Το όρος Αίτνα είναι ένα από τα πιο ελεγχόμενα ηφαίστεια στη Γη. Εκατοντάδες αισθητήρες διακρίνονται στις πλευρές του και ο λόγος είναι προφανής: Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, που εκτοξεύει περιοδικά λάβα και τεράστια λοφία συντριμμιών.
Δείτε επίσης: Η Amazon θα φτιάξει το δικό της δορυφορικό διαδικτυακό αστερισμό
Αλλά τώρα φαίνεται πως οι επιστήμονες παρακολουθούν την Αίτνα με μια απίθανη νέα συσκευή: τα καλώδια οπτικών ινών, όπως αυτά που σας φέρνουν το Διαδίκτυο. Γράφοντας την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές περιέγραψαν πώς χρησιμοποίησαν μια τεχνική γνωστή ως distributed acoustic sensing, ή DAS, για να πάρουν σεισμικά σήματα που έχασαν οι συμβατικοί αισθητήρες. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στο οποίο βασίζονται οι άνθρωποι στις γύρω περιοχές της Ιταλίας. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο έλεος των ενεργών ηφαιστείων, οπότε αυτό το σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει και εκείνους.
Το DAS αναστατώνει την επιστήμη σε μεγάλο βαθμό. Όταν το Διαδίκτυο μεγάλωνε τη δεκαετία του 1990, οι τηλεπικοινωνίες κατέληξαν να τοποθετούν περισσότερο καλώδιο οπτικών ινών από ό,τι χρειάζονταν, καθώς το ίδιο το υλικό ήταν φθηνό σε σύγκριση με την εργασία που απαιτείτο για να το θάψουν. Αυτό το επιπλέον καλώδιο παραμένει αχρησιμοποίητο και οι επιστήμονες μπορούν να το νοικιάσουν για να εκτελέσουν πειράματα DAS. Οι μηχανικοί το χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν την παραμόρφωση της γης, οι γεωφυσικοί το χρησιμοποιούν για να μελετούν τους σεισμούς και οι βιολόγοι χρησιμοποιούν ακόμη και υποβρύχια καλώδια για να συλλάβουν τους κραδασμούς των κλήσεων φαλαινών.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Οι οπτικές ίνες λειτουργούν μεταφέροντας σήματα από το σημείο Α στο σημείο Β ως παλμοί φωτός. Αλλά εάν το καλώδιο διαταραχθεί, ας πούμε, από έναν σεισμό, μια μικρή ποσότητα αυτού του φωτός αναπηδά πίσω στην πηγή. Για να το μετρήσουν αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έναν «interrogator», ο οποίος εκτοξεύει ένα λέιζερ μέσω των ινών και αναλύει τι επιστρέφει. Επειδή οι ερευνητές γνωρίζουν την ταχύτητα του φωτός, μπορούν να προσδιορίσουν διαταραχές σε διάφορα μήκη κατά μήκος του καλωδίου.
Δείτε επίσης: Η Ευρώπη δημιουργεί ένα τεράστιο διεθνές σύστημα αναγνώρισης προσώπου
Δείτε επίσης: Το παλαιότερο παντελόνι του κόσμου είναι 3.000 ετών
Αυτές οι μετρήσεις είναι ευαίσθητες. Για παράδειγμα, την άνοιξη του 2020, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του lockdown για τον Covid-19, επιστήμονες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια χρησιμοποίησαν τις θαμμένες οπτικές ίνες της πανεπιστημιούπολης τους για να παρατηρήσουν την αλλαγή στην κίνηση των πεζών και των οχημάτων.
Αυτή η νέα έρευνα επικεντρώνεται στην ίδια ιδέα, μόνο αυτοί οι επιστήμονες το έκαναν σε ένα ενεργό ηφαίστειο. Επειδή οι τηλεπικοινωνίες δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να τοποθετήσουν οπτικές ίνες στο όρος Αίτνα, οι ερευνητές έσκαψαν μόνοι τους και έθαψαν τις δικές τους οπτικές ίνες, όχι μακριά από το χείλος του ηφαιστείου.
«Να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε να ξεφύγουν από το συμβάν—αυτός είναι ο σκοπός, πάντα», λέει ο Krawczyk. «Αν κατανοήσουμε πολύ καλύτερα ποιες διεργασίες μπορεί να είναι πρόδρομες της έκρηξης, θα αποκτήσουμε μια απίστευτη νέα γνώση που πραγματικά θα σώσει ζωές».
Πηγή πληροφοριών: vervetimes.com