ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΑστεροειδής Kamo'oalewa: Μάλλον είναι ένα αρχαίο θραύσμα της Σελήνης

Αστεροειδής Kamo’oalewa: Μάλλον είναι ένα αρχαίο θραύσμα της Σελήνης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα δημοσίευσαν μια νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι ένας αστεροειδής κοντά στη Γη που ονομάζεται Kamo’oalewa μπορεί να είναι ένα κομμάτι φεγγαριού. Ο αστεροειδής είναι ένας οιονεί δορυφόρος, ο οποίος είναι μια ομάδα αστεροειδών κοντά στη Γη που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο κοντά στη Γη. Οι ερευνητές γνωρίζουν πολύ λίγα για αυτήν την κατηγορία αντικειμένων συνολικά, επειδή είναι πολύ αμυδρά και δύσκολο να παρατηρηθούν.

Δείτε επίσης: NASA: Αναβάλλει για το 2025 την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη

Kamo'oalewa

Δείτε επίσης: Απορρίφθηκε η αγωγή της Blue Origin κατά της NASA σχετικά με την αποστολή στη Σελήνη

Οι αστρονόμοι που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο PanSTAARS το 2016 ανακάλυψαν το Kamo’oalewa και επέλεξαν το όνομά του. Το όνομα προέρχεται από ένα άσμα δημιουργίας της Χαβάης και υποδηλώνει απογόνους που ταξιδεύουν μόνοι. Ο Kamo’oalewa δεν είναι ένας μεγάλος αστεροειδής αφού έχει διάμετρο μεταξύ 150 και 190 ποδιών. Στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του, είναι περίπου 9 εκατομμύρια μίλια μακριά από τον πλανήτη μας.

Η τροχιακή διαδρομή που ακολουθεί ο Kamo’oalewa γύρω από τον ήλιο τον εμποδίζει να παρατηρηθεί οποιαδήποτε στιγμή εκτός από μερικές εβδομάδες κάθε Απρίλιο. Το μικρό ανάστημα του αστεροειδούς τον καθιστά μη παρατηρήσιμο από τα περισσότερα τηλεσκόπια. Αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα χρησιμοποίησαν το Μεγάλο Διόφθαλμο Τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο όρος Graham στην Arizona. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από το τηλεσκόπιο, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι το μοτίβο του ανακλώμενου φωτός, που ονομάζεται φάσμα, που προέρχεται από τον Kamo’oalewa ταιριάζει με τους σεληνιακούς βράχους που ανακτήθηκαν κατά την εποχή Apollo.

Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι ο αστεροειδής είναι στην πραγματικότητα ένα κομμάτι του φεγγαριού. Προς το παρόν, είναι άγνωστο πώς ακριβώς μπορεί να χωρίστηκε το θραύσμα της σελήνης. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί αστεροειδείς που προήλθαν από το φεγγάρι. Κατά τη διάρκεια του project, οι ερευνητές ερεύνησαν κάθε άλλο διαθέσιμο φάσμα αστεροειδών κοντά στη γη και δεν βρήκαν άλλες αντιστοιχίες.

Δείτε επίσης: Blue Origin vs NASA: Στα δικαστήρια η διαμάχη για αποστολή στη Σελήνη

Τον Απρίλιο του 2021, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επακόλουθες παρατηρήσεις αφού το τηλεσκόπιο είχε κλείσει τον Απρίλιο του 2020 λόγω της πανδημίας. Η ομάδα ανακάλυψε ότι η τροχιά που παίρνει ο αστεροειδής είναι μια άλλη ένδειξη ότι προήλθε από το φεγγάρι. Η τροχιά του μοιάζει πολύ με την τροχιά της γης, αλλά έχει μια αξιοσημείωτη κλίση. Η τροχιά του είναι και διαφορετική από αυτή άλλων αστεροειδών κοντά στη Γη.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Renu Malhotra λέει ότι είναι απίθανο ένας τυπικός αστεροειδής κοντά στη γη να κινηθεί μόνος του σε μια σχεδόν δορυφορική τροχιά παρόμοια με αυτή του Kamo’oalewa. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από τους επιστήμονες είναι ότι ο αστεροειδής δεν θα παραμείνει στην τρέχουσα τροχιά του για πολύ. Εκτιμάται ότι ο Kamo’oalewa έχει εισέλθει στην τροχιά στην οποία βρίσκεται τώρα πριν από περίπου 500 χρόνια και θα παραμείνει στην τροχιά για περίπου άλλα 300 χρόνια.

Πηγή πληροφοριών: slashgear.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS