ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΕρευνητές: Νέο έξυπνο τσιρότο επουλώνει πληγές 25% ταχύτερα

Ερευνητές: Νέο έξυπνο τσιρότο επουλώνει πληγές 25% ταχύτερα

Ερευνητές δημιούργησαν έξυπνο επίδεσμο, ο οποίος χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά ρεύματα για τη διέγερση των ιστών, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα έξυπνο τσιρότο που επουλώνει τις πληγές 25% πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές μεθόδους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δημοσίευσαν στις 24 Νοεμβρίου μια εργασία στο Nature Biotechnology, στην οποία παρουσιάζουν το έργο τους σχετικά με τον ασύρματο, υψηλής τεχνολογίας επίδεσμο.

Ο έξυπνος αυτός επίδεσμος χρησιμοποιεί ασύρματα κυκλώματα και αισθητήρες θερμοκρασίας για να παρακολουθεί την πρόοδο της επούλωσης του τραύματος μετρώντας τα ηλεκτρικά ρεύματα και τη θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευή υψηλής τεχνολογίας παρέχει ταχύτερο κλείσιμο του τραύματος, αυξάνει τη ροή του αίματος στον τραυματισμένο ιστό και βελτιώνει σημαντικά την αποκατάσταση του δέρματος μειώνοντας τον σχηματισμό ουλών.

Οι αισθητήρες στον επίδεσμο μπορούν να ανιχνεύουν πότε η πληγή ενός ατόμου έχει μολυνθεί ή δεν έχει επουλωθεί και στη συνέχεια θα εφαρμόζουν περισσότερη ηλεκτρική διέγερση στην περιοχή για να επιταχύνουν την αποκατάσταση των ιστών και να μειώσουν τα ποσοστά μόλυνσης.

Ερευνητές: Νέο έξυπνο τσιρότο επουλώνει πληγές 25% ταχύτερα
Ερευνητές: Νέο έξυπνο τσιρότο επουλώνει πληγές 25% ταχύτερα

Οι βιοαισθητήρες στον έξυπνο επίδεσμο μπορούν να παρακολουθούν τις αλλαγές στη γύρω περιοχή και να δίνουν μια λεπτομερή, τρέχουσα ανάγνωση του τραύματος – πώς εξελίσσεται και αν έχει μολυνθεί. Οι βιοαισθητήρες αυτοί έστελναν δεδομένα στο smartphone των ερευνητών με αποτέλεσμα να παρακολουθούν τα δεδομένα του αισθητήρα σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καλώδια.

Σύμφωνα με την περίληψη της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύστημα φροντίδας τραυμάτων τους είναι αποτελεσματικό στην παρακολούθηση της αντίστασης και της θερμοκρασίας του δέρματος σε πληγές ποντικιών και στην παροχή ηλεκτρικής διέγερσης ανάλογα με τις ανάγκες. Στα προκλινικά μοντέλα τραυμάτων των ομάδων των ποντικιών, η ομάδα που έλαβε την θεραπεία επουλώθηκε περίπου 25% ταχύτερα σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Ο έξυπνος επίδεσμος όχι μόνο θεραπεύει τις πληγές αλλά και τις προστατεύει κατά την επούλωση, δήλωσε σε δήλωσή του ο Yuanwen Jiang, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Μηχανικών του Στάνφορντ.

Δείτε επίσης: James Webb: Φανέρωσε την ατμόσφαιρα μακρινού εξωπλανήτη (WASP-39b)

“Αυτό δεν είναι ένα παθητικό εργαλείο. Θεραπεύει ενεργά τις χρόνιες πληγές και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το πρότυπο περίθαλψης στη θεραπεία τους”

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα για να ανακαλύψουν γιατί και πώς η ηλεκτρική διέγερση προάγει την επούλωση των πληγών. Διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση προ-αναγεννητικών γονιδίων, όπως το Selenop (ένα αντιφλεγμονώδες γονίδιο) και το Apoe (ένα γονίδιο που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανάπτυξη των μυών και των μαλακών ιστών), προωθείται από την ηλεκτρική διέγερση. Επιπλέον, η ηλεκτρική διέγερση όχι μόνο ενίσχυσε τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων συνολικά, αλλά και ειδικά τον πληθυσμό των μονοκυττάρων και των μακροφάγων. Δεδομένου ότι αυτοί οι τύποι κυττάρων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες φάσεις της επούλωσης των τραυμάτων, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους ασθενείς.

Ερευνητές: Νέο έξυπνο τσιρότο επουλώνει πληγές 25% ταχύτερα
Ερευνητές: Νέο έξυπνο τσιρότο επουλώνει πληγές 25% ταχύτερα

Επιπρόσθετα, επειδή συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και των ουλών γύρω από τις πληγές, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση της άνεσης των ασθενών κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάρρωσης, καθώς και στη μείωση των μακροπρόθεσμων βλαβών που προκαλούνται από ουλές ή επίμονες φλεγμονές στα σημεία των πληγών.

“Αυτό το έξυπνο τσιρότο όχι μόνο επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης, αλλά μας επιτρέπει επίσης να παρακολουθούμε το τραύμα καθώς βελτιώνεται”, εξήγησε ο Artem Trotsyuk, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επί του παρόντος πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής και καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson.

Δείτε επίσης: NASA: Ίσως οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν στο φεγγάρι μέχρι το 2030

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι το έξυπνο τσιρότο είναι ακόμη σε στάδιο proof-of-concept και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα. Όσον αφορά τα εμπόδια, ανέφεραν ότι πρέπει να κάνουν τη συσκευή μεγαλύτερη, να μειώσουν το κόστος και να ανακαλύψουν έναν τρόπο για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων. Πριν μπορέσουν να παράγουν αυτή τη συσκευή σε μεγάλη κλίμακα, θα πρέπει να διορθώσουν αυτά τα ζητήματα. Ανέφεραν επίσης ότι θα μπορούσαν να προσθέσουν και άλλους αισθητήρες στη συσκευή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μετρούν μεταβολίτες και άλλους βιοδείκτες.

Ερευνητές: Νέο έξυπνο τσιρότο επουλώνει πληγές 25% ταχύτερα
Ερευνητές: Νέο έξυπνο τσιρότο επουλώνει πληγές 25% ταχύτερα

Ορισμένα πιθανά προβλήματα με την κλινική χρήση περιλαμβάνουν την απόρριψη της υδρογέλης -όταν το δέρμα αντιδρά άσχημα στη συσκευή– και τη βιολογική ρύπανση των αισθητήρων, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Παρόλο που αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες, οι ερευνητές συνεχίζουν το έργο τους και παραμένουν θετικοί ως προς την πιθανότητα το έξυπνο τσιρότο τους να ανακουφίσει τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες πληγές.

Οι έξυπνοι επίδεσμοι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη φροντίδα των τραυμάτων και μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς ταχύτερες και αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές από ποτέ, χάρη στον καινοτόμο σχεδιασμό τους και τη χρήση ηλεκτρικών ρευμάτων για τη διέγερση των φυσικών διαδικασιών επούλωσης στα κύτταρα γύρω από τα σημεία των τραυμάτων.

Πηγή: dailymail.co.uk

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS