ΑρχικήinetΔείτε τον Zuckerberg με γάντι που επιτρέπει να "αισθάνεστε" εικονικά αντικείμενα

Δείτε τον Zuckerberg με γάντι που επιτρέπει να “αισθάνεστε” εικονικά αντικείμενα

Η Meta και ο Mark Zuckerberg παρουσιάζουν μια νέα συσκευή που υπόσχεται να ανοίξει το δρόμο για το VR-powered metaverse: ένα “απτικό” γάντι (haptic glove). Αυτή η συσκευή επιτρέπει στο χρήστη να “νιώθει” virtual αντικείμενα.

Ο Zuckerberg δοκιμάζει αυτό το ιδιαίτερο γάντι και μας δείχνει πώς μπορούμε να πιάνουμε πράγματα και να έχουμε την αίσθηση της αφής στον ψηφιακό κόσμο.

Δείτε επίσης: Zuckerberg: Θέλει να μετατρέψει το Facebook σε “εταιρεία metaverse”

Zuckerberg γάντι metaverse
Ο Zuckerberg παρουσιάζει ένα γάντι που σας επιτρέπει να “αισθάνεστε” εικονικά αντικείμενα

Το γάντι είναι εξοπλισμένο με εκατοντάδες actuators ή μικροσκοπικούς κινητήρες, που μπορούν να προσφέρουν την αίσθηση της αφής στο χέρι. Μπορεί, επίσης, να κλείσει τα δάχτυλα και να τα τοποθετήσει σε μια συγκεκριμένη θέση—αν, για παράδειγμα, ο χρήστης επιχειρήσει να πιάσει μια μπάλα ή αγγίξει μια σκληρή επιφάνεια σε έναν κόσμο VR.

Για να επιτρέψει αυτή την εμπειρία, η ομάδα αναπτύσσει “απτικά” γάντια: άνετα και προσαρμόσιμα γάντια που μπορούν να αναπαράγουν μια σειρά από αισθήσεις σε εικονικούς κόσμους, συμπεριλαμβανομένης της υφής, της πίεσης και των κραδασμών“, σύμφωνα με τη Meta, παλαιότερα γνωστή ως Facebook.

Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει το project είναι οι τρέχοντες τεχνολογικοί περιορισμοί. Για παράδειγμα, οι παραδοσιακοί μηχανικοί actuators μπορεί να έχουν πολύ βάρος και να παράγουν υπερβολική θερμότητα. Έτσι, το Reality Labs της Meta, που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία αυτού του ιδιαίτερου γαντιού, έχει αναπτύξει actuators, κατασκευασμένους από πιο μαλακά και εύκαμπτα υλικά.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Reality Labs της Meta έχει κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σε σχέση με τους pneumatic actuators και τους electroactive actuators και άλλα στοιχεία που επιτρέπουν σε αυτό το γάντι να δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να νιώθει τα αντικείμενα σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Δείτε επίσης: Η Microsoft επεκτείνει το “enterprise metaverse” με το Mesh for Teams

Meta haptic glove
Ο Zuckerberg παρουσιάζει ένα γάντι που σας επιτρέπει να “αισθάνεστε” εικονικά αντικείμενα

Την Τρίτη, η Meta και ο Zuckerberg ανέβασαν πολλά βίντεο που δείχνουν πώς ακριβώς λειτουργεί το haptic glove. Ωστόσο, η εταιρεία σημειώνει ότι το γάντι δεν μπορεί να αναδημιουργήσει πλήρως την αίσθηση του πραγματικού κόσμου. Αντίθετα, το σύστημα μπορεί να παρέχει αρκετό feedback στις κατάλληλες στιγμές για να ξεγελάσει το μυαλό ώστε να πιστέψει ότι ένα εικονικό αντικείμενο βρίσκεται στο χέρι σας.

Ένα απτικό γάντι μπορεί ακόμη και να πείσει το αντιληπτικό σύστημα του χρήστη ότι αισθάνεται το βάρος ενός αντικειμένου, τραβώντας απαλά το δέρμα των δακτύλων του χρήστη με τους actuators, για να μιμηθεί την έλξη της βαρύτητας όταν ο χρήστης κρατά ένα αντικείμενο. Αλλά όλα πρέπει να γίνουν στο σωστό χρόνο“, λέει το Reality Labs της Meta.

Το πρωτότυπο γάντι είναι μέρος του μακροπρόθεσμου οράματος της εταιρείας για τη δημιουργία ενός κόσμου εικονικής πραγματικότητας που θα αντικαταστήσει μια μέρα το διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg, το metaverse θα μπορούσε ακόμη και να αντικαταστήσει πράγματα που κάνουμε στον πραγματικό κόσμο, όπως να παρακολουθούμε συναυλίες και να ασχολούμαστε με αθλήματα. Αλλά για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν τεχνολογίες που θα κάνουν τα VR interactions πιο “αληθινά” και “ζωντανά”.

Δείτε επίσης: Facebook whistleblower: Ο Mark Zuckerberg πρέπει να παραιτηθεί από CEO

Η Meta δεν έχει πει ακόμα πότε θα κυκλοφορήσει το απτικό γάντι στους χρήστες VR. Αλλά ο στόχος της εταιρείας είναι μια μέρα να μπορούν οι χρήστες να συνδυάσουν τα γάντια με ακουστικά VR και γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας.

Το haptic glove project ξεκίνησε σαν άπιαστο όνειρο, αλλά γίνεται όλο και πιο εφικτό καθώς συνεχίζουμε να καινοτομούμε και να ολοκληρώνουμε την έρευνα“, προσθέτει η Meta.

Πηγή: pcmag.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS