ΑρχικήinetΟι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας αντιμετωπίζουν τεράστιο άγχος

Οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας αντιμετωπίζουν τεράστιο άγχος

Οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας αντιμετωπίζουν τεράστιο άγχος!

Οι ερευνητές ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για «αυξανόμενα και μη βιώσιμα επίπεδα άγχους» στο εργατικό δυναμικό της κυβερνοασφάλειας που προκύπτει από επίμονες απειλές ransomware και looming, μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, που ωθούν τους επαγγελματίες ασφαλείας στο να εγκαταλείψουν εντελώς τον κλάδο.

κυβερνοασφάλειας άγχος

Μια έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Deep Instinct διαπίστωσε ότι το 46% των επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ανώτερων και στελεχών έχουν σκεφτεί να εγκαταλείψουν τον κλάδο λόγω άγχους.

Αυτό οφείλεται σε μια «αδυσώπητη απειλή από ransomware», ανακάλυψαν οι ερευνητές, καθώς και σε επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού σε κλίμακα παρόμοια με το hack της SolarWinds το 2020 και το περιστατικό ransomware Kaseya του 2021 που είχαν εκτεταμένες και μακροχρόνιες συνέπειες.

Το βάρος της αποτροπής τέτοιων επιθέσεων βαραίνει σε μεγάλο βαθμό αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της ασφάλειας των δικτύων και των ευρύτερων οργανωτικών συστημάτων, διαπίστωσε η Deep Instinct. Το 90% των επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αγχώνεται για τον ρόλο τους, με ένα «σημαντικό ποσοστό» επαγγελματιών να παραδέχεται ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά τους.

Όσοι βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις είναι πιθανό να αισθάνονται πιο έντονες τις πιέσεις του κλάδου, διαπίστωσε η έκθεση: ένα στα τρία στελέχη της C-Suite – συμπεριλαμβανομένων των CISO, CTOs, ITOs και Διευθυντών Στρατηγικής Πληροφορικής – δήλωσε ότι έχει «υψηλό άγχος».

Η εξάντληση και η κόπωση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της μετάβασης στην απομακρυσμένη εργασία, η οποία έχει καταστήσει την ασφάλεια δικτύου πιο προκλητική για τους οργανισμούς.

Η μειωμένη επίβλεψη που έχουν οι ομάδες κυβερνοασφάλειας σε συσκευές σε απομακρυσμένη ρύθμιση καθιστά πιο δύσκολη τη διασφάλιση της τήρησης πρακτικών ασφάλειας πληροφορικής, πολλές ομάδες IT εξακολουθούν να μην είναι επαρκώς εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζει η απομακρυσμένη εργασία.

Αυτή η ευθύνη ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους CISO και σε άλλους ηγέτες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο: το 52% των επαγγελματιών C-suite που ερωτήθηκαν από το Deep Instinct είπε ότι η διασφάλιση της ασφάλειας ενός απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού ήταν η μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας τους.

«Τα ανώτερα στελέχη της κυβερνοασφάλειας αναγνωρίζουν ότι τα επίπεδα άγχους τους επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια των εταιρειών», προστίθεται στην έκθεση.

«Το άγχος που βλέπουμε στη βιομηχανία του κυβερνοχώρου φαίνεται να επιταχύνει την έξοδο των ταλαντούχων ανθρώπων από τον κλάδο: μια ιδιαίτερη πρόκληση όταν πολλές άμυνες και διαδικασίες μετριασμού της κυβερνοασφάλειας εξαρτώνται από τον άνθρωπο και απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και παρέμβαση».

Οι ερευνητές εντόπισαν μια «ευρεία υιοθέτηση εντελώς αντιπαραγωγικών μέτρων» για την ανακούφιση των στρεσογόνων παραγόντων, όπως η απενεργοποίηση των «συντριπτικών» ειδοποιήσεων.

Η έλλειψη εργαλείων για την ορθή εκτέλεση του ρόλου τους και οι ελλείψεις προσωπικού αναφέρθηκαν ως σημαντικές προκλήσεις από το 40% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS