ΑρχικήsecurityΕθελοντές συμμετέχουν στον κυβερνοπόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Εθελοντές συμμετέχουν στον κυβερνοπόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο κυβερνοπόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας εξαπλώνεται καθώς εθελοντές από όλο τον κόσμο μπαίνουν στον ψηφιακό αγώνα.

Ρωσίας-Ουκρανίας κυβερνοπόλεμο
Ο κυβερνοπόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας εξαπλώνεται καθώς εθελοντές από όλο τον κόσμο μπαίνουν στον ψηφιακό αγώνα.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που πραγματοποιούνται από — και για λογαριασμό — και των δύο χωρών από το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας είναι «κλιμακωτός», αναφέρει η Check Point Software Technologies.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο», δήλωσε ο Lotem Finkelstein, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών απειλών στο Check Point Software. «Βλέπουμε να εμπλέκεται ολόκληρη η κοινότητα του κυβερνοχώρου, όπου πολλές ομάδες και άτομα έχουν πάρει το μέρος, είτε της Ρωσίας είτε της Ουκρανίας».

Τις πρώτες τρεις ημέρες μετά την εισβολή, οι διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών και κυβερνητικών τομέων αυξήθηκαν κατά 196%, αναφέρει η Check Point Research (CPR). Επίσης, αυξήθηκαν έναντι ρωσικών (4%) και των ουκρανικών (0,2%) οργανισμών, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν στα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου.

Από τότε, οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 400.000 χάκερ έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Yuval Wollman, πρόεδρος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CyberProof και πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει αυτό το επίπεδο ανάμειξης από εξωτερικούς παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη σύγκρουση» είπε.

Δείτε επίσης: Facebook: Επιτρέπει προσωρινά τη ρητορική μίσους εναντίον της Ρωσίας

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται ένα μπαράζ διαδικτυακών επιθέσεων, με τις περισσότερες να στοχεύουν στην κυβέρνηση και τον στρατό της, σύμφωνα με τα στοιχεία της CPR.

Η Μόσχα αρνείται επανειλημμένα ότι εμπλέκεται σε κυβερνοπόλεμο ή βοηθά σε κυβερνοεπιθέσεις. Στις 19 Φεβρουαρίου, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανέφερε στο Twitter ότι «δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ και δεν διεξάγει καμία «κακόβουλη» επιχείρηση στον κυβερνοχώρο».

Τα δεδομένα της CPR δείχνουν ότι οι επιθέσεις στη Ρωσία στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν, είπε ο Finkelstein. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, είπε, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών προσπαθειών για μείωση της ορατότητας των επιθέσεων ή αυξημένης ασφάλειας για την άμυνα εναντίον τους.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Η Meta είναι «εξτρεμιστική οργάνωση» – ban σε Instagram/WhatsApp

«Στρατός IT της Ουκρανίας»

Η Ουκρανία φαίνεται ότι καλωσορίζει την ψηφιακή βοήθεια. Μετά από αίτημα που αναρτήθηκε στο Twitter από τον υπουργό ψηφιακών υπηρεσιών της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov, περίπου 308.000 άτομα εντάχθηκαν σε μια ομάδα του Telegram γνωστή ως “IT Army of Ukraine.” 

Ρωσίας-Ουκρανίας κυβερνοπόλεμο

Αντίποινα της Μόσχας

Αναμένεται ευρέως ότι η Μόσχα και οι υποστηρικτές της θα αντεπιτεθούν κατά των χωρών που τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας, και ενδεχομένως στον αυξανόμενο κατάλογο των τραπεζών και των επιχειρήσεων που αποσύρονται από τη χώρα.

Ο Elon Musk έγραψε στο Twitter στις 4 Μαρτίου ότι η απόφαση να ανακατευθύνει τους δορυφόρους Starlink και να παραδώσει internet terminals στην Ουκρανία σήμαινε ότι «η πιθανότητα να στοχοποιηθεί είναι υψηλή».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αμοιβαία αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν «παγκόσμιο κυβερνοπόλεμο» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Πηγή πληροφοριών: cnbc.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS