Google Play apps: Πραγματοποιήθηκε έρευνα η οποία έδειξε ότι το 55% των εφαρμογών κοινοποιεί data χρηστών!
Ερευνητές της Incogni διαπίστωσαν ότι το 55,2% των εφαρμογών του Google Play πραγματοποιούν κοινή χρήση δεδομένων χρήστη. Μεταξύ αυτών, οι δωρεάν εφαρμογές μοιράζονται, κατά μέσο όρο, επτά φορές περισσότερα data points από τις αντίστοιχες επί πληρωμή.
Δείτε επίσης: Google Play Store: Θα παρέχει ratings/reviews με βάση τη συσκευή
Η Google ανακοίνωσε για πρώτη φορά την εισαγωγή της νέας ενότητας για την ασφάλεια δεδομένων το 2021. Από τις 20 Ιουλίου 2022, όλοι οι προγραμματιστές πρέπει να δηλώσουν πώς συλλέγουν και χειρίζονται τα δεδομένα χρηστών για τις εφαρμογές που δημοσιεύουν στο Google Play, καθώς και να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που προστατεύουν αυτά τα δεδομένα μέσω πρακτικών ασφαλείας όπως η κρυπτογράφηση. Έχοντας αυτό κατά νου, η Incogni έκανε μια βαθιά βουτιά στις πρακτικές απορρήτου και ασφάλειας των κορυφαίων 1.000 paid και unpaid εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στο Google Play Store.
Οι δημοφιλείς εφαρμογές απέδωσαν συγκρίσιμα αποτελέσματα, μοιράζοντας 6,15 φορές περισσότερα δεδομένα από τις λιγότερο δημοφιλείς. Η τεράστια διαφορά μεταξύ των πρακτικών κοινής χρήσης δεδομένων των επί πληρωμή και των μη αμειβόμενων εφαρμογών φαίνεται να επιβεβαιώνει την κοινή πεποίθηση ότι οι καταναλωτές πραγματικά πληρώνουν για δωρεάν διαδικτυακές υπηρεσίες με τα δεδομένα τους.
Δείτε επίσης: Το νέο Google Play system update βελτιώνει την ασφάλεια
Οι ερευνητές της Incogni εξέτασαν τη νέα ενότητα ασφάλειας δεδομένων του Google Play, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022, προκειμένου να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές κοινής χρήσης δεδομένων και ασφάλειας των προγραμματιστών εφαρμογών. Ανακάλυψαν ότι οι εφαρμογές αγορών, επιχειρήσεων και τροφίμων και ποτών μοιράζονται τα περισσότερα δεδομένα, κατά μέσο όρο, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι επιχειρηματικές εφαρμογές συλλέγουν τα περισσότερα δεδομένα.
Τα social media είναι ένα ισχυρό εργαλείο για ανθρώπινη αλληλεπίδραση
Ορισμένες εφαρμογές, όπως το Facebook, το Messenger και το Instagram, που συλλέγουν τις περισσότερες προσωπικές πληροφορίες, δηλώνουν ότι συλλέγουν ελάχιστα data. Ωστόσο, ο ορισμός της Google για την κοινή χρήση δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά δεδομένων σε έναν πάροχο υπηρεσιών, για νομικούς λόγους, ή ανώνυμων δεδομένων.
Η έρευνα εξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές χειρίζονται τη μεταφορά δεδομένων χρηστών. Διαπίστωσαν ότι το 4,9 τοις εκατό των εφαρμογών δεν κρυπτογραφεί προσωπικά δεδομένα κατά τη μεταφορά και το παραδέχεται. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι λιγότερες από τις μισές εφαρμογές ισχυρίζονται ότι δεν παρέχουν κρυπτογράφηση δεδομένων κατά τη μεταφορά, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι το πραγματικό ποσοστό των εφαρμογών που δεν παρέχουν κρυπτογράφηση είναι πολύ υψηλότερο.
Τα ευρήματα της Incogni δείχνουν ότι «κοινοποιούνται» πολύ περισσότερα δεδομένα από ό,τι περιμένουν οι χρήστες του Google Play.
Δείτε επίσης: Google Play Store: Τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών σε περισσότερες χώρες
Μεθοδολογία
Η έρευνα της Incogni βασίστηκε σε μια εξέταση των ενοτήτων ασφάλειας δεδομένων των κορυφαίων 500 δωρεάν και 500 επί πληρωμή εφαρμογών στο Google Play Store.
Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά της Incogni εδώ.
Πηγή πληροφοριών: list23.com