ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ NASA αγόρασε πρόσθετες πτήσεις μεταφοράς πληρώματος από την SpaceX

Η NASA αγόρασε πρόσθετες πτήσεις μεταφοράς πληρώματος από την SpaceX

Η NASA ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τρεις επιπλέον πτήσεις για τους αστροναύτες της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το όχημα Crew Dragon της SpaceX.

NASA SpaceX

Δείτε επίσης: Πώς θα παρακολουθήσετε ζωντανά την αποστολή DART της NASA

Η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της διαστημικής υπηρεσίας αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ακολουθεί ένα «αίτημα για πληροφορίες» που εκδόθηκε από τη NASA τον Οκτώβριο, ζητώντας το πρόσθετο transportation για να διατηρήσει την «αδιάλειπτη» πρόσβαση των ΗΠΑ στον διαστημικό σταθμό.

Η ανάρτηση περιείχε την ακόλουθη λογική για την επιλογή της SpaceX για την παροχή αυτών των τριών πτήσεων με πλήρωμα, ενώ δεν επιλέχθηκε ο άλλος πιθανός πάροχος, το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing.

«Μετά από ενδελεχή ανασκόπηση των βραχυπρόθεσμων πιστοποιημένων ικανοτήτων και απαντήσεων από την αμερικανική βιομηχανία, η αξιολόγηση της NASA είναι ότι το σύστημα μεταφοράς πληρώματος SpaceX είναι το μόνο πιστοποιημένο ότι πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας της NASA για τη μεταφορά του πληρώματος στον διαστημικό σταθμό και για τη διατήρηση της υποχρέωσης προς τους διεθνείς εταίρους της στο απαιτούμενο χρονικό πλαίσιο», ανέφερε η υπηρεσία.

Δείτε επίσης: Η NASA επιλέγει την Intuitive Machines για τη νέα σεληνιακή παράδοση

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί η NASA χρειαζόταν μια «ενδελεχή» αναθεώρηση των βραχυπρόθεσμων δυνατοτήτων. Η SpaceX έδειξε για πρώτη φορά την ασφαλή πτήση των ανθρώπων στο Crew Dragon στα μέσα του 2020 και έκτοτε έχει “ξεκινήσει” τρεις επιχειρησιακές αποστολές πληρώματος για τη NASA, με άλλες τρεις να έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι την άνοιξη του 2023.

Αντίθετα, η Boeing μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρώσει με ασφάλεια μια δοκιμή επίδειξης χωρίς πλήρωμα. Μετά από μια δοκιμαστική πτήση τον Δεκέμβριο του 2019 που μαστιζόταν από προβλήματα λογισμικού, η προσπάθεια της Boeing να πραγματοποιήσει αυτό το καλοκαίρι μια δεύτερη επίδειξη χωρίς πλήρωμα αναβλήθηκε λόγω διαρροών βαλβίδων οξειδωτικού. Όπως είναι λογικό, αυτή η αποστολή “Orbital Flight Test-2” είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα του 2022.

“Η NASA επαινεί την Boeing για τη συνεχιζόμενη έρευνά της σχετικά με το ζήτημα της βαλβίδας απομόνωσης οξειδωτικού που ανακαλύφθηκε πριν από την προγραμματισμένη αποστολή χωρίς πληρώματα Orbital Flight Test-2 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Αύγουστο, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι του χρονοδιαγράμματος ενώ εργάζεται για την επίλυση αυτής της πρόκλησης”, δήλωσε ο Phil. McAlister, διευθυντής εμπορικών διαστημικών πτήσεων στη NASA, σε μια δήλωση.

NASA SpaceX

Δείτε επίσης: NASA: Το “The Tree of Life” θα μας φτάσει σε έναν άλλο πλανήτη

Μετά από αυτή τη δοκιμαστική πτήση, η Boeing πρέπει να πετάξει μια αποστολή επίδειξης με ανθρώπους, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί όχι νωρίτερα από το 2023. Εάν αυτή η δοκιμή πάει καλά, η Boeing θα μπορούσε στη συνέχεια να αρχίσει να πετάει επιχειρησιακές αποστολές, μεταφέροντας τη NASA και διεθνείς αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό για διαμονή έξι μηνών.

Καθώς η NASA θέλει να πραγματοποιεί αποστολές πληρώματος κάθε έξι μήνες και δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Boeing θα είναι έτοιμη μέχρι το 2023, έκανε το βήμα της επέκτασης του συμβολαίου της με την SpaceX.

Η NASA εξακολουθεί να σχεδιάζει να εναλλάσσει τις πτήσεις του Crew Dragon και του Starliner όταν τα οχήματα είναι και τα δύο σε λειτουργία.

Πηγή πληροφοριών: arstechnica.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS