Μια νέα έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ISC2 έδειξε ότι μόλις το 4% των ομάδων κυβερνοασφάλειας περιλαμβάνει περισσότερες γυναίκες, με το 11% να στερείται παντελώς γυναικείας εκπροσώπησης.
Κατά μέσο όρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 23% των ομάδων κυβερνοασφάλειας αποτελούνται από γυναίκες.
Ο ISC2 μελέτησε τη διαφορετικότητα στον κλάδο του cybersecurity και έκανε μια έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 2400 γυναίκες από ένα σύνολο 14.865 ατόμων που συμμετείχαν παγκοσμίως.
Από το 11% των συμμετεχόντων που είπαν ότι δεν υπήρχαν γυναίκες στις ομάδες ασφαλείας τους, οι μισοί εργάζονταν στις ΗΠΑ.
Δείτε επίσης: NRD: Αυξημένο ενδιαφέρον για ποιοτικές υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας
Όσον αφορά τους τίτλους εργασίας, περισσότερες από τις μισές (57%) γυναίκες κατείχαν επίσημους τίτλους ασφαλείας όπως Σύμβουλος Ασφαλείας, Αναλυτής Ασφαλείας και Μηχανικός Ασφαλείας, ενώ το 43% κατείχε άτυπους τίτλους (π.χ. IT Manager, IT Director, VP IT). Αντίθετα, το ποσοστό για τους άνδρες με επίσημους τίτλους ήταν 63%.
Κυβερνοασφάλεια: Φύλο και εθνικότητα
Η έρευνα του ISC2 διερεύνησε επίσης τον μέσο μισθό στις θέσεις κυβερνοασφάλειας στις ΗΠΑ, ανά φύλο και εθνικότητα.
Ο μέσος παγκόσμιος μισθός των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη του ISC2 το 2023 ήταν 109.609 $ σε σύγκριση με 115.003 $ για τους άνδρες (διαφορά 5.400 $).
Οι μισθολογικές διαφορές είναι ακόμα πιο έντονες μεταξύ των έγχρωμων συμμετεχόντων στις ΗΠΑ. Ο μέσος μισθός για τους έγχρωμους άνδρες ήταν 143.610 $, ενώ ο μέσος όρος για τις έγχρωμες γυναίκες ήταν 135.630 $ (διαφορά σχεδόν 8.000 $).
Επιπλέον, το 29% των γυναικών ένιωθαν ότι υφίστανται διακρίσεις στον χώρο εργασίας, σε σύγκριση με το 19% των ανδρών.
Συνολικά, οι γυναίκες μαύρης ή αφρικανικής καταγωγής στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα διακρίσεων, ενώ οι λευκοί και οι μαύροι/Αφροαμερικανοί άνδρες (ΗΠΑ) ανέφεραν τα χαμηλότερα επίπεδα.
Ανάπτυξη του κλάδου
Το επάγγελμα πρέπει να αναπτυχθεί σχεδόν κατά 75% για να κλείσει το τρέχον χάσμα εργατικού δυναμικού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με το ISC2.
Δείτε επίσης: Darktrace AI: Ο επαναστάτης της κυβερνοασφάλειας
Ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας παραμένει σταθερός από έτος σε έτος. Υπολογίζεται ότι η βιομηχανία αποτελείται από 20-25% γυναίκες. Το ISC2 αναμένει ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί καθώς περισσότεροι νέοι εισέρχονται στο επάγγελμα. Στις νεότερε ηλικίες, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.
“Είναι υπέροχο να βλέπουμε σταδιακή πρόοδο νεότερων γυναικών να εισέρχονται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ωστόσο, δεν αρκεί και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια κουλτούρα για όλες τις γυναίκες“, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ISC2, Clar Rosso.
Άλλα στατιστικά στοιχεία από την έρευνα ISC2
- Οι Υπηρεσίες Cloud, η Αυτοκινητοβιομηχανία και οι Κατασκευές είναι οι βιομηχανίες με το υψηλότερο ποσοστό (28%) γυναικών στις ομάδες κυβερνοασφάλειας.
- Το 66% των γυναικών λέει ότι η διαφορετικότητα έχει συμβάλει στην επιτυχία της ομάδας ασφαλείας τους και το 78% των γυναικών πιστεύει ότι ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς είναι απαραίτητο για την επιτυχία της ομάδας.
- Οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά επιδίωξης κυβερνοασφάλειας στο σχολείο (14%) σε σύγκριση με τους άνδρες (10%).
- Οι γυναίκες θέλουν να εργαστούν σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο τομέα (21%) και σε έναν τομέα όπου μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους και την κοινωνία (16%) με υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες (18% και 14%, αντίστοιχα).
Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Ανησυχητική μείωση αγγελιών για θέσεις εργασίας στην κυβερνοασφάλεια
Ποιες στρατηγικές θα αυξήσουν τη γυναικεία εκπροσώπηση στην κυβερνοασφάλεια;
Πρώτον, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από την ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην κυβερνοασφάλεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή εκπαίδευσης και ενημέρωσης, την προώθηση των επιτυχιών των γυναικών στον τομέα και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών σε σχετικά δίκτυα και ομάδες.
Δεύτερον, οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν προγράμματα υποτροφιών για γυναίκες που ενδιαφέρονται για την κυβερνοασφάλεια. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και υποστήριξη για τις γυναίκες να εισέλθουν και να προοδεύσουν στον τομέα.
Τρίτον, είναι απαραίτητη η εφαρμογή πιο ισορροπημένων πολιτικών πρόσληψης και προαγωγής. Αυτό μπορεί να σημαίνει εξέταση των πρακτικών πρόσληψης για τυχόν προκαταλήψεις και διασφάλιση ότι οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες για προαγωγή.
Τέλος, οι εταιρείες πρέπει να εργάζονται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει και ενθαρρύνει τις γυναίκες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή ευέλικτων ωραρίων εργασίας, την υποστήριξη της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και των διακρίσεων.
Πηγή: www.infosecurity-magazine.com