Στις 23 Αυγούστου, η Ινδία σημείωσε μια τεράστια επιτυχία, αφού κατάφερε να προσεδαφίσει ένα διαστημόπλοιο στην επιφάνεια του φεγγαριού, στα πλαίσια της αποστολής Chandrayaan-3. Έτσι, έγινε το τέταρτο έθνος που κατάφερε να φτάσει στη Σελήνη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έγινε το πρώτο έθνος που έκανε προσεδάφιση στο νότιο πόλο του φεγγαριού (και μάλιστα μέτρησε τη θερμοκρασία του).
Η αποστολή Chandrayaan-3 αποτελείται από ένα lander με το όνομα Vikram και ένα ερευνητικό rover με το όνομα Pragyan. Από τη στιγμή της προσεδάφισης, το rover άρχισε να εξερευνά την επιφάνεια, αξιοποιώντας ενσωματωμένες κάμερες που στέλνουν εικόνες και βίντεο της περιοχής πίσω στη Γη.
Το Σάββατο, 26 Αυγούστου, επιστήμονες του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) παρουσίασαν ένα βίντεο στο X, με το Pragyan rover να περιφέρεται γύρω από το σημείο προσεδάφισης, το οποίο ονομάστηκε Shiv Shakti Point.
Δείτε επίσης: Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna 25 συνετρίβη στη Σελήνη
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Λίγο αργότερα, το ISRO ανέφερε ότι η αποστολή Chandrayaan-3 άρχισε να διεξάγει επιστημονικά πειράματα στην περιοχή.
Την Κυριακή, 27 Αυγούστου, υπήρξε άλλη μια ανακοίνωση στο X σχετικά με ένα από τα payloads της Chandrayaan-3 που ονομάζεται πείραμα ChaSTE ή Chandra’s Surface Thermophysical Experiment.
Ο σκοπός αυτού του πειράματος είναι η χρήση ενός αισθητήρα θερμοκρασίας καθώς και 10 μεμονωμένων αισθητήρων για τη μέτρηση των προφίλ θερμοκρασίας του εδάφους του σεληνιακού νότιου πόλου. Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν τη θερμική συμπεριφορά της επιφάνειας του φεγγαριού.
Μάλιστα, το ChaSTE έχει ήδη βρει κάποια πράγματα. Έχουν ανιχνευτεί διάφορες θερμοκρασίες της επιφάνειας του φεγγαριού σε διαφορετικά βάθη, και έχει δημιουργηθεί το “πρώτο τέτοιο προφίλ για τον σεληνιακό νότιο πόλο“.
Δείτε επίσης: Γιατί έχουν εξαφανιστεί τα σύννεφα του Ποσειδώνα;
Σύμφωνα με τον ινδικό διαστημικό οργανισμό, λεπτομερείς παρατηρήσεις σε αυτό το μέτωπο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και περιμένουμε και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.
Η επιτυχία της ινδικής αποστολής Chandrayaan-3 με την προσεδάφιση στη Σελήνη και την ανάπτυξη του Pragyan rover στο νότιο πόλο του φεγγαριού είναι πολύ σημαντική και αυτό γιατί υπάρχουν δυσκολίες στην περιοχή, όπως ένας μεγάλος κρατήρας με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπο το rover. Αν και όλοι θέλουν να φτάσουν στον σεληνιακό νότιο πόλο – επειδή πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχει νερό σε μορφή πάγου – η προσεδάφιση εκεί είναι δύσκολη επειδή η περιοχή είναι καλυμμένη με μεγάλους κρατήρες.
Μόλις περίπου 3 μέτρα από τη θέση του την Κυριακή, το rover εντόπισε έναν κρατήρα που φαινόταν να έχει πλάτος περίπου 4 μέτρα. “Το rover έλαβε εντολή να αλλάξει μονοπάτι“, ανάρτησε το ISRO στο X, “Τώρα κατευθύνεται με ασφάλεια σε ένα νέο μονοπάτι“.
Δείτε επίσης: Τρισεκατομμύρια πλανήτες στο γαλαξία μας κυκλοφορούν «ελεύθεροι»
Η αποστολή Chandrayaan-3 αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του φεγγαριού, ειδικά του νότιου πόλου, που είναι η περιοχή που έχει προτεραιότητα για την επόμενη διαστημική έρευνα. Με την περαιτέρω αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται από τα ερευνητικά εργαλεία της αποστολής, αναμένονται σημαντικές ανακαλύψεις που θα διευρύνουν την κατανόησή μας για τη σεληνιακή γεωλογία και θα μπορούσαν να φωτίσουν την προέλευση και την εξέλιξη του φεγγαριού.
Πηγή: www.space.com