ΑρχικήyoutubeΟ άξονας της Γης μετατοπίζεται λόγω υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων

Ο άξονας της Γης μετατοπίζεται λόγω υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων

Μια πρόσφατη έρευνα ανέδειξε ότι η χρήση μεγάλων ποσοτήτων υπόγειων υδάτων από τους ανθρώπους έχει σοβαρές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μετατοπίζει τον άξονα της Γης!

άξονας της Γης

Κάτω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται πάνω από χίλιες φορές περισσότερο νερό από όλα τα ποτάμια και τις λίμνες στον κόσμο. Αυτά τα υπόγεια ύδατα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλο το γλυκό νερό στον πλανήτη.

Δείτε επίσης: Αρχαίο ανθρώπινο είδος είναι το παλιότερο που έζησε στη Γη

Σε πολλές περιοχές του κόσμου ωστόσο, τα υπόγεια ύδατα εξαντλούνται γρηγορότερα από ό,τι αναπληρώνονται. Μια πρόσφατη έρευνα ανέδειξε ότι η χρήση μεγάλων ποσοτήτων υπόγειων υδάτων από τους ανθρώπους έχει σοβαρές συνέπειες. Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο μία από αυτές. Στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μετατοπίζει τον ίδιο τον άξονα της Γης!

Ο περιστροφικός άξονας της Γης, μετακινείται κάθε χρόνο κατά περίπου μερικά μέτρα. Αυτή είναι μια φυσιολογική αλλαγή που συμβαίνει στον πλανήτη μας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στην αξονική ταλάντωση, όπως η τήξη του χιονιού και του πάγου στο βόρειο ημισφαίριο κάθε άνοιξη. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την κατανομή της υδάτινης μάζας στη Γη.

Η εξόρυξη υπόγειων υδάτων αναδιανέμει επίσης τον όγκο του νερού. Τα υπόγεια ύδατα υπάρχουν φυσικά κάτω από τις ηπείρους, αλλά περίπου το 80% τους φτάνει στον ωκεανό μέσω ποταμών, μετά την εξόρυξη. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλη ποσότητα νερού μεταφέρεται από τις ηπείρους στους ωκεανούς του πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters τον Ιούνιο, η εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων υπογείων υδάτων προκάλεσε μετατόπιση του περιστροφικού πόλου της Γης κατά 64,16 μοίρες προς τα ανατολικά και 4,36 εκατοστά ετησίως από το 1993 έως το 2010.

Συγκριτιά αξίζει να αναφερθεί ότι μια άλλη έρευνα έδειξε πως η τήξη των παγετώνων επιταχύνεται και προκαλεί πολική μετατόπιση κατά 26 μοίρες ανατολικά περίπου σε 3,28 χιλιοστά του δευτερολέπτου ετησίως από τη δεκαετία του 1990.

Δείτε ακόμα: Μελέτη προβλέπει ότι η Γη είναι ασφαλής από αστεροειδείς για 1.000 χρόνια

Δεδομένου ότι ο περιστροφικός πόλος της Γης μετατοπίζεται περιοδικά κατά αρκετά μέτρα το χρόνο, αυτή η συμβολή μερικών εκατοστών από την εξάντληση των υπόγειων υδάτων είναι σχετικά μικρή, είπε ένας από τους ερευνητές.

υπόγειων υδάτων

Αυτό που βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη σχετικά με την μετατόπιση του πόλου είναι αμελητέο σε σύγκριση με τις ταλαντώσεις πολλών μέτρων. Επομένως, σε αυτό το σημείο, δεν θα ανησυχούσαμε για αυτό“, δήλωσε ο Ki-Weon Seo, γεωφυσικός και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Εκπαίδευσης στην Επιστήμη της Γης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Πρόσθεσε ότι ο περιστροφικός πόλος επιστρέφει στην προηγούμενη θέση του τις περισσότερες φορές.

Το ανησυχητικό ωστόσο, είναι η συμβολή των υπόγειων υδάτων στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το 40% της παγκόσμιας άρδευσης προέρχεται από υπόγεια ύδατα και σχεδόν το μισό από το πόσιμο νερό προέρχεται επίσης από αυτά. Η μη βιώσιμη εξόρυξη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα υδάτινα οικοσυστήματα, να προκαλέσει έλλειψη νερού και να οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η εξάντληση των υπογείων υδάτων συνεισφέρει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καθώς το νερό που αφαιρείται από τους υπόγειους πόρους της Γης μεταφέρεται στους ωκεανούς. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η εξάντληση των υπογείων υδάτων προκάλεσε μια άνοδο 6,24 χιλιοστών στην παγκόσμια στάθμη της θάλασσας μεταξύ του 1993 και του 2010. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς κάθε φορά που η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ένα χιλιοστό, η ακτογραμμή μειώνεται κατά περίπου 1,5 μέτρο.

Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι η υπερβολική άντληση των υπόγειων υδάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ροή του νερού στα φυσικά ρέματα. Τα ρέματα τροφοδοτούνται φυσικά από τα υπόγεια ύδατα. Ωστόσο, η ανθρώπινη εξόρυξη μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να διακόψει τη ροή του ρέματος εντελώς όταν τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων πέφτουν. Με τη σειρά του, αυτό απειλεί τα πολλά οικοσυστήματα που βασίζονται στην ροή του νερού, τόσο μέσα όσο και γύρω απ’ τα ρέματα.

Δείτε επίσης: Έχει η Γη και δεύτερο φεγγάρι που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα;

Εάν δεν βελτιώσουμε τη διαχείριση τους, από το 42% έως το 79% των λεκανών απορροής που εξαρτώνται από υπόγεια ύδατα μπορεί να μην διατηρήσουν υγιή οικοσυστήματα έως το 2050.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnewsgr.kinsta.cloud
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS