Τελικά υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στον Άρη; Πρόκειται για ένα ερώτημα που βασανίζει τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια και γίνονται πολλές έρευνες για να ανακαλύψουμε τι υπάρχει τελικά κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Κατά καιρούς, έχουν βρεθεί ενδείξεις για την ύπαρξη νερού σε αυτή τη μορφή και τώρα έρχονται να προστεθούν σε αυτές κάποια νέα ευρήματα που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.
Αυτό το νέο εύρημα είναι μια σημαντική ανακάλυψη στον συνεχή αγώνα απόδειξης ότι ο Άρης είναι πιο υγρός από ό,τι φαίνεται.
Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη νέα έρευνα λένε ότι βρήκαν τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη νερού κάτω από την επιφάνεια του Άρη χρησιμοποιώντας δεδομένα που δεν προήλθαν από ραντάρ.
Η Γη κάποτε είχε έναν δακτύλιο σαν τον Κρόνο
Blindsight: Έγκριση του FDA για το εμφύτευμα της Neuralink
Προσοχή! Το StealC malware κλέβει τους κωδικούς σας
Δείτε επίσης: NASA: Η εκτόξευση του Artemis I μάλλον θα γίνει τον Νοέμβριο
Η επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων θα μπορούσε να έχει σημαντικές προεκτάσεις, καθώς το νερό θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει την παρουσία κάποιας μορφής εξωγήινης ζωής.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το εύρημα “δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει ζωή στον Άρη“. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπήρχε νωρίτερα.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λέιζερ σε διαστημόπλοια για να εντοπίσουν μικρές αλλαγές στο ύψος των στρωμάτων πάγου στον Άρη. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα μοτίβα με ένα υπολογιστικό μοντέλο που προέβλεψε πώς μια ποσότητα νερού σε υγρή μορφή κάτω από αυτά τα στρώματα πάγου θα άλλαζε την επιφάνεια του Άρη – και διαπίστωσαν ότι ταίριαζαν.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ραντάρ για να βρουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει νερό κάτω από τον πάγο. Αλλά αυτά τα ευρήματα είχαν επικριθεί από ορισμένους που πρότειναν ότι τα δεδομένα του ραντάρ θα μπορούσαν να εξηγηθούν με άλλους τρόπους.
Δείτε επίσης: Διερχόμενος Νάνο-Γαλαξίας κάνει τα αστέρια να αναπηδούν
Για τα νέα ευρήματα, όμως, χρησιμοποιήθηκαν άλλες μέθοδοι, επομένως αποτελούν μια ξεχωριστή απόδειξη ότι ο Άρης έχει στην πραγματικότητα υγρό νερό κάτω από το Νότιο Πόλο του.
Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και περιλάμβανε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και το Open University. Η δουλειά τους περιγράφεται σε μια νέα εργασία, με το όνομα “Surface topographic impact of subglacial water beneath the south polar ice cap of Mars“, που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy.
Όπως η Γη, έτσι και ο Άρης έχει παχιά στρώματα πάγου και στους δύο πόλους.
Η Δρ Frances Butcher, δεύτερη συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη δίνει την καλύτερη ένδειξη μέχρι τώρα ότι υπάρχει υγρό νερό στον Άρη σήμερα“.
“Το υγρό νερό είναι απαραίτητο συστατικό για τη ζωή, αν και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει ζωή στον Άρη. Για να είναι υγρό το νερό σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από τον νότιο πόλο του Άρη, μπορεί να χρειαστεί να είναι πραγματικά αλμυρό, κάτι που θα δυσκόλευε την εγκατάσταση μικροβιακής ζωής“.
Ωστόσο, δίνει ελπίδα ότι υπήρχαν περισσότερα κατοικήσιμα περιβάλλοντα στο παρελθόν, όταν το κλίμα ήταν πιο φιλικό προς τη ζωή.
Δείτε επίσης: NASA: Καρέ – καρέ η πρόσκρουση του DART probe σε αστεροειδή
Το 2018, επιστήμονες χρησιμοποίησαν το ραντάρ Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για να κοιτάξουν μέσα από το στρώμα πάγου του Άρη. Διαπίστωσαν ότι η περιοχή κάτω από τον πάγο αντανακλούσε έντονα τα σήματα του ραντάρ – με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να προτείνουν ότι ήταν απόδειξη νερού σε υγρή μορφή.
Ωστόσο, πολλοί είπαν ότι και άλλα υλικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι χρειάζονταν περαιτέρω στοιχεία.
Ο καθηγητής Neil Arnold, από το Scott Polar Research Institute του Cambridge, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είπε: “Ο συνδυασμός των νέων τοπογραφικών στοιχείων, των αποτελεσμάτων του υπολογιστικού μας μοντέλου και των δεδομένων του ραντάρ καθιστούν πολύ πιο πιθανό να υπάρχει τουλάχιστον μία περιοχή υγρού νερού κάτω από τους παγετώνες του Άρη, και ότι ο Άρης πρέπει να είναι ακόμα γεωθερμικά ενεργός για να διατηρεί υγρό το νερό κάτω από το παγωμένο στρώμα“.
Τα νέα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά και οι επιστήμονες σίγουρα θα προσπαθήσουν να βρουν ακόμα περισσότερα.
Πηγή: www.independent.co.uk