ΑρχικήyoutubeNASA Curiosity rover: Ανακαλύφθηκαν υπολείμματα ποταμών στον Άρη - Υπήρχε τελικά ζωή;

NASA Curiosity rover: Ανακαλύφθηκαν υπολείμματα ποταμών στον Άρη – Υπήρχε τελικά ζωή;

Επιστήμονες και γεωλόγοι εντόπισαν αρχαία, διαβρωμένα υπολείμματα ποταμών σε διάφορους κρατήρες στον Άρη, χρησιμοποιώντας εικόνες από το Curiosity rover της NASA, σαρώσεις ιζηματογενών πετρωμάτων κάτω από τον Κόλπο του Μεξικού στη Γη και προσομοιώσεις σε υπολογιστή. Αυτό δείχνει, για άλλη μια φορά, ότι μπορεί κάποτε να επικρατούσαν στον Άρη συνθήκες που θα επέτρεπαν την ύπαρξη ζωής.

Ερευνητές που εξέτασαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Curiosity rover της NASA στον κρατήρα Gale στον Άρη, ανακάλυψαν περαιτέρω στοιχεία για την ύπαρξη ποταμών στον Κόκκινο Πλανήτη. Αντίστοιχα ευρήματα έχουν αποκαλυφθεί και από άλλους επιστήμονες, αλλά τώρα πιστεύεται ότι αυτά τα ποτάμια ήταν πιο εκτεταμένα απ’ ό,τι πιστεύαμε. “Βρίσκουμε στοιχεία ότι ο Άρης ήταν πιθανότατα ένας πλανήτης ποταμών“, δήλωσε ο γεωεπιστήμονας Benjamin Cardenas από το Πανεπιστήμιο Penn State.

Στη Γη, τα ποτάμια είναι σημαντικά για τους κύκλους χημικών, θρεπτικών ουσιών και ιζημάτων, τα οποία παίζουν το ρόλο τους στην ύπαρξη και διατήρηση της ζωής. Η ανακάλυψη περαιτέρω στοιχείων για την ύπαρξη ποταμών στον Άρη, επομένως, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική εξέλιξη στην αναζήτηση σημείων ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Δείτε επίσης: Σελήνη: Είναι 40 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ό,τι πιστεύαμε;

Άρης ποταμοί

Η έρευνά μας δείχνει ότι ο Άρης θα μπορούσε να είχε πολύ περισσότερα ποτάμια από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, κάτι που μας κάνει αισιόδοξους για την ύπαρξη αρχαίας ζωής στον Άρη“, είπε ο Cardenas. “Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να είχε κάποτε τις κατάλληλες συνθήκες για ζωή“.

Οι συγκεκριμένες μορφές εδάφους που εντοπίστηκαν αναλύοντας τα δεδομένα του Curiosity rover της NASA, βρίσκονται μέσα σε πολυάριθμους μικρούς κρατήρες στον Άρη, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν αναγνωριστεί ως κοιτάσματα που σχηματίζονται από τρεχούμενο νερό.

Στοιχεία για την ύπαρξη ποταμιών στον Άρη υπάρχουν από το πρώτο διαστημικό σκάφος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, το Mariner 9, που απεικόνισε ξεραμένα κανάλια ποταμών και πλημμυρικές πεδιάδες στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Τα διάφορα ρόβερ του Άρη έχουν βρει επίσης ορυκτολογικά στοιχεία με τη μορφή ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως ο γιαροσίτης, που σχηματίζονται στο νερό. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί κορυφογραμμές που σχηματίζονται από ιζήματα σε κανάλια ποταμών ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών.

Δείτε επίσης: NASA: Πήγε εξαιρετικά κοντά στον πιο επικίνδυνο δορυφόρο του Δία

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα ποτάμια ήταν ακόμη πιο πολλά και μεγάλα από ό,τι πιστεύαμε. Είναι ένα εναλλασσόμενο μείγμα απότομων πλαγιών και ρηχών μερών και κοντών κορυφογραμμών. Σχηματίζονται όταν το ιζηματογενές υλικό που τοποθετείται σε διάφορα σημεία από τα ποτάμια διαβρώνεται και δείχνει μια κατεύθυνση, που επηρεάζεται πιθανώς από τους επικρατούντες ανέμους.

Έχοντας στο νου τους την υδάτινη προέλευσή τους, ο Cardenas και η Kaitlyn Stacey, επίσης από το Penn State, εκπαίδευσαν το μοντέλο του υπολογιστή τους χρησιμοποιώντας εικόνες του Curiosity και τρισδιάστατες σαρώσεις στρωμάτων ιζηματογενούς βράχου στον πυθμένα της θάλασσας κάτω από τον Κόλπο του Μεξικού. Το μοντέλο υπολογιστή μπόρεσε στη συνέχεια να προσομοιώσει τη διάβρωση των ιζημάτων που άφησαν τα ποτάμια για να σχηματίσουν τις μορφές εδάφους που ενδιαφέρουν τους επιστήμονες.

Άρης νερό ζωή NASA Curiosity
NASA Curiosity rover: Ανακαλύφθηκαν υπολείμματα ποταμών στον Άρη – Υπήρχε τελικά ζωή;

Το Curiosity είχε προηγουμένως εξακριβώσει ότι ο κρατήρας Gale πλάτους 154 χιλιομέτρων, ήταν γεμάτος με νερό. Η ανακάλυψη ότι οι μορφές εδάφους, που εξετάστηκαν τώρα, παρήχθησαν από ποτάμια, δίνει κάποια ένδειξη της δομής αυτής της υδάτινης μάζας μέσα στον κρατήρα Gale.

Δείτε επίσης: Η Ινδία θα στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2040

Η ανακάλυψη νέων αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη συνθηκών που θα μπορούσαν να υποστηρίζουν ζωή στον Άρη είναι πολύ σημαντική. Αυτή η απόδειξη υποδηλώνει ότι ο Άρης μπορεί να ήταν κάποτε κατάλληλος για την ύπαρξη ζωής, τουλάχιστον σε μορφή μικροοργανισμών.

Η ανακάλυψη αυτών των στοιχείων δείχνει ότι η ζωή μπορεί να είναι ένα κοινό φαινόμενο στο σύμπαν και ότι μπορεί να έχει εμφανιστεί και σε άλλους πλανήτες.

Επιπλέον, τα στοιχεία αυτά αυξάνουν το ενδιαφέρον για περαιτέρω αποστολές στον Άρη. Οι μελλοντικές αποστολές μπορούν να επικεντρωθούν σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί αυτά τα στοιχεία, για την εύρεση κάποιου ίχνους αρχαίας ζωής.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Geophysical Research Letters.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS