ΑρχικήsecurityΗΠΑ: 33χρονος άνδρας κατηγορείται για τη διαχείριση του darknet drug market Monopoly

ΗΠΑ: 33χρονος άνδρας κατηγορείται για τη διαχείριση του darknet drug market Monopoly

Ένας άνδρας κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για τη διαχείριση της “μονοπωλιακής” αγοράς drug market Monopoly στο darknet.

Ένας 33χρονος άνδρας από τη Σερβία εκδόθηκε από την Αυστρία στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη διαχείριση μιας εγκληματικής αγοράς ναρκωτικών στο darknet με την ονομασία “Monopoly Market”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο ύποπτος Milomir Desnica κατηγορείται ότι διευκόλυνε παράνομες συναλλαγές ναρκωτικών αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της ιστοσελίδας του.

Ο ύποπτος συνελήφθη στην Αυστρία τον Νοέμβριο του 2022 και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις 26 Ιουλίου 2022, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακοινώνει τις κατηγορίες την περασμένη Παρασκευή.

Ο Desnica αντιμετωπίζει τώρα μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη διανομή και κατοχή μεθαμφεταμίνης και μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Δείτε επίσης: Επιθέσεις ransomware: Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν τα λύτρα

Monopoly Market

Το Monopoly Market ήταν μια αγορά του Dark Web που ξεκίνησε το 2019 για την πώληση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων οπιοειδών, ψυχεδελικών, διεγερτικών και συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) αναφέρει ότι ο Desnica επαλήθευσε προσωπικά κάθε εγγεγραμμένο πωλητή για να βεβαιωθεί ότι κατείχε τις παράνομες ουσίες που ισχυριζόταν ότι πωλούσε, ζητώντας τους μάλιστα να προσκομίσουν φωτογραφικά αποδεικτικά στοιχεία του αποθέματός τους.

Η ομάδα Hi-Tech Opioid Task Force του FBI έδωσε αρκετές παραγγελίες στο Monopoly Market, συνολικής ποσότητας 100 γραμμαρίων μεθαμφεταμίνης, αποδεικνύοντας έτσι την εγκυρότητα των προϊόντων που πωλούνταν στον ιστότοπο.

Ο Desnica φέρεται να χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022 για να αποκρύψει τα ίχνη, να ξεπλύνει τα έσοδα από το έγκλημά του και στη συνέχεια να πουλήσει cryptocurrency σε Σέρβους P2P traders έναντι χρημάτων fiat.

Δείτε επίσης: Anatsa banking trojan: Στοχεύει χρήστες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι ερευνητές των ΗΠΑ, με τη βοήθεια αστυνομικών δυνάμεων στον κυβερνοχώρο στη Γερμανία και τη Φινλανδία, κατέσχεσαν τον hosting server της Monopoly Market.

«Μέσω της ανάλυσης του κατασχεθέντος διακομιστή, οι αρχές επιβολής του νόμου εντόπισαν αρχεία για τις πωλήσεις ναρκωτικών που διευκολύνονται από τη Monopoly, οικονομικά αρχεία που τεκμηριώνουν πληρωμές κρυπτονομισμάτων στο Monopoly, ένα διαδικτυακό φόρουμ που σχετίζεται με το Monopoly, επικοινωνίες από τον χειριστή της Monopoly με πωλητές, τιμολόγια πληρωμής προμηθειών και πολλά άλλα» εξηγεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Monopoly

Τον Μάιο του 2023, μια διεθνής επιχείρηση επιβολής του νόμου με την κωδική ονομασία “SpecTor” συνέλαβε 288 πωλητές της αγοράς Monopoly και κατέσχεσε 50,8 εκατομμύρια ευρώ (55,9 εκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά και κρυπτονόμισμα.

Οι συλλήψεις αυτές κατέστησαν δυνατές με την ανάλυση δεδομένων που ανακτήθηκαν από τον server της Monopoly, αποκαλύπτοντας αγοραστές και πωλητές που δραστηριοποιούνταν στην πλατφόρμα.

«Μέσω εκτενούς ανάλυσης αυτών των αρχείων, ο Desnica αναγνωρίστηκε ως ο χειριστής της Monopoly», αναφέρεται στην ανακοίνωση του DOJ.

Δείτε επίσης: Η κυβερνοεπίθεση στην Suncor Energy επηρεάζει τα πρατήρια καυσίμων Petro-Canada

Τώρα, ο Desnica αντιμετωπίζει την προοπτική ισόβιας κάθειρξης, τη μέγιστη ποινή για διανομή μεθαμφεταμίνης, ενώ η κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος έχει μέγιστη ποινή 20 ετών.

Σε περίπτωση καταδίκης, ο Desnica θα πρέπει επίσης να παραδώσει κάθε περιουσιακό στοιχείο που συνδέεται με την εγκληματική του δραστηριότητα και το οποίο προέρχεται ή αποκτήθηκε άμεσα ή έμμεσα από τις πωλήσεις ναρκωτικών μέσω του darknet.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS