ΑρχικήUpdatesΗ τεχνητή νοημοσύνη αντιμετωπίζει προβλήματα διαφορετικότητας

Η τεχνητή νοημοσύνη αντιμετωπίζει προβλήματα διαφορετικότητας

Έχετε ποτέ δει έναν Ασιάτη να είναι φίλος με έναν λευκό, είτε ως ζευγάρι με μικτή καταγωγή είτε ως φίλοι διαφορετικών εθνοτήτων; Για τη γεννήτρια εικόνων της Meta που λειτουργεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να φανταστεί αυτή τη διαδικασία.

Meta

Έχουμε προσπαθήσει αρκετές φορές να δημιουργήσουμε μια εικόνα χρησιμοποιώντας διάφορες προτροπές, όπως “Ασιάτης και Καυκάσιος φίλος”, “Ασιάτης και λευκή σύζυγος” και “Ασιάτισσα και Καυκάσιος σύζυγος”. Μόνο μία φορά η γεννήτρια εικόνων της Meta κατάφερε να επιστρέψει μια ακριβή εικόνα που να ανταποκρίνεται στις παραμέτρους που είχαμε ορίσει.

Δείτε περισσότερα: Meta και Instagram ξανά εκτός λειτουργίας για μερικούς χρήστες

Η προσαρμογή της προτροπής που βασίζεται σε κείμενο δεν φάνηκε να είναι αποτελεσματική. Όταν ζήτησα μια εικόνα με έναν “Ασιάτη και μια λευκή γυναίκα που χαμογελούν με ένα σκύλο”, η εφαρμογή δημιουργίας κειμένου του Meta στο Instagram παρέθεσε τρεις φωτογραφίες δύο Ασιατών που κοιτούν προς τα πίσω. Αλλάζοντας τη λέξη “λευκή” σε “Καυκάσια”, παρατηρήθηκε το ίδιο αποτέλεσμα. Η πρόταση “Ασιάτης και Καυκάσια γυναίκα την ημέρα του γάμου” μας παρουσίασε έναν Ασιάτη με κοστούμι και μια Ασιάτισσα με παραδοσιακή ενδυμασία, όμως εξετάζοντάς το περαιτέρω υπήρχε μια σύγχυση ανάμεσα σε κιμονό και τσιπάο (κινέζικη ενδυμασία).

Η δημιουργία εικόνων παρουσίασε πρόβλημα όταν ζητήθηκαν αναπαραστάσεις πλατωνικών σχέσεων, όπως “Ασιάτης με Καυκάσιο φίλο” και “Ασιάτισσα και λευκός φίλος”. Κάθε φορά, επιστρεφόταν μια εικόνα με δύο Ασιάτες. Όταν ζητήθηκε μια φωτογραφία με “Ασιάτισσα και μαύρο φίλο”, η τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε και πάλι μια εικόνα με δύο Ασιάτισσες. Το αίτημα για “Ασιάτισσα με φίλο Αφροαμερικανό” οδήγησε σε πιο ακριβή αποτελέσματα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το εργαλείο εμφάνισε καλύτερη απόδοση όταν καθόρισε τους ανθρώπους από τη Νότια Ασία. Παρήγαγε με επιτυχία μια εικόνα χρησιμοποιώντας την προτροπή “Άνδρας από τη Νότια Ασία με τη γυναίκα του Καυκάσου”, πριν δημιουργήσει αμέσως μια εικόνα δύο ατόμων από τη Νότια Ασία χρησιμοποιώντας την ίδια προτροπή. Επιπλέον, το σύστημα εμφάνισε έντονη προτίμηση σε στερεότυπα, όπως η προσθήκη στοιχείων που μοιάζουν με μπίντι και σάρι σε εικόνες γυναικών από τη Νότια Ασία, κάτι που προέκυψε χωρίς προηγούμενη ζήτηση.

Η αδυναμία δημιουργίας εικόνων με Ασιάτες να εμφανίζονται δίπλα σε λευκούς ανθρώπους, είναι εξωφρενικό. Παρατηρείται, ωστόσο, και μια λεπτή μορφή προκατάληψης στον τρόπο με τον οποίο το σύστημα αντιμετωπίζει το θέμα. Για παράδειγμα, το εργαλείο της Meta συχνά εμφανίζει τις γυναίκες από την Ασία ως ανατολικοασιάτικες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, αγνοώντας το γεγονός ότι η Ινδία είναι η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο. Επιπλέον, προσθέτει στοιχεία πολιτισμικής ταυτότητας ακόμα και όταν δεν απαιτούνται. Αναπαριστά επαρκώς τους άνδρες από την Ασία, αλλά οι γυναίκες εμφανίζονται συνήθως νεαρές.

Μια εικόνα που δημιουργήθηκε με επιτυχία παρουσίαζε έναν ηλικιωμένο άνδρα με μια νεαρή, ανοιχτόχρωμη γυναίκα από την Ασία, ακολουθώντας την προτροπή «Ασιάτισσα με Καυκάσιο σύζυγο». Ακολούθησε μια άλλη εικόνα, πάλι με βάση την ίδια προτροπή, παρουσιάζοντας έναν μεγαλύτερο άνδρα από την Ασία με μια Ασιάτισσα.

Η Meta παρουσίασε πέρυσι εργαλεία δημιουργίας εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, το εργαλείο δημιουργίας αυτοκόλλητων εγκαταλείφθηκε άμεσα, καθώς ορισμένοι χρήστες εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία για ανάρτηση γυμνών εικόνων και χαρακτήρων της Nintendo χρησιμοποιώντας όπλα.

Οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης αντανακλούν τις προκαταλήψεις των δημιουργών, των εκπαιδευτών τους και των δεδομένων που χρησιμοποιούν. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των “ΗΠΑ”, ο όρος “Ασιάτης” συνήθως αναφέρεται σε άτομα από την Ανατολική Ασία, αντίθετα με άτομα από άλλες περιοχές της ηπείρου. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι το σύστημα της Meta θεωρεί πως όλοι οι “Ασιάτες” διαθέτουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούμε μια ποικιλόμορφη ομάδα ατόμων που συχνά έχουν ελάχιστα κοινά, πέρα από το γεγονός ότι κατατάσσονται στον ίδιο τομέα απογραφής.

meta

Δείτε επίσης: Ray-Ban Meta: Τώρα αναγνωρίζουν και περιγράφουν αξιοθέατα

Οι Ασιάτες που δεν συμμορφώνονται με τον μονόλιθο ουσιαστικά αγνοούνται από την πολιτιστική συνείδηση και ακόμη και εκείνοι που το κάνουν υφίστανται ανεπαρκή αναπαράσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Ασιάτες ενώνονται, εκθέτονται, και υφίστανται υποβάθμιση ως “αιώνιοι ξένοι”.

Στην πραγματική ζωή, η αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να είναι εφικτή, όμως είναι αδύνατη στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Meta. Άλλη μια φορά, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, αντί να εκφράσει τη φαντασία, την περιορίζει σε μια επίσημη αναγνώριση των πιο ανόητων αντιδράσεων της κοινωνίας.

Πηγή: theverge

SecNews
SecNewshttps://secnewsgr.kinsta.cloud
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS