη συνέχεια, δοκίμασαν έναν αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου για να εξετάσουν αν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις πολιτικές τάσεις βάσει της εμφάνισης του προσώπου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η μέθοδος απέδειξε να είναι αποτελεσματική.

«Έχουμε αποδείξει ότι ο πολιτικός προσανατολισμός ενός ατόμου μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια τόσο από ανθρώπους όσο και από αλγορίθμους, βάσει ουδέτερων φωτογραφιών του προσώπου, ανεξάρτητα από παράμετρους όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα. Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ των πολιτικών προτιμήσεων και των εγγενών, φυσικών χαρακτηριστικών του προσώπου, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο ανεξάρτητα από την προσωπική επιλογή», σύμφωνα με τη μελέτη.

AI πολιτικές πεποιθήσεις

Δείτε επίσης: Η τεχνητή νοημοσύνη αντιμετωπίζει προβλήματα διαφορετικότητας

Οι ερευνητές τόνισαν: «Το πιο σημαντικό είναι, ότι τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν πως οι εκτεταμένες εφαρμογές βιομετρικής επιτήρησης αποτελούν μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι είχαμε αρχικά εκτιμήσει». Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται για τη στόχευση πολιτικών μηνυμάτων διαδικτυακά, καθώς η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προσδιορίζει τον πολιτικό προσανατολισμό ενός ατόμου θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντική.

Πηγή: gizmodo

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS