ΑρχικήYoutubeΚλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2023 είναι μάλλον ο θερμότερος μήνας που...

Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2023 είναι μάλλον ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί

Κλιματική αλλαγή: Αυτός ο Ιούλιος (2023) αναμένεται να είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη – και πιθανώς ο πιο ζεστός Ιούλιος των τελευταίων περίπου 120.000 χρόνων – σύμφωνα με προκαταρκτικές αναλύσεις.

Απομένουν μόλις λίγες μέρες για το τέλος του μήνα και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), η Υπηρεσία Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (C3S) και το Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία, συνέλεξαν δεδομένα θερμοκρασίας για τον Ιούλιο του 2023 και προέβλεψαν τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ιούλιος αυτός θα είναι ο πιο ζεστός, με σημαντική διαφορά από τους προηγούμενους.

Τόσο ο WMO όσο και το C3S διαπίστωσαν ότι οι πρώτες τρεις εβδομάδες αυτού του μήνα ήταν η πιο καυτή περίοδος τριών εβδομάδων που έχει καταγραφεί. Η ανάλυση του Πανεπιστημίου της Λειψίας έδειξε ότι ο Ιούλιος του 2023 αναμένεται να είναι 0,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον προηγούμενο θερμότερο, που ήταν το 2019.

Δείτε επίσης: Αυτός ο εξωπλανήτης έχει αστραφτερά μεταλλικά σύννεφα

Ιούλιος 2023 θερμότερος μήνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφοροι κλιματικοί φορείς επεξεργάζονται ελαφρώς διαφορετικά τα παγκόσμια θερμοκρασιακά ρεκόρ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στην κατάταξη της θερμοκρασίας.

Αυτός ο Ιούλιος ακολουθεί τον θερμότερο Ιούνιο (2023) που έχει καταγραφεί στον πλανήτη.

Επειδή ο Ιούλιος είναι ο πιο θερμός μήνας του έτους γενικά, αυτό καθιστά τον Ιούλιο του 2023 τον πιο ζεστό μήνα από τότε τουλάχιστον που υπάρχουν αρχεία. Έρευνες βασισμένες σε προϊστορικά ιζήματα, πάγους και άλλα παλαιοκλιματικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι αυτές οι θερμοκρασίες είναι πιθανώς οι υψηλότερες σε 120.000 χρόνια.

Δείτε επίσης: Ο άξονας της Γης μετατοπίζεται λόγω υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων

Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν πολλά κύματα καύσωνα σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, το Μεξικό, την Κίνα και τις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Τα αρχεία συνδέονται κυρίως με τη συνολική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας από την υπερβολική θερμότητα που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την ομάδα World Weather Attribution διαπίστωσε ότι τα κύματα καύσωνα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ήταν “πρακτικά αδύνατα”, χωρίς την κλιματική αλλαγή.

κλιματική αλλαγή
Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2023 είναι μάλλον ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί

Επιπλέον, υπάρχει και το El Niño, ένα φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά το παγκόσμιο κλίμα. Αυτό σε συνδυασμό με την ευρύτερη κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα να δούμε θερμοκρασίες ρεκόρ και τους επόμενους μήνες έτους, σύμφωνα με ειδικούς. Η χρονιά στο σύνολό της θα καταταγεί σίγουρα μεταξύ των πιο καυτών που έχουν καταγραφεί. Μέχρι τον Ιούνιο, ήταν η τρίτη θερμότερη χρονιά μέχρι σήμερα (πίσω από το 2016 και το 2020).

Μια ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας και μια άλλη από το WMO και το C3S έδειξαν ότι ο Ιούλιος του 2023 ήταν περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τα όρια υπερθέρμανσης που έχουν συμφωνήσει να επιδιώξουν οι χώρες βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος έχει περάσει μόνιμα αυτό το σημείο. Συνολικά ο πλανήτης έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, αλλά τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν δεν υπάρξουν άμεσες και σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Δείτε επίσης: Αρχαίο ανθρώπινο είδος είναι το παλιότερο που έζησε στη Γη

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο (2023) είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του μέλλοντος”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO, στο δελτίο τύπου του WMO-C3S. “Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιβάλλεται“.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, η υπερβολική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και η αλλαγή των κλιματικών μοτίβων επηρεάζουν δραματικά την ισορροπία του πλανήτη. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολλαπλές και αφορούν την ανθρώπινη υγεία, την αγροτική παραγωγή, τις υδάτινες πηγές, την κτηνοτροφία και την παγκόσμια βιοποικιλότητα. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι συντονισμένες, σφαιρικές και να περιλαμβάνουν όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Πηγή: www.scientificamerican.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS