ΑρχικήyoutubeΗ Κίνα ετοιμάζει σχέδιο για να σώσει τη Γη από τους αστεροειδείς

Η Κίνα ετοιμάζει σχέδιο για να σώσει τη Γη από τους αστεροειδείς

Ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας, Wu Yanhua, δήλωσε την Κυριακή ότι η Κίνα ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο για σώσει τη Γη από αστεροειδείς που κατευθύνονται προς αυτή απειλητικά.

Προς το παρόν, δεν είναι διαθέσιμες όλες οι λεπτομέρειες γι’ αυτό το project αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Κίνα (Εθνική Διαστημική Διοίκηση) εργάζεται σε ένα επίγειο και διαστημικό σύστημα που θα μπορούσε να παρατηρεί τους αστεροειδείς και να προειδοποιεί έγκαιρα σε περίπτωση που κρίνει ότι ένας αστεροειδής θα μπορούσε να προσκρούσει και να απειλήσει τη Γη. Επιπλέον, οι Κινέζοι ειδικοί σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια μέθοδο για να αποτρέψουν αυτές τις πιθανές προσκρούσεις. Ο Υπουργός Άμυνας είπε συγκεκριμένα ότι θα “πραγματοποιήσουν οι ίδιοι μια σύγκρουσηγια να βγάζουν έναν απειλητικό αστεροειδή από την τροχιά του, ώστε να μην καταλήξει στη Γη.

Δείτε επίσης: Η NASA έστειλε το ολόγραμμα ενός γιατρού στο διαστημικό σταθμό ISS

Κίνα αστεροειδείς Γη

Προς το παρόν, το μόνο project που στοχεύει σε κάτι αντίστοιχο είναι η Αποστολή Double Asteroid Redirection Test (DART), μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τη NASA και το Πανεπιστήμιο John Hopkins. Η αποστολή DART έχει εκτοξεύσει έναν ειδικά σχεδιασμένο πύραυλο για να αλλάξει την πορεία ενός αστεροειδούς. Στόχος είναι να χτυπήσει ο πύραυλος τον αστεροειδή με αρκετή ταχύτητα ώστε να αλλάξει την κατεύθυνσή του.

Κίνδυνος….. αστρονομικών διαστάσεων

Οι προσκρούσεις αστεροειδών στη Γη είναι μια από τις χειρότερες πιθανές φυσικές καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν. Η ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πρόσκρουση αστεροειδούς ποικίλλει με βάση το μέγεθος και άλλα στοιχεία. Η NASA θεωρεί ότι οι αστεροειδείς διαμέτρου 140 μέτρων ή μεγαλύτερης θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον πλανήτη μας.

Κάτι ακόμη μεγαλύτερο –πάνω από 300 μέτρα σε πλάτος όπως ο αστεροειδής Apophis– θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη ήπειρο. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συνέβαινε με έναν ακόμα μεγαλύτερο αστεροειδή.

Ωστόσο, ακόμη και οι μικροί αστεροειδείς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιά. Και υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί έξω. Στην πραγματικότητα, αποτελούν ένα από τα πιο κοινά ουράνια σώματα στο ηλιακό σύστημα. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 1.113.000 γνωστοί αστεροειδείς στο ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με τη NASA. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέους.

Η Κίνα ετοιμάζει σχέδιο για να σώσει τη Γη από τους αστεροειδείς

Αστεροειδείς: Μπορεί να σωθεί η Γη;

Πολλά projects έχουν προταθεί για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να καταστρέψει έναν απειλητικό αστεροειδή. Ωστόσο, όπως είπαμε παραπάνω, μέχρι τώρα υπάρχει μόνο η αποστολή DART που προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο.

Ο πύραυλος θα πέσει κατευθείαν σε έναν αστεροειδή με ταχύτητα περίπου 6,6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, κάτι που θα τον αναγκάσει να αλλάξει την ταχύτητα της τροχιάς του.

Η αποστολή εκτοξεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται να πέσει στον στόχο της, τον αστεροειδή Dimorphous, το φθινόπωρο του 2022.

Δείτε επίσης: NASA: Περίεργος κρατήρας στον Άρη που δεν είναι στρογγυλός

Είναι η αποστολή DART η μόνη μας ελπίδα;

Η αποστολή DART έχει κερδίσει αρκετή δημοσιότητα γιατί είναι το μόνο μεγάλο project που έχει ξεπεράσει το θεωρητικό στάδιο. Ωστόσο, έχουν προταθεί και άλλες ιδέες.

Η Κίνα έχει κάνει προτάσεις για το πώς η Γη θα μπορούσε να σωθεί από τους απειλητικούς αστεροειδείς. Μια πρόταση που έγινε από ερευνητές από το National Space Science Center το 2021 ισχυρίστηκε ότι η χρήση 23 πυραύλων Long March 5, μερικών από τους μεγαλύτερους πυραύλους της Κίνας, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αποτελεσματική στην αλλαγή της τροχιάς ενός αστεροειδούς.

Αυξάνοντας τη μάζα που χτυπά τον αστεροειδή, η απλή φυσική θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα“, είπε ένας καθηγητής, αν και, πρόσθεσε, ότι η λειτουργία μιας τέτοιας αποστολής πρέπει να μελετηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Άλλοι επιστήμονες από διαφορετικά μέρη του κόσμου έχουν κάνει και άλλες προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση αστεροειδών που κατευθύνονται προς τη Γη.

Δείτε επίσης: NASA: Το Hubble εντόπισε το πιο μακρινό αστέρι από τη Γη

Οι διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας

Καθώς φαίνεται η Κίνα δεν θέλει μόνο να αντιμετωπίσει τους αστεροειδείς. Αλλά η ανακοίνωση του νέου σχεδίου αντιμετώπισής τους είναι σύμφωνη με πολλές από τις φιλοδοξίες του Πεκίνου σχετικά με το διάστημα.

Η Κίνα φιλοδοξεί να γίνει διαστημική δύναμη έως το 2030 και έχει ήδη εκτοξεύσει επιτυχώς ανιχνευτές για να εξερευνήσει τον Άρη, ενώ έγινε η πρώτη χώρα που προσγείωσε διαστημικό σκάφος στην μακρινή πλευρά της Σελήνης.

Επί του παρόντος, η Κίνα δημιουργεί επίσης τον δικό της διαστημικό σταθμό σε τροχιά.

Πηγή: www.jpost.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS