ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΕπιστήμονες δοκιμάζουν ένα παγκόσμιο εμβόλιο γρίπης σε ανθρώπους

Επιστήμονες δοκιμάζουν ένα παγκόσμιο εμβόλιο γρίπης σε ανθρώπους

Την Τρίτη, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν την κλινική δοκιμή φάσης Ι ενός πιθανού καθολικού εμβολίου για τη γρίπη, στην οποία θα συμμετέχουν έως και 100 ενήλικες εθελοντές. Στα πρώτα πειράματα, το εμβόλιο φάνηκε να προστατεύει ζώα που εκτέθηκαν σε θανατηφόρες δόσεις πολλαπλών στελεχών γρίπης.

Δείτε επίσης: Moderna COVID: Ζητά έγκριση για εμβόλιο σε παιδιά 6 μηνών έως 5 ετών

εμβόλιο γρίπης

Το υποψήφιο εμβόλιο είναι γνωστό ως BPL-1357 και αναπτύσσεται από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). Περιέχει τέσσερα στελέχη ιών της γρίπης των πτηνών, που δεν θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα παθογόνοι, τα οποία στη συνέχεια εξασθενούν περαιτέρω και καθίστανται ανίκανα να αναπαραχθούν.

Σύμφωνα με δοκιμές τόσο σε ποντίκια όσο και σε κουνάβια, το BPL-1357 δείχνει ότι ίσως είναι ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό διάλυμα κατά της γρίπης. Τα ποντίκια που έλαβαν BPL-1357 μπόρεσαν να επιβιώσουν από θανατηφόρες δόσεις έξι διαφορετικών στελεχών γρίπης, που περιλάμβαναν δύο υποτύπους που δεν καλύπτονταν άμεσα από το εμβόλιο.

Αντίθετα, τα τρέχοντα εμβόλια για την εποχική γρίπη μπορούν να καλύψουν πολλαπλά στελέχη, αλλά πρέπει να ενημερώνονται κάθε χρόνο. Τείνουν επίσης να παρέχουν μέτρια προστασία κατά της γρίπης, εν μέρει επειδή τα στελέχη που κυκλοφορούν στον κόσμο συνεχίζουν να εξελίσσονται και δεν μοιάζουν με τα στελέχη που επιλέχθηκαν για το εμβόλιο μήνες νωρίτερα. Μια άλλη πρόκληση είναι ότι συχνά δεν προκαλούν ανοσολογική απόκριση στις γεμάτες βλέννα περιοχές της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων μας, κάτι που είναι μια σημαντική πτυχή της καταπολέμησης των αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη.

Δείτε ακόμα: Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά κάτω των 5 ετών;

ανθρώπους

Όπως το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, το BPL-1357 μπορεί να χορηγηθεί ως ρινικό εκνέφωμα ή ενδομυϊκά με εμβόλιο. Η δοκιμή του εμβολίου θα στρατολογήσει εθελοντές μεταξύ 18 και 55 ετών και θα τους ταξινομήσει τυχαία σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα θα λάβει πρώτα μια δόση BPL-1357 ως εμβόλιο και στη συνέχεια ένα ρινικό σπρέι εικονικού φαρμάκου με φυσιολογικό ορό. Η άλλη ομάδα θα λάβει ένα εμβόλιο εικονικού φαρμάκου και μετά το εμβόλιο ως ρινικό σπρέι. Η τελευταία θα λάβει και ένα εμβόλιο εικονικού φαρμάκου και ένα ρινικό σπρέι. Στη συνέχεια, οι ομάδες θα παρακολουθούνται και θα υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις αίματος και ρινικού επιχρίσματος για περίπου επτά μήνες.

Οι δοκιμές φάσης Ι προορίζονται κυρίως για τη δοκιμή της ασφάλειας του νέου εμβολίου. Ωστόσο, τα δείγματα που συλλέγονται από εθελοντές θα επιτρέψουν στους ερευνητές να αποκτήσουν μια πρώιμη αίσθηση του εάν το BPL-1357 μπορεί να προκαλέσει μια ευρεία και ανθεκτική ανοσολογική απόκριση στον ιό της γρίπης στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να δείξει ότι η μία μέθοδος παράδοσης είναι πιθανό να είναι καλύτερη από την άλλη.

Δείτε επίσης: Pfizer: Κατηγορεί υπάλληλο για την κλοπή δεδομένων σχετικά με το εμβόλιο

Τα εμβόλια που χορηγούνται ενδορινικά είναι συνήθως καλύτερα στην πρόκληση αυτού του είδους των ανοσοαποκρίσεων του βλεννογόνου. Και αν το BPL-1357 μπορεί να αποδώσει τις δυνατότητές του, τότε μπορεί όχι μόνο να μας προστατεύσει από την εποχική γρίπη, αλλά και από πιθανά μελλοντικά στελέχη που θα μεταδοθούν από πτηνά και άλλα ζώα που θα μπορούσαν να απειλήσουν να γίνουν η επόμενη πανδημία. Τούτου λεχθέντος, άλλα καθολικά υποψήφια εμβόλια κατά της γρίπης έχουν καταρρεύσει με τα χρόνια, επομένως θα χρειαστεί χρόνος για να πούμε εάν το BPL-1357 κάνει αυτό που υπόσχεται. Η δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS