ΑρχικήyoutubeΑμμόλοφοι και παγωμένοι βράχοι στο βόρειο πόλο του Άρη

Αμμόλοφοι και παγωμένοι βράχοι στο βόρειο πόλο του Άρη

Φωτογραφίες από το Mars Express της ESA, αποκαλύπτουν εκπληκτικές πεδιάδες στο βόρειο πόλο του Άρη, όπου αμμόλοφοι και παγωμένοι βράχοι συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο!

Δείτε επίσης: Solar sails: Μικροσκοπικά διαστημόπλοια θα φτάνουν ταχύτατα στον Άρη

Η βορειοανατολική περιοχή του Άρη είναι ένα παράξενο και συναρπαστικό μέρος, ακόμη και για τα πρότυπα του παράξενου και συναρπαστικού αυτού πλανήτη.

Εκεί, η σκόνη που καλύπτει την επιφάνεια του Άρη αναμιγνύεται με τον πάγο του. Αμμόλοφοι σκόνης και παγωμένοι βράχοι συσσωρεύονται για αρκετά χιλιόμετρα κοντά στο βόρειο πόλο του Άρη, καλύπτοντας μια περιοχή στο μέγεθος της Γαλλίας.

αμμόλοφοι βράχοι Άρης

Για ένα μεγάλο μέρος του μαρτιανού έτους, αυτή η περιοχή καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα, γνωστό ως ξηρός πάγος. Ωστόσο, όταν έρχεται το καλοκαίρι στον Άρη, ο ξηρός πάγος εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Και ήταν στη μέση του καλοκαιριού που ο δορυφόρος Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας απαθανάτισε ένα μικρό κομμάτι του τοπίου του βορείου πόλου.

Η εικόνα του Mars Express, η οποία τραβήχτηκε στις 14 Απριλίου 2023 αλλά κυκλοφόρησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνει τα όρια μεταξύ δύο διακριτών περιοχών του Άρη, όπου αμμόλοφοι σκόνης συναντούν παγωμένους βράχους. Στα αριστερά βρίσκεται το Olympia Planum, ένα ευρύ ασβεστολιθικό εδάφος με αμέτρητους αμμώδεις αμμόλοφους που εμφανίζονται σαν μικρές ρυτίδες σε μία έκταση σκόνης.

Δείτε ακόμα: NASA: Χάνει την επικοινωνία με τα rovers στον Άρη για δύο εβδομάδες

Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται το Planum Boreum, το οποίο περιλαμβάνει τον βόρειο πόλο, που είναι εκτός πλαισίου προς τα δεξιά της εικόνας. Το Planum Boreum είναι εντυπωσιακά λείο – ένα σημάδι ότι η επιφάνεια είναι πολύ νεανική, σχεδόν ανέγγιχτη από τις καταστροφές της διάβρωσης και των πτώσεων μετεωριτών, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι της ESA σε μια περιγραφή εικόνας. Πράγματι, το Planum Boreum πιθανότατα λαμβάνει μια ετήσια ανανέωση κάθε φορά που έρχεται και φεύγει ο χειμωνιάτικος πάγος.

Άρης

Αυτό το σύνορο μεταξύ των αμμόλοφων του Άρη και του παγωμένου μέρους, διαχωρίζεται από κατακόρυφους βράχους σε σχήμα ημισελήνου, ο μεγαλύτερος από αυτούς περίπου 20 χιλιόμετρα σε πλάτος. Αυτοί οι βράχοι είναι το αποτέλεσμα των ανέμων που φθείρουν την επιφάνεια. Οι βράχοι αυτοί αποτελούν μέρος αναδιπλούμενων σπειροειδών αυλακιών σε ολόκληρο τον βορειο πόλο.

Δείτε επίσης: NASA Curiosity rover: Ανακαλύφθηκαν υπολείμματα ποταμών στον Άρη – Υπήρχε τελικά ζωή;

Το Mars Express περιφέρεται πλέον γύρω από τον Άρη εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, αφού βρίσκεται εκεί από τις 25 Δεκεμβρίου 2003. Το διαστημικό σκάφος όχι μόνο έχει τραβήξει πλούσιες εικόνες υψηλής ευκρίνειας από την επιφάνεια του Άρη, αλλά έχει επίσης μελετήσει την ατμόσφαιρα του Άρη και εξετάσει το εσωτερικό του πλανήτη.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnewsgr.kinsta.cloud
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS