Ρώσοι hackers στόχευσαν κυβερνητικά sites του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων του προέδρου και του πρωθυπουργού. Επρόκειτο για επιθέσεις DDoS και αποτελούν αντίποινα για την υποστήριξη του Κοσόβου στην Ουκρανία.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν προσωρινή διακοπή λειτουργίας των sites, ωστόσο, η κυβερνητική Υπηρεσία Information Society Agency επανέφερε τους ιστότοπους. Οι επιθέσεις στα κυβερνητικά sites του Κοσόβου είναι μέρος ενός υβριδικού πολέμου με στόχο την αποσταθεροποίηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και των θεσμών πρόνοιας της χώρας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Albin Kurti.
Δείτε επίσης: Πολωνία: Οι Ρώσοι hackers APT28 στοχεύουν κυβερνητικά δίκτυα
“Ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους φορείς ότι ορισμένες κυβερνητικές ιστοσελίδες έχουν γίνει στόχος επιθέσεων DDoS. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι ιστοσελίδες δεν λειτουργούσαν“, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Balkan Insight. “Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από Ρώσους hackers σε αντίποινα για την υποστήριξή μας στην Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό“.
James Webb: Ανακάλυψε μία από τις αρχαιότερες σουπερνόβα
GDPR: Πώς TikTok, Shein & Temu παίζουν με το απόρρητο μας;
Σεληνιακή Απόκρυψη: Το φεγγάρι κρύβει τον Κρόνο
Η Ρωσία και οι φιλορωσικές ομάδες έχουν στοχοποιήσει στο παρελθόν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν, επίσης, εκφράσει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν, πρόσφατα, τις επιχειρήσεις κατασκοπείας των Ρώσων hackers APT28 εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.
Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση καταδίκασε, επίσης, την ομάδα APT28 για τη στόχευση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.
Δείτε επίσης: Οι Ρώσοι hackers Sandworm χρησιμοποιούν το νέο backdoor Kapeka
Τον Μάρτιο του 2024, η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Μολδαβίας προειδοποίησε για υβριδικές επιθέσεις από τη Ρωσία πριν από τις επερχόμενες εκλογές. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι φιλορωσικοί παράγοντες απειλών έπληξαν τη Μολδαβία λόγω της υποστήριξής της στο Κίεβο.
Επίσης, η ομάδα Killnet πραγματοποίησε πολλαπλές επιθέσεις DDoS εναντίον κυβερνήσεων που υποστήριξαν δημόσια την Ουκρανία (π.χ. Μολδαβία, Ιταλία, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Λιθουανία, Νορβηγία και τη Λετονία).
Τον Οκτώβριο του 2023, η Γαλλική Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων ANSSI προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι hackers APT28 στόχευαν πολλούς γαλλικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών φορέων, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Δείτε επίσης: Microsoft: Οι Ρώσοι hackers Midnight Blizzard έκλεψαν source code και άλλα στοιχεία
Οι επιθέσεις από τους Ρώσους hakcers καταδεικνύουν την ανάγκη για την ενίσχυση των μέτρων κυβερνοασφάλειας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενημέρωση των λογισμικών ασφαλείας, την εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων και την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Επίσης, η διεθνής συνεργασία είναι κρίσιμη. Οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία μπορούν να συνεργαστούν με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την ανταλλαγή πληροφοριών και την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων.
Η εφαρμογή νομοθεσίας και κανονισμών που απαγορεύουν και τιμωρούν τις κυβερνοεπιθέσεις είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα.
Τέλος, η ενίσχυση της εθνικής υποδομής πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ασφαλέστερων δικτύων και συστημάτων, την εφαρμογή τεχνολογιών προστασίας δεδομένων και την ενίσχυση των δυνατοτήτων αντίδρασης σε περιπτώσεις επιθέσεων.
Πηγή: securityaffairs.com