ΑρχικήHow ToΣυντήρηση υπολογιστή: 7 πράγματα που πρέπει να κάνετε!

Συντήρηση υπολογιστή: 7 πράγματα που πρέπει να κάνετε!

Εάν χρησιμοποιείτε έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή πρέπει να ξέρετε ότι η συντήρησή του είναι απαραίτητη. Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα και κάντε κάποια πραγματάκια που θα βοηθήσουν τον υπολογιστή σας να λειτουργεί πιο ομαλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ας δούμε επτά από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για τη συντήρηση του υπολογιστή σας, είτε τρέχει Windows είτε macOS.

Συντήρηση υπολογιστή

1. Ενημερώστε τακτικά το λογισμικό σας

Ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σας σύστημα, το πρόγραμμα περιήγησης και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε. Πολλές φορές, οι ενημερώσεις γίνονται αυτόματα, αλλά είναι καλό να ελέγχετε αν τρέχετε την πιο πρόσφατη έκδοση. Με τις ενημερώσεις, διασφαλίζετε ότι ο υπολογιστής σας παραμένει ασφαλής από ευπάθειες και ότι αποκτά όλες τις νέες δυνατότητες που κυκλοφορούν οι προμηθευτές. Μην παραμελείτε και μικρότερες ενημερώσεις όπως graphics drivers.

2. Διαγράψτε περιττά αρχεία

Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία για τη συντήρηση ενός υπολογιστή είναι η αφαίρεση περιττών αρχείων. Ο υπολογιστής σας λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα όταν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος. Επομένως, φροντίστε να διαγράφετε αρχεία που δεν χρειάζεστε πια, συμπεριλαμβανομένων των λήψεων από το διαδίκτυο. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν φάκελο στην επιφάνεια εργασίας για τα προσωρινά αρχεία που δεν χρειάζεστε μακροπρόθεσμα. Σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, μπορείτε να αδειάζετε το περιεχόμενό του, για να απελευθερώνετε αποθηκευτικό χώρο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χειροκίνητα. Αλλά οι υπολογιστές προσφέρουν και κάποιες αυτόματες δυνατότητες.

Δείτε επίσης: Πώς να μετατρέψετε τον υπολογιστή σας σε τηλεόραση;

Στα Windows, μπορείτε να επιλέξετε System and Storage από τις Ρυθμίσεις για να δείτε τι καταλαμβάνει χώρο στον υπολογιστή. Έπειτα, μεταβείτε στη λειτουργία Storage Sense που καθαρίζει ορισμένα προσωρινά αρχεία για εσάς. Στο macOS, επιλέξτε General και, στη συνέχεια, Storage από τις Ρυθμίσεις συστήματος για να δείτε τι καταλαμβάνει περισσότερο χώρο. Έπειτα, αποκτήστε πρόσβαση σε ορισμένες χρήσιμες επιλογές αυτόματης βελτιστοποίησης. Μπορείτε να επιλέξετε επιλογές όπως Empty Trash Automatically ή Optimize Storage.

3. Διαγράψτε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε

Η εκκαθάριση εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείτε είναι απαραίτητη, αφού αυτές οι εφαρμογές καταλαμβάνουν άσκοπα αποθηκευτικό χώρο και εμποδίζουν τον υπολογιστή να λειτουργήσει ομαλά. Βρείτε τις εγκατεστημένες εφαρμογές στον υπολογιστή και αφαιρέστε αυτές που δεν χρειάζεστε πια!

4. Καθαρίστε το hardware

Είτε πρόκειται για σκόνη στους ανεμιστήρες είτε για ψίχουλα στο πληκτρολόγιο, ένας βρώμικος υπολογιστής δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά. Μία φορά το μήνα, καθαρίστε τον υπολογιστή σας προσεκτικά, ώστε να απομακρύνετε σκόνη και άλλες βρωμιές.

5. Φροντίστε τον browser σας

Το πρόγραμμα περιήγησης δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συντήρηση του υπολογιστή. Φροντίστε να το διατηρείτε ενημερωμένο, διαγράψτε την προσωρινή μνήμη για δεδομένα που έχουν συσσωρευτεί από το πρόγραμμα περιήγησής σας και μπορεί να καταλαμβάνουν χώρο άσκοπα.

Επιπλέον, ελέγξτε τις επεκτάσεις και κρατήστε αυτές που χρησιμοποιείτε πραγματικά και που εμπιστεύεστε απόλυτα. Μειώνοντας τον αριθμό των εγκατεστημένων plugins μειώνεται η πίεση στο πρόγραμμα περιήγησής σας, είστε ευάλωτοι σε λιγότερες ευπάθειες ασφαλείας και γενικά ο browser λειτουργεί πιο ομαλά.

Δείτε επίσης: Πώς να συνδέσετε το Google Messages στο τηλέφωνό σας με έναν υπολογιστή

6. Εκτελέστε έναν έλεγχο για τη διασφάλιση του απορρήτου

Αν σας ενδιαφέρει το απόρρητο και η ασφάλεια των δεδομένων σας, κάντε έναν έλεγχο στα δικαιώματα που έχουν οι εφαρμογές σας, κάθε μήνα. Μεταβείτε στην ενότητα Privacy & security των Windows για να δείτε αυτές τις άδειες ή στο Privacy & Security στις Ρυθμίσεις του macOS. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα προγράμματα που έχουν πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο και την τοποθεσία σας.

7. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας, ώστε αν συμβεί κάτι στον υπολογιστή σας, να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά πρέπει και τα ίδια τα αντίγραφα να προστατεύονται. Γενικά, η πρώτη στρατηγική προστασίας είναι η χρήση της μεθόδου 3-2-1. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρείτε τρία αντίγραφα των δεδομένων σας, σε δύο διαφορετικά μέσα, ένα εκ των οποίων είναι εκτός σύνδεσης.

Κάνοντας τα παραπάνω, μπορείτε να βελτιώσετε τον υπολογιστή σας. Η τακτική συντήρηση υπολογιστή προσφέρει βελτιωμένη απόδοση, το οποίο σημαίνει πιο αποτελεσματική και γρήγορη λειτουργία.

Δείτε επίσης: Πώς να χρησιμοποιήσετε το Threads στον υπολογιστή σας

Επιπλέον, η τακτική συντήρηση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του υπολογιστή. Με την εξάλειψη των προβλημάτων, πριν αυτά επιδεινωθούν, μπορεί να αποφευχθεί η πρόωρη ανάγκη αντικατάστασης του εξοπλισμού.

Και φυσικά, κάποια από τα παραπάνω βήματα, όπως η ενημέρωση των συστημάτων, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ιούς και άλλο επιβλαβές λογισμικό.

Τέλος, η τακτική συντήρηση του υπολογιστή μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα στο μέλλον. Η πρόληψη των προβλημάτων πριν αυτά γίνουν σοβαρά, μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη για δαπανηρές επισκευές ή αντικαταστάσεις.

Πηγή: www.popsci.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS