ΑρχικήsecurityAI scam calls: Πώς να προστατευτείτε

AI scam calls: Πώς να προστατευτείτε

Τα scam calls (κλήσεις απάτες) που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αποκρύψουν τις πραγματικές φωνές των απατεώνων ή για να μιμηθούν φωνές ατόμων που ίσως γνωρίζετε, χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ για την εξαπάτηση ανυποψίαστων ανθρώπων. Αυτές οι κλήσεις χρησιμοποιούν αυτό που είναι γνωστό ως Generative AI, το οποίο αναφέρεται σε συστήματα ικανά να δημιουργούν ηχητικά κλιπ (μεταξύ άλλων), με βάση τις οδηγίες ενός χρήστη.

AI scam calls

Πώς λειτουργούν τα AI scam calls;

Τα AI scam calls αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία εξατομικευμένων προφορικών μηνυμάτων που απευθύνονται σε άτομα με σκοπό την απάτη. Αυτά τα μηνύματα μπορεί να φαίνονται ότι προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, όπως τράπεζες ή κυβερνητικούς οργανισμούς, και συχνά ζητούν προσωπικές πληροφορίες ή χρηματικές συναλλαγές.

Τα συστήματα AI είναι ικανά να μιμούνται την ανθρώπινη φωνή και να δημιουργούν πειστικές συνομιλίες. Με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής και φυσικής επεξεργασίας γλώσσας, τα συστήματα AI μπορούν να ανταποκριθούν σε ερωτήσεις και να προσαρμοστούν στην κατάσταση της συνομιλίας.

Επιπλέον, οι κλήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές όπως το spoofing, που επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αλλάξουν τον αριθμό που εμφανίζεται στον παραλήπτη της κλήσης.

Δείτε επίσης: Πώς να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τις διαδικτυακές απάτες

Αυτές οι κλήσεις μπορούν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί είναι σε θέση να διεξάγουν μαζικές εκστρατείες, προσπαθώντας να επιτύχουν τον μέγιστο αριθμό θυμάτων. Με την αυτοματοποίηση, οι επιθέσεις αυτές μπορούν να γίνουν πολύ πιο συχνές και δύσκολες στην αντιμετώπιση.

Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές AI scam calls;

Μία από τις πιο συχνές μορφές των AI scam calls είναι οι κλήσεις σχετικά με την υποτιθέμενη πώληση ενός ελκυστικού προϊόντος ή υπηρεσίας. Σε αυτές τις κλήσεις, ένα AI σύστημα προσπαθεί να εξαπατήσει χρήστες για μια αγορά, χρησιμοποιώντας παραπλανητικές τακτικές.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες χρησιμοποιούν AI και παριστάνουν μια επίσημη οργάνωση, όπως μια τράπεζα ή έναν φορέα κυβερνητικών υπηρεσιών, και προσπαθούν να εκμαιεύσουν προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες.

Πολλά scam calls χρησιμοποιούν AI για να δημιουργήσουν κλήσεις ‘spoofing’, όπου ο αριθμός τηλεφώνου που εμφανίζεται στον αποδέκτη είναι παραπλανητικός, κάνοντας την κλήση να φαίνεται ότι προέρχεται από μια γνωστή ή έμπιστη πηγή.

Τέλος, οι κλήσεις ‘vishing‘ είναι μια άλλη μορφή AI scam calls, όπου το AI χρησιμοποιείται για να παραπλανήσει τον αποδέκτη να πιστέψει ότι μιλάει με έναν πραγματικό άνθρωπο και να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες.

Δείτε επίσης: Απατεώνες κάνουν κλωνοποίηση φωνής γνωστού ατόμου του θύματος για να αποσπάσουν χρήματα

AI κλήσεις απάτες

Πώς μπορούν τα άτομα να αναγνωρίσουν τα AI scam calls;

Τα AI scam calls συχνά ξεκινούν με μια στιγμιαία σιωπή ή μια καθυστέρηση, καθώς το σύστημα προσπαθεί να ενεργοποιήσει την απάντηση. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι ότι η κλήση προέρχεται από AI.

Έπειτα, οι κλήσεις AI συχνά χρησιμοποιούν γενικευμένες φράσεις και δεν μπορούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή να συμμετάσχουν σε πολύπλοκες συζητήσεις. Αν η απάντηση φαίνεται προκαθορισμένη ή ασαφής, είναι πιθανόν να πρόκειται για μια κλήση – απάτη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα AI scam calls προσπαθούν να πιέσουν τα άτομα να δώσουν προσωπικές πληροφορίες ή να κάνουν κάποια δράση αμέσως. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο red flag.

Τέλος, οι κλήσεις AI μπορεί να έχουν περίεργη προφορά και να φαίνεται σαν να μιλά ρομπότ. Αν η φωνή φαίνεται υπερβολικά ρομποτική, αυτό μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι ότι η κλήση είναι απάτη.

Δείτε επίσης: Instagram: Οι 8 πιο συνηθισμένες απάτες και τρόποι προστασίας

Ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για την προστασία από AI scam calls;

  • Η πρώτη και πιο σημαντική πρακτική είναι η εκπαίδευση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς λειτουργούν αυτές οι κλήσεις AI, τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες και πώς μπορείτε να τις αναγνωρίσετε.
  • Αποφύγετε να δώσετε προσωπικές πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, εκτός και αν είστε απόλυτα βέβαιοι για την ταυτότητα του καλούντος. Οι απάτες AI συχνά χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού ή εκβιασμού για να σας πιέσουν να δώσετε πληροφορίες.
  • Χρησιμοποιήστε εφαρμογές ή υπηρεσίες φιλτραρίσματος κλήσεων που μπορούν να αναγνωρίσουν και να μπλοκάρουν αυτόματα τις κλήσεις – απάτες. Πολλοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.
  • Αν δεν αναγνωρίζετε έναν αριθμό, μην απαντάτε. Αν είναι κάτι σημαντικό, θα αφήσουν μήνυμα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την επαφή με τις απάτες AI.
  • Αναφέρετε τις κακόβουλες κλήσεις στον πάροχο τηλεπικοινωνιών σας ή στις αρμόδιες αρχές. Η αναφορά των απατών μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια εναντίον τους.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS