ΑρχικήYoutubeESA: Νέα εικόνα με τις "αράχνες" στην επιφάνεια του Άρη

ESA: Νέα εικόνα με τις “αράχνες” στην επιφάνεια του Άρη

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αποκάλυψε μια νέα εικόνα από την επιφάνεια του Άρη με τις γνωστές πλέον “αράχνες” στην περιοχή Inca City.

Φυσικά, δεν πρόκειται για πραγματικές αράχνες, αλλά για ένα φαινόμενο που προκύπτει από εποχιακές εκρήξεις αερίου διοξειδίου του άνθρακα στον Κόκκινο Πλανήτη. Λόγω αυτών των εκρήξεων, δημιουργούνται κάποιοι μικροί, σκουρόχρωμοι σχηματισμοί, που μοιάζουν με αράχνες, στην περιοχή Inca City στη νότια πολική περιοχή του Άρη. Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το Mars Express Orbiter της ESA και το ExoMars Trace Gas Orbiter δείχνουν σμήνη κουκκίδων που φαίνεται σαν να έχουν μικρά ποδαράκια και μοιάζουν με μωρά αράχνες που στριμώχνονται μαζί.

Δείτε επίσης: Άρης: 2 δισ. κρατήρες μετά από πρόσκρουση ουράνιου σώματος

αράχνες Άρης

Οι σχηματισμοί-αράχνες δημιουργούνται όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει στο νότιο ημισφαίριο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης του Άρη, λιώνοντας στρώματα πάγου διοξειδίου του άνθρακα. Τα χαμηλότερα στρώματα πάγου λιώνουν και μετατρέπονται σε αέριο. Καθώς το αέριο διαστέλλεται και ανεβαίνει, εκρήγνυται και απομακρύνει τα στρώματα πάγου μεταφέροντας μαζί σκοτεινή σκόνη από τη στερεά επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου, δημιουργείται αυτό το αραχνοειδές σχέδιο στην επιφάνεια του Άρη.

Η περιοχή Inca City στον Άρη, όπου εμφανίζονται οι αράχνες όποτε συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, είναι επίσης γνωστή ως Angustus Labyrinthus. Ονομάστηκε έτσι για τις γραμμικές κορυφογραμμές της που μοιάζουν με ερείπια. Κάποτε θεωρούνταν απολιθωμένοι αμμόλοφοι ή ίσως απομεινάρια αρχαίων αρειανών παγετώνων, που είχαν αφήσει πίσω τους ψηλούς τοίχους ιζημάτων καθώς υποχωρούσαν.

Δείτε επίσης: Αμμόλοφοι και παγωμένοι βράχοι στο βόρειο πόλο του Άρη

Το 2002, ωστόσο, το Mars Orbiter αποκάλυψε ότι η Inca City είναι μέρος ενός κυκλικού στοιχείου, πλάτους περίπου 86 km. Αυτό το μέρος θα μπορούσε ίσως να είναι ένας παλιός κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση κάποιου αντικειμένου. Σε αυτή την περίπτωση, οι γεωμετρικές κορυφογραμμές θα μπορούσαν να είναι εισβολές μάγματος που ανέβηκαν μέσα από τον ραγισμένο, θερμαινόμενο φλοιό του Άρη μετά το χτύπημα από ένα ουράνιο σώμα. Ο κρατήρας θα είχε τότε γεμίσει με ίζημα, το οποίο έκτοτε έχει διαβρωθεί, δημιουργώντας αυτό το περιβάλλον που μοιάζει με αρχαία ερείπια.

Όπως και να έχει, αυτή η περιοχή του Άρη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις αράχνες που εμφανίζει όσο και για τη δομή της γενικότερα. Το φαινόμενο των αραχνών βοηθά στην κατανόηση της κλιματικής δυναμικής του Άρη. Η εποχιακή απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα σε μορφή αερίου αποκαλύπτει πληροφορίες για τους κύκλους του πάγου και της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Δείτε επίσης: NASA πρόγραμμα προσομοίωσης: Αναζητά άτομα που θέλουν να “ζήσουν στον Άρη”

Inca City Άρης

Επιπλέον, το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για την εξέλιξη του τοπίου του Άρη. Οι εκρήξεις αυτές δημιουργούν γεωμορφολογικές δομές που μπορούν να μελετηθούν για να κατανοηθεί πώς εξελίσσεται η επιφάνεια του πλανήτη με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, η μελέτη των αραχνών του Άρη μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της δυνατότητας ύπαρξης ζωής στον πλανήτη. Η ύπαρξη διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων μπορεί να είναι ένδειξη της δυνατότητας ύπαρξης μικροβιακής ζωής στο παρελθόν ή ακόμη και στο παρόν.

Πηγή: www.livescience.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS