ΑρχικήyoutubeΆρης: Μήπως η ζωή τελικά ξεκίνησε από τον κόκκινο πλανήτη;

Άρης: Μήπως η ζωή τελικά ξεκίνησε από τον κόκκινο πλανήτη;

Ο Άρης, κοινώς γνωστός και ως “Κόκκινος Πλανήτης”, πήρε το όνομά του από το οξείδιο του σιδήρου (ή σκουριά) που καλύπτει το σκονισμένο, ξηρό τοπίο του. Επιπλέον, ο αέρας είναι πολύ αραιός και ψυχρός και στο έδαφος δεν μπορεί να βρεθεί νερό σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση εκτός από πάγο.

Δείτε επίσης: Νέες ισχυρές ενδείξεις για νερό σε υγρή μορφή στον Άρη

Άρης

Το αρειανό τοπίο, η ατμόσφαιρα και το νερό δείχνουν ότι ο Άρης ήταν κάποτε ένας θερμότερος κόσμος με πυκνότερο αέρα και ποτάμια στην επιφάνειά του.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν τον Άρη προσπαθώντας να κατανοήσουν αν και για πόσο καιρό ο πλανήτης κατοικήθηκε από μορφές ζωής.

Ένα επιπλέον ζωτικό ερώτημα είναι αν ο Άρης είχε στο παρελθόν αρκετό νερό για να υποστηρίξει μορφές ζωής. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο Άρης είχε αρκετό νερό πριν από δισεκατομμύρια χρόνια για να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη με έναν ωκεανό βάθους εκατοντάδων μέτρων.

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με τα οργανικά μόρια και άλλα στοιχεία που διασκορπίστηκαν στο Ηλιακό Σύστημα από αστεροειδείς και κομήτες εκείνη την εποχή, υποδηλώνουν ότι ο Άρης μπορεί να ήταν ένας από τους πρώτους πλανήτες όπου θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή.

Η μελέτη αποτέλεσε μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ του Ινστιτούτου Φυσικής της Γης του Πανεπιστημίου του Παρισιού (IPGP), του Κέντρου Σχηματισμού Αστέρων και Πλανητών (StarPlan) του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Ινστιτούτου Γεωχημείας και Πετρολογίας του ETH Ζυρίχης και του Ινστιτούτου Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Πρόσφατα, η έρευνά τους και τα ευρήματά τους εμφανίστηκαν στην εφημερίδα Science Advances. Ο Ύστερος Βαρύς Βομβαρδισμός ήταν μια περίοδος σημαντικών συγκρούσεων αστεροειδών με τους πλανήτες που συνέβη μετά το σχηματισμό τους πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Δείτε ακόμα: Perseverance Mars Rover: Νέα δείγματα οργανικής ύλης στον Άρη

Η θεωρία είναι ότι το νερό και τα οργανικά μόρια που απαιτούνται για τη ζωή διασκορπίστηκαν στο ηλιακό μας σύστημα από αυτές τις συγκρούσεις. Αν και δεν είμαστε σίγουροι, αυτή η περίοδος μπορεί να ήταν η εποχή που εξελίχθηκαν οι βραχώδεις πλανήτες στο εσωτερικό του Ηλιακού Συστήματος, ιδιαίτερα εκεί όπου διανέμονταν στοιχεία όπως το νερό.

ζωή

Η διεθνής ομάδα ανέφερε τη μεταβλητότητα ενός μόνο ισοτόπου χρωμίου (54Cr) σε αρειανούς μετεωρίτες που χρονολογούνται σε αυτή την πρώιμη περίοδο. Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές για τη μελέτη τους. Αυτοί οι μετεωρίτες αποτελούσαν μέρος του φλοιού του Άρη την εποχή των συγκρούσεων αστεροειδών, που τους έστειλαν στο διάστημα.

Με τη μέτρηση της μεταβλητότητας του 54Cr σε αυτούς τους μετεωρίτες, η ομάδα υπολόγισε πόσο νερό παρέδωσαν και τον ρυθμό πρόσκρουσης στον Άρη πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, θα υπήρχε αρκετό νερό για να καλύψει τον πλανήτη με έναν ωκεανό βάθους από 300 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο σε ορισμένες περιοχές.

Εκείνη την εποχή, υπήρχε πολύ λίγο νερό στη Γη σε σύγκριση με το Άρη, επειδή ένα αντικείμενο μεγάλου μεγέθους είχε συγκρουστεί με τη Γη, οδηγώντας στο σχηματισμό της Σελήνης.

Εκτός από το νερό, οι αστεροειδείς διένειμαν επίσης οργανικά μόρια όπως αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία του DNA, του RNA και των πρωτεϊνικών κυττάρων) στον Άρη κατά τη διάρκεια του Ύστερου Βαρύ Βομβαρδισμού. Αυτό συνέβαλε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοούσε τη ζωή στον Άρη και όχι στη Γη.

Δείτε επίσης: NASA: Δοκιμάζει θερμική ασπίδα που θα μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη

Η μελέτη αυτή συνάδει με πρόσφατες έρευνες που χρησιμοποίησαν τις αναλογίες των μετεωριτών του Άρη για τη δημιουργία μοντέλων της ατμοσφαιρικής του εξέλιξης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η Γη ήταν ακόμη μια καυτή, βραχώδης σφαίρα, ο Άρης μπορεί να είχε ωκεανούς.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS