ΑρχικήyoutubeNASA: Αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες στο διάστημα

NASA: Αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες στο διάστημα

Μία από τις αρμοδιότητες της NASA που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι η καλλιέργεια φυτών στο διάστημα, και συγκεκριμένα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η υπηρεσία το κάνει αυτό εδώ και χρόνια ως επιστημονικό πείραμα, με την ελπίδα να μπορέσει τελικά να καλλιεργεί διάφορα φυτά που θα εξασφαλίζουν τροφή στους αστροναύτες. Τώρα, οι αστροναύτες της NASA θα επιχειρήσουν να καλλιεργήσουν για πρώτη φορά ντομάτες (τομάτες) στο διάστημα.

Πρόσφατα, η NASA δήλωσε ότι τα μέλη του πληρώματος στον ISS ξεκίνησαν το Veg-05 – την επόμενη φάση ενός εν εξελίξει πειράματος κηπουρικής/γεωργίας που περιλαμβάνει ντομάτες και συγκεκριμένα μια ποικιλία ντομάτας νάνου.

Δείτε επίσης: Μετεωρίτης στη Σομαλία έχει δύο ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη

ντομάτες (τομάτες) διάστημα
NASA: Αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες στο διάστημα

Δοκιμάζουμε τις ντομάτες, εξετάζουμε τις επιπτώσεις του φάσματος φωτός στο πόσο καλά αναπτύσσεται η καλλιέργεια, πόσο νόστιμες και θρεπτικές είναι οι ντομάτες και τη μικροβιακή δραστηριότητα στα φρούτα και τα φυτά“, δήλωσε η επιστήμονας του προγράμματος Life Sciences της NASA, Gioia Massa. “Εξετάζουμε επίσης τη συνολική επίδραση της καλλιέργειας, της περιποίησης και της κατανάλωσης των καλλιεργήσιμων προϊόντων στην υγεία του πληρώματος. Όλα αυτά θα παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος“.

Το Σύστημα Παραγωγής Λαχανικών, ή Veggie, είναι ο κήπος του διαστημικού σταθμού όπου οι αστροναύτες θα καλλιεργήσουν τις τομάτες. Στο παρελθόν, οι αστροναύτες έχουν χρησιμοποιήσει το Veggie για να καλλιεργήσουν μέρος της τροφής τους.

Παρόλο που έχει το μέγεθος μιας βαλίτσας, οι αστροναύτες έχουν χρησιμοποιήσει το Veggie για να καλλιεργήσουν με επιτυχία μαρούλια, λάχανα, πιπεριές, ακόμα και όμορφα λουλούδια. Με τις ντομάτες να προστίθενται σύντομα σε αυτή τη λίστα, ίσως μπορέσουν να φτιάξουν τις δικές τους σαλάτες από την αρχή μέχρι το τέλος.

Δείτε επίσης: Άρης: Μήπως η ζωή τελικά ξεκίνησε από τον κόκκινο πλανήτη;

Οι ντομάτες σηματοδοτούν μια σημαντική αναβάθμιση στην καλλιέργεια φυτών στο διάστημα, καθώς είναι μια δημοφιλής επιλογή γεύματος και θεωρούνται νόστιμες και χορταστικές. Η Massa σημειώνει ότι μπορούν να καταναλωθούν και φρέσκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεύση δεν είναι άνευ σημασίας για τη NASA, όταν πρόκειται να επιλέξει τρόφιμα για τους αστροναύτες της. Επομένως, στο πείραμα με τις ντομάτες στο διάστημα, θα αξιολογηθεί και η γεύση της. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται για μήνες πάνω στο διαστημικό σταθμό και πρέπει να μπορούν να φάνε κάτι καλό τουλάχιστον.

Τα πειράματα Veggie είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της διαστημικής γεωργίας, αν και θα περάσει καιρός μέχρι να υπάρξουν ολοκληρωμένες φάρμες στον Άρη ή στη Σελήνη.

Δείτε επίσης: NASA Artemis: Οι πρώτες εικόνες του φεγγαριού από το Orion

NASA αστροναύτες
NASA: Αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες (τομάτες) στο διάστημα

Το να έχουν οι αστροναύτες τη δυνατότητα να καλλιεργούν τη δική τους τροφή θα τους επιτρέψει να είναι πιο αυτάρκεις, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη μέχρι το 2024 και πιθανώς να δημιουργήσει μια εγκατάσταση εκεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η καλλιέργεια φρέσκων τροφίμων κατά τη διάρκεια μελλοντικών αποστολών πιο μακριά από τη Γη μπορεί να προάγει το ηθικό του πληρώματος και να μειώσει την εξάρτησή από αποστολές φορτίου στο διάστημα, λέει η NASA.

Επομένως, η σημασία της διαθεσιμότητας φρέσκων λαχανικών και τροφών στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια των διαστημικών αποστολών είναι μεγάλη. Και καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό, η εξεύρεση νέων τρόπων καλλιέργειας λαχανικών (ντομάτες κ.λπ.) στο διάστημα θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των μελλοντικών αποστολών.

Πηγή: futurism.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS