Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι η χώρα σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2040 και να κατασκευάσει έναν διαστημικό σταθμό εκεί, στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.
Η ανακοίνωση έγινε μετά από μια συνάντηση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ινδίας, Narendra Modi, σχετικά με την αξιολόγηση της προόδου της ινδικής διαστημικής αποστολής Gaganyaan.
“Ο Πρωθυπουργός πρότεινε ότι η Ινδία πρέπει να επιδιώξει τώρα νέους και φιλόδοξους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του «Bharatiya Antariksha Station» (Ινδικός Διαστημικός Σταθμός) έως το 2035 και της αποστολής του πρώτου Ινδού στο φεγγάρι μέχρι το 2040“, ανέφερε η κυβέρνηση.
Η Ινδία εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη δυνατοτήτων διαστημικής πτήσης με ανθρώπους και προετοιμάζεται για μια πρώτη πτήση με πλήρωμα το 2025.
Το DOJ κατηγορεί Κινέζο για spear phishing κατά της NASA
James Webb Telescope: Μαύρη τρύπα "σκοτώνει" το γαλαξία της
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
Δείτε επίσης: Chandrayaan-3: Η Ινδία μετρά τη θερμοκρασία στο νότιο πόλο του φεγγαριού για πρώτη φορά
Εν τω μεταξύ, η NASA έχει ανακοινώσει ότι το Δεκέμβριο του 2025 (αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα) θα προσεδαφίσει ένα διαστημόπλοιο με πλήρωμα στον σεληνιακό νότιο πόλο, ως μέρος του προγράμματος Artemis.
Επίσης, η Κίνα ανακοίνωσε τον στόχο της να στείλει δύο αστροναύτες στη Σελήνη πριν από το 2030.
Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) προετοιμάζεται επί του παρόντος για τη μη επανδρωμένη αποστολή Flight Test Vehicle Abort Mission-1 (TV-D1). Πρόκειται για μια πτήση μικρής διάρκειας, που θα ξεκινήσει από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan το πρωί της 21ης Οκτωβρίου, ώρα Ινδίας.
Η αποστολή θα δοκιμάσει το Crew Escape System, το οποίο θα βοηθήσει στο διαχωρισμό της μονάδας του πληρώματος από το όχημα δοκιμής.
Η φιλόδοξη δήλωση της Ινδίας για την αποστολή ανθρώπων στο φεγγάρι έρχεται μετά την επιτυχημένη αποστολή Chandrayan-3 στη σελήνη και την εκτόξευση του ηλιακού παρατηρητηρίου Aditya L1.
Δείτε επίσης: Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να φτιάξουν δρόμους στο φεγγάρι
“Το Υπουργείο Διαστήματος θα αναπτύξει έναν χάρτη για την εξερεύνηση του φεγγαριού. Αυτό θα περιλαμβάνει μια σειρά αποστολών Chandrayaan, την ανάπτυξη ενός οχήματος εκτόξευσης επόμενης γενιάς (NGLV), την κατασκευή μιας νέας βάσης εκτόξευσης, τη δημιουργία ανθρωποκεντρικών εργαστηρίων και συναφών τεχνολογιών“.
Η εξερεύνηση της Σελήνης συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος και φιλοδοξίας για τον 21ο αιώνα. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και οι φιλοδοξίες των διαστημικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο έχουν μετατρέψει την Σελήνη σε μια “πλατφόρμα” για τις επιστήμες και την τεχνολογία.
Δείτε επίσης: Mυστηριώδες πλάσμα γύρω από τον Ερμή τραγουδάει!
Σχέδια για το Μέλλον
Είναι πλέον προφανές, ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς η εξερεύνηση της Σελήνης, αλλά η ανάπτυξη των δυνατοτήτων για δραστηριοποίηση των ανθρώπων στην επιφάνειά της. Οι NASA, ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία), CNSA (Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία), καθώς και ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες, όπως η SpaceX και η Blue Origin, έχουν σχέδια για την εξερεύνηση και την αξιοποίηση της Σελήνης.
Πηγή: spacenews.com