ΑρχικήyoutubeΠείραμα με Barbie μπορεί να βοηθήσει την αποστολή Artemis στο φεγγάρι

Πείραμα με Barbie μπορεί να βοηθήσει την αποστολή Artemis στο φεγγάρι

Ένα πείραμα με Barbie και υγρό άζωτο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της σεληνιακής σκόνης από τις στολές των αστροναυτών κατά τις αποστολές του προγράμματος Artemis (και όχι μόνο) στο φεγγάρι.

Από τότε που έγιναν τα πρώτα βήματα στο φεγγάρι, οι αστροναύτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν για να μπορούν να εξερευνήσουν απερίσπαστοι τη σεληνιακή επιφάνεια. Αυτό το πρόβλημα έχει να κάνει με τη σκόνη του φεγγαριού που προσκολλάται στις διαστημικές στολές και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Το χειρότερο βέβαια, είναι ότι αυτή η σκόνη μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία των αστροναυτών.

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να βρουν τρόπους για την απομάκρυνση της σκόνης από τις διαστημικές στολές των αστροναυτών και πρόσφατα κάποιοι ερευνητές επινόησαν μια δημιουργική λύση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτό το πρόβλημα.

Δείτε επίσης: James Webb: Καταγράφει την πιο λεπτομερή εικόνα του Ουρανού

Barbie σκόνη φεγγαριού

Ερευνητές από το Washington State University (WSU) πραγματοποίησαν ένα πείραμα. Χρησιμοποίησαν κούκλες Barbie και τις έντυσαν με αυτοσχέδιες διαστημικές στολές κατασκευασμένες από υλικά παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί η NASA. Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε υγρό άζωτο για να ελέγξει πόσο καλά θα μπορούσε να αφαιρέσει τη σκόνη του φεγγαριού – ή, σε αυτή την περίπτωση, την ηφαιστειακή τέφρα που συλλέχτηκε από την έκρηξη του γειτονικού όρους Saint Helens, το 1980. Αυτή η τέφρα είναι παρόμοια σε πυκνότητα με τη σεληνιακή σκόνη.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ο ψεκασμός των στολών των Barbie με υγρό άζωτο όχι μόνο ήταν πολύ επιτυχής στην απομάκρυνση έως και 98% της υποτιθέμενης σεληνιακής σκόνης, αλλά δεν προκάλεσε ζημιά και στο υλικό της στολής. Προηγούμενες μέθοδοι απομάκρυνσης της σκόνης του φεγγαριού, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo οι αστροναύτες δεν είχαν άλλη επιλογή από τη χρήση βουρτσών για την απολύμανση μετά τον σεληνιακό περίπατο. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος καθαρισμού διάβρωνε τις προστατευτικές στολές, σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών.

Δείτε επίσης: Starlink: Οι δορυφόροι του άρχισαν να πέφτουν από το διάστημα

Η σεληνιακή σκόνη κολλάει σε οτιδήποτε αγγίζει. Η επαφή με αυτή τη σκόνη μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ανθρώπινα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσει “σεληνιακή αλλεργική ρινίτιδα” – μια ασθένεια που προκαλεί υγρά μάτια, πονόλαιμο και φτέρνισμα. Μια αποστολή στο φεγγάρι είναι από μόνη της μια πρόκληση και υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα σε όλα αυτά, οι αστροναύτες δεν θα θέλουν να είναι και άρρωστοι.

Η σκόνη του φεγγαριού… είναι ηλεκτροστατικά φορτισμένη και φτάνει παντού“, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Ian Wells, φοιτητής μηχανολογίας στο WSU, στο Live Science. “Μπορεί να εισχωρήσει στις εσοχές των διαστημικών στολών και να τις καταστήσει άχρηστες, καθώς η υπερβολική σκόνη τις κάνει να μην σφραγίζουν σωστά. Μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πνεύμονες“.

Το πείραμα με το υγρό άζωτο και τις Barbie στέφθηκε με επιτυχία, χάρη στο φαινόμενο Leidenfrost. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν ένα υγρό πλησιάζει κοντά σε μια επιφάνεια που είναι σημαντικά θερμότερη από το σημείο βρασμού του υγρού. Τότε, παράγεται ένα μονωτικό στρώμα ατμού που εμποδίζει το υγρό να βράσει γρήγορα. Λόγω αυτής της δύναμης, μια σταγόνα αιωρείται πάνω από την επιφάνεια, αντί να έρχεται σε φυσική επαφή μαζί της.

Artemis φεγγάρι

Όταν το υγρό άζωτο βράζει, διαστέλλεται 800 φορές και είναι σχεδόν σαν μια μικρή έκρηξη όταν χτυπά την επιφάνεια ενός θερμού υλικού“, δήλωσε στο Live Science ο Jacob Leachman, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων και Μηχανικών Υλικών του WSU. “Επειδή εκρήγνυται και διαστέλλεται τόσο πολύ, μπορεί να σπρώξει αυτά τα σωματίδια μακριά από την επιφάνεια“.

Δείτε επίσης: SpaceX: Θα μεταφέρει ένα rover μεγέθους SUV στη Σελήνη το 2026

Ή, σε αυτήν την περίπτωση, το υγρό άζωτο εκτόξευσε το υποκατάστατο της σκόνης του φεγγαριού σχεδόν εντελώς από τις διαστημικές στολές των Barbie.

Η ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της στη NASA για να βοηθήσει το πρόγραμμα Artemis της υπηρεσίας. Η αποστολή Artemis είναι μια φιλόδοξη και συναρπαστική προσπάθεια που έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει πολλά από τα μυστικά της Σελήνης, να προωθήσει τη βιωσιμότητα και την ποικιλομορφία στη διαστημική βιομηχανία και να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές εξερευνητών. Ενώ υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποστολή Artemis αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τη θέση μας στο σύμπαν. Η αποστολή Artemis μας υπενθυμίζει ότι καμία πρόκληση δεν είναι πολύ μεγάλη και ότι το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος είναι πραγματικά απεριόριστο.

Πηγή: www.space.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS