ΑρχικήYoutubeΜετεωρίτης στη Σομαλία έχει δύο ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη

Μετεωρίτης στη Σομαλία έχει δύο ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη

Ένας μετεωρίτης που έπεσε το 2020 στη Σομαλία, περιέχει τουλάχιστον δύο ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη. Η ταυτοποίηση των δύο ορυκτών έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Δείτε επίσης: Μικρομετεωρίτης χτύπησε το Webb Telescope προκαλώντας ζημιά

Μετεωρίτης

Αμέτρητοι διαστημικοί βράχοι εισέρχονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα της Γης και αναφλέγονται αμέσως. Οι περισσότεροι διαστημικοί βράχοι καίγονται κατά τη διέλευσή τους από την ατμόσφαιρα και δεν φτάνουν ποτέ στο έδαφος. Εκείνοι που το κάνουν ονομάζονται μετεωρίτες.

Αν και οι μεγάλοι μετεωρίτες δεν είναι κάτι συνηθισμένο, είναι γνωστό ότι έχουν πέσει σε ορισμένες περιοχές, όπως το El Ali στη Σομαλία. Ο τεράστιος μετεωρίτης έχει βάρος 15 τόνους και είναι ο ένατος μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Ένα μικρό δείγμα 70 γραμμαρίων του μετεωρίτη στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα για ταξινόμηση, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη. “Κάθε φορά που ανακαλύπτεται ένα νέο ορυκτό, αυτό σημαίνει ότι οι γεωλογικές συνθήκες και η χημεία του πετρώματος ήταν μοναδικές“, δήλωσε ο Chris Herd, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας καθώς και επιμελητής της Συλλογής Μετεωριτών στο πανεπιστήμιο.

Δείτε ακόμα: Μετεωρίτης προσγειώνεται στο κρεβάτι μιας γυναίκας

Μετά από συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), ο Herd κατάφερε να ταξινομήσει τον μετεωρίτη ως σύμπλεγμα Iron IAB. Αυτός ο τύπος μετεωρίτη αποτελείται από εγκλείσματα σιδήρου και πυριτικών αλάτων.

ορυκτά

Η έρευνα του Herd ενισχύθηκε επίσης από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, όπου μια αρχική ανάλυση αποκάλυψε την παρουσία δύο ορυκτών. Τέτοιες έρευνες απαιτούν συχνά πολύ χρόνο και προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ένα νέο ορυκτό. Σε αυτή την περίπτωση, τα εν λόγω ορυκτά είχαν ήδη δημιουργηθεί συνθετικά, οπότε ήταν ευκολότερο για τους ερευνητές να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει κι ένα τρίτο νέο ορυκτό που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν μέχρι να ολοκληρωθεί περαιτέρω ανάλυση.

Δείτε επίσης: Μετεωρίτης 4,6 δις ετών θα αποκαλύψει την προέλευση της ζωής στη Γη;

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακαλυφθεί επιβεβαιωμένα τα ορυκτά ελαλίτης και ελκινσταντονίτης. Το πρώτο όνομα προέρχεται από την πόλη El Ali που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο όπου βρέθηκε ο μετεωρίτης. Το δεύτερο ωστόσο είναι αφιερωμένο στη Lindy Elkins-Tanton, ερευνήτρια στο Arizona State University’s School of Earth and Space Exploration.

Ο μετεωρίτης El Ali φέρεται ότι μεταφέρθηκε στην Κίνα σε αναζήτηση πιθανού αγοραστή, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι το τελευταίο που θα ακούσουμε γι’ αυτόν. Προς το παρόν, είναι άγνωστο αν ο αγοραστής θα επιτρέψει τη λήψη περαιτέρω δειγμάτων για επιστημονική ανάλυση, εάν πωληθεί.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS