Η καλύτερη ευκαιρία να βρεις ζωή σε άλλον πλανήτη δεν είναι να την αναζητήσεις σε έναν γαλάζιο πλανήτη, ούτε σε κόσμους με πράσινα δάση. Αντίθετα, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στους μωβ πλανήτες, γιατί αυτό είναι το χρώμα όπου είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί ζωή.
Δείτε επίσης: Proxima Centauri: Τι υπάρχει στον πλησιέστερο εξωπλανήτη στη Γη
Αν τους ζητηθεί να σκεφτούν έναν πλανήτη που υποστηρίζει ζωή, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα φανταστούν έναν κόσμο σαν τον δικό μας, με ωκεανούς, δάση και λιβάδια. Ωστόσο, παρόλο που η ζωή είναι παρούσα στη Γη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου από τότε που σχηματίστηκε, οι ζούγκλες και οι πεδιάδες δεν υπήρχαν. Για περίπου τα τρία τέταρτα της ιστορίας της Γης, η ζωή υπήρχε με τη μορφή μονοκύτταρων οργανισμών. Αν η βιολογία υπάρχει σε πλανήτες στο κομμάτι του γαλαξία μας, οι πιθανότητες είναι ότι είναι σε αυτή τη μορφή.
Με σπάνιες εξαιρέσεις, η χλωροφύλλη στα φυτά δίνει στα φύλλα τους το γνωστό πράσινο χρώμα. Πολλά φυτοπλαγκτόν έχουν παρόμοια απόχρωση. Ωστόσο, σε περιβάλλοντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, οι κυρίαρχες μορφές ζωής μπορεί να είναι μωβ βακτήρια και σύμφωνα με τη Δρ Lígia Fonseca Coelho του Πανεπιστημίου Cornell, αυτό είναι το πιο πιθανό περιβάλλον σε έναν εξωγήινο πλανήτη.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να δούμε πλανήτες πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα αρκετά καθαρά ώστε να διακρίνουμε έναν με μωβ απόχρωση. Πολύ νωρίτερα ωστόσο, μπορεί να είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε αυτό που η Coelho αποκαλεί «ελαφρύ δακτυλικό αποτύπωμα» στο φάσμα που ανιχνεύουμε, δείχνοντας ότι ο πλανήτης είναι πιο φωτεινός σε συγκεκριμένα μήκη κύματος.
Για να προσδιορίσουν τα κυρίαρχα χρώματα σε έναν κόσμο χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, όπως υπήρχαν στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Γης, η Coelho και οι συνεργάτες της μελέτησαν οργανισμούς που υπάρχουν σε τέτοιες συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει υδροθερμικές οπές βαθέων υδάτων, έλη, ακόμη και μια λίμνη που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Cornell.
Δείτε ακόμα: SETI: Επεκτείνει την αναζήτησή του για εξωγήινη ζωή
Οι κυρίαρχες μορφές ζωής που βρήκαν είναι γνωστές ως «μωβ βακτήρια», αλλά στην πραγματικότητα έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποχρώσεων όπως το κίτρινο και το κόκκινο. Οι δύο κύριες κατηγορίες είναι τα μωβ βακτήρια θείου και τα μωβ μη θειούχα βακτήρια.
Αυτή η ποικιλομορφία φαίνεται να προσφέρει ελάχιστες πιθανότητες να ξεχωρίσουμε τους πλανήτες με ζωή από αυτούς που δεν έχουν. Ωστόσο, αφού μοντελοποίησαν το πιθανό μείγμα υπό διαφορετικές συνθήκες, οι συγγραφείς της μελέτης, διαπίστωσαν ότι το όνομα του βακτηρίου δεν είναι λάθος. Αν και το καφέ είναι κοινό, αρκετά από τα βακτήρια είναι γνήσια μωβ και αυτό θα ήταν το χρώμα στο οποίο πρέπει να δωθεί σημασία, αφού σπάνια βρίσκεται σε άψυχα πετρώματα.
Είναι πολύ πιο εύκολο να ενθουσιαστείς με ευφυείς εξωγήινους, ή ακόμα και με δασικούς κόσμους γεμάτους με παράξενα ζώα, παρά με οργανισμούς που χρειάζονται μικροσκόπιο για να δεις μεμονωμένα. Ωστόσο οι επιιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εύρεση κόσμων σαν αυτόν είναι ζωτικής σημασίας.
Ο εντοπισμός μωβ πλανητών στο εγγύς μέλλον θα είναι δύσκολος, και αν βρούμε έστω και έναν, σχεδόν σίγουρα θα σημαίνει ότι φιλοξενεί απλές μορφές ζωής.
Δείτε επίσης: Η εύρεση ζωής στον Άρη μπορεί να μην είναι καλή για την ανθρωπότητα
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Πηγή: iflscience