ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΕπιστήμονες μετατρέπουν νεκρές αράχνες σε ρομποτικά εξαρτήματα

Επιστήμονες μετατρέπουν νεκρές αράχνες σε ρομποτικά εξαρτήματα

Μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια μηχανολογίας, ονόματι Faye Yap, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ως ρομποτικό εξάρτημα μια νεκρή αράχνη που βρήκε στο διάδρομο.

Δείτε επίσης: NASA: Συγκινημένοι οι επιστήμονες από τις πρώτες εικόνες του James Webb
αράχνες

Η μετατροπή νεκρών αραχνών σε μηχανικές λαβές, μπορεί να φαίνεται σαν μία ανατριχιαστική ιδέα σε ορισμένους ανθρώπους, ωστόσο θα μπορούσε να έχει απτά οφέλη. Τα πόδια της αράχνης μπορούν να πιάσουν μεγάλα, ευαίσθητα και ακανόνιστου σχήματος αντικείμενα σταθερά και απαλά χωρίς να τα καταστρέψουν.

Έτσι, σε συνεργασία με τον μηχανολόγο μηχανικό Daniel Preston, η Yap και οι συνάδελφοί της στο Πανεπιστήμιο Rice ανακάλυψαν έναν τρόπο να κάνουν τα πόδια μιας νεκρής αράχνης να ξεδιπλώνονται και να πιάνουν αντικείμενα.

Ονόμασαν αυτό το νέο είδος ρομποτικής «νεκρομποτική».

Παραδόξως, τα πόδια της αράχνης δεν έχουν μύες για επέκταση, αλλά αντ’ αυτού κινούνται μέσω υδραυλικής πίεσης, έχουν δηλαδή αυτό που ονομάζεται θάλαμος προσώματος ή κεφαλοθώρακα, ο οποίος συστέλλεται, στέλνοντας το εσωτερικό υγρό του σώματος στα πόδια τους, κάνοντάς τα να εκτείνονται.

Δείτε ακόμα: Επιστήμονες δοκιμάζουν ένα παγκόσμιο εμβόλιο γρίπης σε ανθρώπους

ρομποτικά εξαρτήματα

Έτσι, η ομάδα εισήγαγε μια βελόνα στον θάλαμο προσώματος της αράχνης και δημιούργησε μια σφράγιση γύρω από την άκρη της βελόνας με μια σφαίρα δυνατής κόλλας. Πιέζοντας μια μικρή ποσότητα αέρα μέσα από τη σύριγγα ήταν αρκετή για να ενεργοποιηθούν τα πόδια της αράχνης, επιτυγχάνοντας ένα πλήρες εύρος κίνησης σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

«Πήραμε την αράχνη, τοποθετήσαμε τη βελόνα μέσα της χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί», λέει η Yap σε ένα βίντεο στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Rice.

Η ομάδα μπόρεσε να πιάσει με τη νεκρή αράχνη μια μικρή μπάλα και χρησιμοποίησε αυτό το πείραμα για να προσδιορίσει μια μέγιστη δύναμη λαβής 0,35 millinewtons.

Στη συνέχεια απέδειξαν τη χρήση μιας νεκρής αράχνης στη συλλογή ευαίσθητων αντικειμένων και ηλεκτρονικών ειδών, συμπεριλαμβανομένου του να αφαιρέσει ένα καλώδιο βραχυκυκλωτήρα συνδεδεμένο σε μια ηλεκτρική σανίδα και στη συνέχεια να μετακινήσει ένα κομμάτι αφρού πολυουρεθάνης.

Έδειξαν επίσης ότι η αράχνη μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας άλλης αράχνης περίπου ίδιου μεγέθους.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες ανέπτυξαν «ζωντανό» δέρμα για τα μελλοντικά ρομπότ

«Η έννοια των νεκρομποτικών που προτείνεται σε αυτό το έργο εκμεταλλεύεται μοναδικά σχέδια που δημιουργούνται από τη φύση που μπορεί να είναι περίπλοκα ή ακόμα και αδύνατο να αναπαραχθούν τεχνητά», αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Advanced Science.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS