ΑρχικήsecurityΣας έκαναν δώρο μια συσκευή smart home; Μην ξεχάσετε να την ασφαλίσετε

Σας έκαναν δώρο μια συσκευή smart home; Μην ξεχάσετε να την ασφαλίσετε

Τα Χριστούγεννα έχουν τελειώσει, τα δώρα έχουν ανοιχτεί και είναι τελικά η ώρα να εγκαταστήσετε τη νέα smart home συσκευή σας.

Είτε αποκτήσατε μια Alexa από την Amazon είτε ένα Roomba, οι συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο φέρνουν πολλά ζητήματα ιδιωτικού απορρήτου, ιδιαίτερα αν παραμένουν ανασφάλιστες.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι απατεώνες μπορούν να κλέψουν από εσάς” με μια  συσκευή smart home, δήλωσε ο Guillermo Francia, καθηγητής του cybersecurity στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Φλόριντα.

Οι έξυπνοι βοηθοί, όπως το Google Home και η Alexa του Amazon έχουν σχεδιαστεί για να ακούν για τις εντολές σας. Αν κάποιος hacker είχε πρόσβαση σε αυτό, θα μπορούσε να ακούσει πληροφορίες όπως ημερομηνίες γέννησης, κωδικούς πρόσβασης και ιδιωτικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να κλέψουν την ταυτότητά σας ή να λάβουν πληροφορίες των καρτών σας.

smart home

Μια κάμερα ασφαλείας οικιακής ασφάλειας συνδεδεμένη με WiFi θα μπορούσε να βοηθήσει έναν hacker να σας παρακολουθήσει όταν πληκτρολογείτε έναν κωδικό πρόσβασης για έναν λογαριασμό ή να καταλάβει πότε δεν είστε σπίτι, ώστε να μπορούν να επιχειρήσουν μια διάρρηξη.

«Απλά το να το τοποθετήσετε στην κρεβατοκάμαρα σας, δίνει πρόσβαση στον hacker σε πραματικό χρόνο» είπε ο Francia.

Δεν είστε απρόσβλητος εάν η συνδεδεμένη συσκευή σας δεν διαθέτει κάμερα ή μικρόφωνο. Μην ξεχνάτε ότι πιθανώς τρέχει στο ίδιο δίκτυο WiFi με πιο ευαίσθητες συσκευές, όπως ο οικιακός σας υπολογιστής. Εάν ένας hacker έχει πρόσβαση σε μια συσκευή στο δίκτυό σας, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως σημείο πρόσβασης σε άλλες συσκευές.

“Μπορούν να ξεκινήσουν την περιαγωγή γύρω από το δίκτυό σας και να φτάσουν στον υπολογιστή σας”, είπε. “Ίσως έβαλαν κακόβουλα προγράμματα στον υπολογιστή σας και συγκέντρωσαν όλες τις τραπεζικές σας πληροφορίες για την πιστωτική σας κάρτα”.

Για να προστατευτείτε από αυτά τα προβλήματα, ακολουθήστε μερικά βασικά βήματα που συνιστούν οι ειδικοί ασφαλείας.

Αρχίστε με την αλλαγή του κωδικού πρόσβασης της συσκευής.

Όταν ρυθμίζετε μια έξυπνη συσκευή για πρώτη φορά, συνήθως θα σας ζητηθεί να βάλετε τον κωδικό πρόσβασης που παρέχεται από τον κατασκευαστή.

“Αυτό δημοσιεύεται πραγματικά από τους κατασκευαστές”, δήλωσε ο Francia, που σημαίνει ότι όποιος ψάχνει τον ηλεκτρονικό κωδικό πρόσβασης θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στη συσκευή σας εάν την αφήσετε αμετάβλητη.

Ορίστε τον κωδικό πρόσβασης σε κάτι περίπλοκο και δύσκολο να μαντέψετε. Και μην επαναχρησιμοποιήσετε έναν κωδικό πρόσβασης που έχετε ήδη ρυθμίσει σε άλλον λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, αν υποστεί βλάβη από έναν χάκερ ή σε παραβίαση δεδομένων, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γρήγορη πρόσβαση σε οποιονδήποτε από τους άλλους λογαριασμούς σας.

Εάν υπάρχει, προσθέστε ένα επιπλέον βήμα σύνδεσης.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η προσθήκη του ελέγχου ταυτότητας two-factor (ή “two-step”) στον λογαριασμό σας smart home device μπορεί να βοήθησει πολύ στην προστασία από τους hackers. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων απαιτεί να επιβεβαιώνετε σε άλλη συσκευή ότι πραγματικά προσπαθείτε να συνδεθείτε σε αυτόν το λογαριασμό.

Συνήθως θα σας ζητηθεί να τοποθετήσετε έναν αριθμό τηλεφώνου για να λάβετε ένα κείμενο με έναν κωδικό επαλήθευσης κατά τη σύνδεσή σας ή μπορείτε να συγχρονίσετε μια εφαρμογή όπως το Google Authenticator που δημιουργεί αυτόματα έναν νέο κωδικό για εσάς. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο για έναν hacker να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Εξετάστε τη δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστού δικτύου WiFi για έξυπνες συσκευές.

Στο σπίτι, η Jessica LaBouve, ethical hacker για την εταιρεία ασφάλειας A-LIGN της Tampa, διαθέτει ένα WiFi δίκτυο για τις προσωπικές της συσκευές και ένα ξεχωριστό για τα εργαλεία της. Με αυτόν τον τρόπο, αν ένας hacker είχε πρόσβαση σε ένα σύνολο συσκευών, δεν θα ήταν σε θέση να πηδήσει στο άλλο.

“Είναι ωραίο γιατί μπορείτε να μεταβιβάσετε πόρους σε αυτό το δίκτυο χωρίς προβλήματα με το δικό σας WiFi”, δήλωσε.

Καθαρίστε το ιστορικό της συσκευής σας που και που.

Αν η συσκευή σας αποθηκεύει δεδομένα όπως το πρόσφατο ιστορικό αναζήτησης ή τα αποσπάσματα της συνομιλίας, φροντίστε να επιλέξετε μια μέρα κάθε μερικές εβδομάδες για να το καθαρίσετε σε περίπτωση που υπάρχει κάτι ευαίσθητο σε αυτό, δήλωσε ο Francia από το University of West Florida.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS