ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA: Η εκτόξευση του Artemis I μάλλον θα γίνει τον Νοέμβριο

NASA: Η εκτόξευση του Artemis I μάλλον θα γίνει τον Νοέμβριο

Η δοκιμαστική λειτουργία της NASA για την επαναφορά των αστροναυτών στο φεγγάρι πιθανότατα θα καθυστερήσει μέχρι τον Νοέμβριο, αφού ο moon rocket Artemis μεταφέρθηκε προς το κτίριο συναρμολόγησης για να προστατευτεί από τον τυφώνα Ίαν.

Δείτε επίσης: NASA: Καρέ – καρέ η πρόσκρουση του DART probe σε αστεροειδή

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει αποσύρει τονπύραυλο SLS (Space Launch System) από την εξέδρα εκτόξευσης και τον πηγαίνει πίσω στις εγκαταστάσεις συντήρησης του Vehicle Assembly Building (VAB) πριν από την αναμενόμενη άφιξη του τυφώνα Ian στη Φλόριντα.

Δείτε επίσης: Η NASA θα συντρίψει το DART probe σε έναν αστεροειδή

Η NASA ήλπιζε να διατηρήσει τον SLS στην εξέδρα εκτόξευσης για να διατηρήσει την εφεδρική ημερομηνία εκτόξευσης της 2ας Οκτωβρίου αφού ακύρωσε την ημερομηνία της 27ης Σεπτεμβρίου – την τρίτη της προσπάθεια να εκτοξεύσει τον SLS και να στείλει το διαστημικό σκάφος Orion γύρω από το φεγγάρι για δοκιμαστική λειτουργία. Με τον SLS να είναι πλέον εκτός εξέδρας εκτόξευσης, η NASA είπε ότι η εκτόξευση του Artemis I θα μπορούσε να αναβληθεί για τον Νοέμβριο.

Artemis

Η NASA αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Λίγο μετά τη μεταφορά του πυραύλου στην αποθήκευση, ένα «συμβάν arc flash» έκαψε ένα σχοινί στον mobile launcher. Το προσωπικό εκκένωσε το κτίριο, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε και ούτε ο SLS ούτε ο Orion κινδύνευσαν, σύμφωνα με τη NASA.

Η NASA άρχισε να μετακινεί τον SLS από την εξέδρα εκτόξευσης στις 23:21 μ.μ. ET τη Δευτέρα για το ταξίδι 4 μιλίων (6,4 χλμ) προς το VAB. Πρόκεται για μια περίπλοκη διαδικασία για την οποία απαιτούνται 8-11 ώρες.

Αφού περάσει ο τυφώνας, η NASA θα πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις για να καθορίσει τις επιπτώσεις στο κέντρο και να καταρτίσει ένα σχέδιο για την επόμενη προσπάθεια εκτόξευσης.

Το Artemis έχει κοστίσει στη NASA 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και προβλέπεται να κοστίσει 93 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια ανά εκτόξευση. Η NASA ελπίζει να ξεκινήσει την πρώτη της αποστολή με αστροναύτες το 2024 ή το 2025.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS