ΑρχικήyoutubeΜελέτη προβλέπει ότι η Γη είναι ασφαλής από αστεροειδείς για 1.000 χρόνια

Μελέτη προβλέπει ότι η Γη είναι ασφαλής από αστεροειδείς για 1.000 χρόνια

Η έρευνα που διεξήχθη για την τροχιά γνωστών αστεροειδών έδειξε ότι η Γη είναι ασφαλής από τυχόν συγκρούσεις για τουλάχιστον 1.000 χρόνια.

Δείτε επίσης: Δύο αστεροειδείς θα περάσουν πολύ κοντά στη Γη τις επόμενες ώρες

αστεροειδείς

Η NASA και άλλα παρατηρητήρια παρακολουθούν τις τροχιές των αστεροειδών στο ηλιακό σύστημα, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται κοντά στη Γη (NEO) και είναι μεγαλύτεροι από 140 μέτρα, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφή αν συγκρουστούν με τον πλανήτη μας. Οι αστροφυσικοί μπορούν να προβλέψουν τις μελλοντικές τροχιές αντικειμένων παρατηρώντας τις τροχιές τους και να διαπιστώσουν εάν αυτά θα έρθουν στο δικό μας τμήμα του Ηλιακού Συστήματος.

Μέχρι τώρα, οι αστρονόμοι μπορούσαν να προβλέψουν τις τροχιές γνωστών αντικειμένων για τα επόμενα 100 χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τη NASA, για τα επόμενα 100 χρόνια δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να χτυπήσει τη Γη κάποιος γνωστός αστεροειδής μεγαλύτερος από 140 μέτρα. Ωστόσο μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Oscar Fuentes-Muñoz από το Πανεπιστήμιο του Colorado Boulder, κατάφερε να προβλέψει τα μονοπάτια των μεγαλύτερων αστεροειδών για τα επόμενα 1.000 χρόνια!

Δείτε ακόμα: Η Κίνα ετοιμάζει σχέδιο για να σώσει τη Γη από τους αστεροειδείς

Η αξιολόγηση του κινδύνου πρόσκρουσης σε μεγαλύτερες χρονικές κλίμακες είναι μια πρόκληση, δεδομένου ότι οι τροχιακές αβεβαιότητες αυξάνονται. Για να ξεπεράσουμε αυτόν τον περιορισμό, αναλύουμε την εξέλιξη της Ελάχιστης Απόστασης Διασταύρωσης Τροχιάς (MOID), η οποία οριοθετεί τις πλησιέστερες δυνατές συναντήσεις μεταξύ ενός αστεροειδούς και της Γης“, εξηγεί η ομάδα στο έγγραφό της. Οι επιστήμονες της ομάδας προτείνουν μια μέθοδο για την εκτίμηση της πιθανότητας μιας σύγκρουσης με τη Γη που βασίζεται στη μέχρι τώρα πορεία αυτών των ουράνιων σωμάτων.

Γη

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, η ομάδα κατάφερε να εξαιρέσει την πλειονότητα των NEO από τον κίνδυνο της σύγκρουσης με τον πλανήτη μας για τα επόμενα χίλια χρόνια, ενώ μπορούσε επίσης να υπολογίσει την πιθανότητα να συμβεί κάτι ανάλογο με την εποχή των δεινοσαύρων. Η ομάδα αναφέρει ότι η πιθανότητα να συγκρουστεί ένα αντικείμενο με τη Γη, πριν το έτος 3000 είναι αρκετά χαμηλή. Το πιο πιθανό αντικείμενο που θα μπορούσε να χτυπήσει και να καταστρέψει τον πλανήτη μας, το 7482 (1994 PC1), έχει μόλις 0,00151% πιθανότητα να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μικρότερη από την τροχιά της Σελήνης.

Αν και πιστεύουμε ότι έχουμε βρει το 95% των αντικειμένων που είναι μεγαλύτερα από 1 χιλιόμετρο (0,62 μίλια), δεν έχουμε βρει όλα τα αντικείμενα ακόμη. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα να κινούνται κάποια από αυτά σε κατεύθυνση προς εμάς. Οι μεγάλες συκρούσεις αστεροειδών στη Γη δεν συμβαίνουν συχνά, αλλά δεν είναι τόσο σπάνιες όπως πίστευαν παλαιότερα. Αυτό γίνεται κατανοητό από τη μελέτη κρατήρων πρόσκρουσης σε όλο τον κόσμο. Παρόλ’ αυτά, η NASA προετοιμάστηκε για την περίπτωση αυτή. Πέρυσι, κατάφερε να αποκατευθύνει έναν αστεροειδή χτυπώντας τον με έναν ανιχνευτή.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής σε τροχιά γύρω από τη Γη ίσως είναι κομμάτι της Σελήνης

Η ομάδα ελπίζει ότι η προσέγγισή της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση επικίνδυνων αντικειμένων και για τη λήψη μέτρων προστασίας σε περίπτωση κοντινών προσεγγίσεων. Η εργασία, η οποία έγινε αποδεκτή για δημοσίευση στο The Astronomical Journal, είναι διαθέσιμη στον διακομιστή προεκτύπωσης arXiv.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS